Kā cilvēktiesību "paradīzē" Katarā futbolu ir vērot sievietei? (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: dpa/scanpix

Katarā jau izsenis ir nopietnas problēmas ar pārkāpumiem pret sieviešu cilvēktiesībām. Tomēr, kā sarunā ar "Reuters" pauda trīs fanes, Kataras futbola stadionos viešņas var justies krietni ērtāk nekā daudzās citās valstīs.

Divas dienas pirms Pasaules kausa finālturnīra sākuma tā organizatori paziņoja, ka spēļu laikā alu nevarēs dzert pat ierobežotā apmērā. 

Liela daļa fanu par šādu lēmumu, protams, bija sašutumā. Tomēr, kā atzīst angļu aktīviste cīņā pret seksismu futbolā Elija Molosone, alkohola trūkums atmosfēru, ja ne uzlabojis, tad vismaz padarījis ģimenei draudzīgāku.

"Es domāju, ka alkohols drīzāk veicina agresīvu uzvedību. Uzsvilpšana sievietēm un seksuāla rakstura vardarbība drīzāk ir kultūras jautājums," sacīja Molosone.

19 gadus vecā aktīviste, dodoties uz Kataru, gaidījusi sievietēm visnotaļ nedraudzīgu atmosfēru. Jaunietes tēvs pat bijis tik satraukts par savas atvases drošību, ka devies viņai līdzi. Bet viņi abi ātri sapratuši, ka "miesassarga" pakalpojumi šoreiz nebūšot nepieciešami.

"Es gaidīju sievietēm ļoti bīstamu vietu. Nedomāju, ka šeit būs droši. Bet kā ieceļojusi sieviete es varu teikt, ka līdz šim esmu jutusies ļoti droši," norādīja Molosone.

Futbola fane gan norādīja, ka atmosfēra ir drošāka, bet par labāku vai atraktīvāku to īsti nevarot nosaukt.

"Man patīk draudzīga vārdu apmaiņa. Man patīk laba atmosfēra. Te tā nav tik izteikta. Apstākļi ir ļoti, ļoti atšķirīgi. Bet spēļu apmeklējums ir ģimenei draudzīgāks un patīkamāks pasākums... Un tomēr te nav tādas atmosfēras kā Anglijā," sacīja Molosone.

Arī 21 gadu vecā Ariana Golda no Argentīnas sarunā ar "Reuters" neslēpa, ka pirms došanās uz Kataru bija nobijusies. Bet bažas izrādījušās nepamatotas.

"Ir patīkami šeit uzturēties. Man ļoti patīk futbols. Kad biju Argentīnā, domāju, ka Katara ir domāta tikai vīriešiem un, iespējams, spēļu apmeklēšana būs sievietēm nekomfortabla. Bet nē! Šeit jūtos ļoti ērti," norādīja Golda.

Savukārt britu fane Emma Smita mierīgo atmosfēru tiešā mērā norakstījusi uz alkohola trūkumu.

"Atmosfēra tik un tā ir laba, lai gan neviens nedzer. Visi ir laimīgi. Es jūtos droši. Tieši tāpēc, ka nav pieejams alkohols," sacīja Smita.

Lai gan Katarā vietējām sievietēm ir nepieciešama kāda ģimenes vīrieša (tēva, brāļa, vīra) atļauja, piemēram, studēt un ceļot, turnīra orgkomitejas vadītājs Nasers al Haters norāda, ka futbola mačus viņas drīkst apmeklēt bez speciālām atļaujām.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu