VIDEO Par neatļautu noparkošanos invalīdu autostāvvietā vien "simboliska" sodanauda. Vai nekauņas nebūtu jāsoda stingrāk?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēkiem ar invaliditāti paredzēta autostāvvieta. Ilustratīvs attēls.
Cilvēkiem ar invaliditāti paredzēta autostāvvieta. Ilustratīvs attēls. Foto: Beekeepx/Shutterstock

Nereti nākas redzēt, ka kāds šoferis savu spēkratu novietojis neatbilstoši ceļu satiksmes noteikumiem. Nekauņas nekautrējas savus auto noparkot arī cilvēkiem ar invaliditāti paredzētajās autostāvvietās. Vai soda mērs par šādiem pārkāpumiem nav pārāk mazs? Atbildi meklē LTV raidījums "4. studija". 

Kāds raidījuma skatītājs neizpratnē, kāpēc sodi par administratīvajiem pārkāpumiem ir "simboliski". 

"Piemēram, automašīnas novietošana stāvēšanai uz ietves - 30 eiro, sods par stāvēšanu invalīdiem paredzētajā stāvvietā pavisam niecīgs - tikai 55 eiro," norāda raidījuma skatītājs. 

Ja labi parēķina, sods var būt pat izdevīgāks nekā stāvvietas apmaksāšana visas dienas garumā.

""Rīgas satiksmes" stāvvietā pašā centrā - R zonā - automašīnas novietošana pirmajā stundā maksā 5 eiro, katra nākamā stunda - 8 eiro. Tātad, ja automašīna Vecrīgā jānovieto uz 8 stundām, par autostāvvietu būs jāmaksā 61 eiro, un tad, protams, soda nauda sanāk lētāk..." secina skatītājs.

Lai gan sākotnējais sods nav liels, atkārtoti novietojot auto invalīdu stāvvietās, var nākties piedzīvot arī auto evakuāciju. 

Kā norāda invalīdu apvienības "Apeirons" vides pieejamības eksperts Jurģis Briedis, cilvēkiem ar invaliditāti paredzētās autostāvvietas ir par metru platākas. 

"Cilvēkam pilnībā jāatver durvis, jānoliek riteņkrēsls un jāpārsēžas," izceļ Briedis. "Viņš, ieliekot citā stāvvietā, pat ja tajā brīdī blakus ir brīvs, atnākot atpakaļ, viņš vairs netiek iekšā savā automašīnā."

"Apeirons" novērojis arī citu nekaunību - invalīdu apliecības izmanto arī tie, kuriem tās nebūt nav nepieciešamas. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu