Iedzīvotāju vēlme maksāt nodokļus Igaunijā ir augsta, liecina aptauja

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Nodokļu maksāšanu par nozīmīgu pilsonisko pienākumu uzskata 91% Igaunijas iedzīvotāju un 90% saprot, ka valsts pakalpojumus var saņemt, ja tiek maksāti nodokļi, liecina pēc Igaunijas Nodokļu un muitas departamenta pasūtījuma veiktas aptaujas rezultāti.

Departamenta ģenerāldirektors Raigo Ūkivi norādīja, ka pēdējo gadu laikā būtisku nodokļu sistēmas izmaiņu nav bijis, tā ir cilvēkiem pazīstama un vēlme maksāt nodokļus ir augsta.

93% respondentu teica, ka, kā paši vērtē, visus nodokļus vienmēr samaksā pareizi un 96% nodokļu nomaksu veic laikus. 88% aptaujāto atzina, ka zina, kā maksāt nodokļus un par ko tie ir jāmaksā, savukārt 90% izprot, ka valsts pakalpojumi tiek apmaksāti ar nodokļos iekasētajiem līdzekļiem.

Vienlaikus 20% aptaujāto sacīja, ka izvairīties no nodokļu maksāšanas ir vienkārši.

Ūkivi uzsvēra, ka vēlmei maksāt nodokļus ir cieša saistība ar finansiālo situāciju: jo grūtākos finansiālos apstākļos cilvēki dzīvo, jo vilinošāka šķiet iespēja nemaksāt nodokļus.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados arī šogad Igaunijas Nodokļu un muitas departaments saņēmis augstu novērtējumu par institūcijas uzticamību un efektivitāti. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu viskrasāk pieaudzis novērtējums tās sadarbībai un konsultēšanas pieejai.

Šādu aptauju Igaunijas Nodokļu un muitas departaments veic piekto gadu.

Sabiedriskās domas pētījumu kompānija "KantarEmor" aptaujāja 1329 Igaunijas iedzīvotājus vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu