Kariņš paziņo par "finiša taisni" valdības veidošanas procesā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (no kreisās) un Valsts prezidents Egils Levits piedalās preses konferencē pēc tikšanās Rīgas pilī.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (no kreisās) un Valsts prezidents Egils Levits piedalās preses konferencē pēc tikšanās Rīgas pilī. Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdības veidošanas process ir "finiša taisnē", piektdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu mediju pārstāvjiem paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš norādīja, ka trešdien, 14.decembrī, viņš plāno piedāvāt Saeimai balsot par pilno valdības sastāvu ar pabeigtu valdības deklarāciju.

Jaunās valdības mērķis būšot "vienkāršs, bet izaicinājumiem bagāts" - panākt plašu valsts ekonomikas transformāciju, tai skaitā drošības, izglītības, enerģētikas, konkurētspējas un dzīves kvalitātes jomās, sacīja premjers.

Valdības veidošanas process Ministru prezidenta ieskatā ir bijis interesants un reizēm - izaicinājumiem bagāts, taču svarīgākais esot tas, ka topošās koalīcijas partneriem ir izdevies vienoties un apvienot spēkus.

Vaicāts par koalīcijas līgumu, Kariņš norādīja, ka partijām vēl ir jānoprecizē daži jautājumi, taču tie esot drīzāk redakcionāli ieteikumi, nevis būtiski šķēršļi.

Runājot par ministru biedra amata izveidošanu, politiķis atzīmēja, ka, ja šāds postenis tiks izveidots, tad tas notiks tikai pēc valdības apstiprināšanas.

Kā ziņots, darbs pie valdības deklarācijas ir praktiski pabeigts, un pašlaik tiek veikti pēdējie tehniskie labojumi, sarunā ar aģentūru LETA atklāja topošās koalīcijas partiju apvienības "Jaunā vienotība" (JV) politiķis un potenciālais finanšu ministrs Arvils Ašeradens.

Topošajā valdībā partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) plāno virzīt Arvilu Ašeradenu finanšu ministra, Edgaru Rinkēviču ārlietu ministra, Inesi Lībiņu-Egneri tieslietu ministra, Andu Čakšu izglītības un zinātnes, Raimondu Čudaru klimata un enerģētikas ministra un Eviku Siliņu labklājības ministra amatiem.

Vēl lēmumi saistībā ar JV kandidātu izvirzīšanu jāpieņem partijas "Vienotība" domei un JV kopsapulcei.

Nacionālā apvienība (NA) ekonomikas ministra amatam izvirzījusi Ilzi Indriksoni, aizsardzības ministra amatam - Ināru Mūrnieci, kultūras ministra amatam - Nauri Puntuli, bet satiksmes ministra amatam - Jāni Vitenbergu.

Savukārt AS veselības ministra amatam izvirzījis LDDK ģenerāldirektores Meņģelsones kandidatūru, zemkopības ministra amatam - Didzi Šmitu, iekšlietu ministra postenim - Māri Kučinski, bet vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam - Māri Sprindžuku.

Gala lēmums, kurus kandidātus virzīt apstiprināšanai ministru amatos, atbilstoši Satversmei būs jāpieņem Valsts prezidenta Egila Levita nominētajam Ministru prezidenta amata kandidātam Kariņam.

Tāpat ziņots, ka darbu pie koalīcijas līguma izstrādes valdību veidojošās partijas varētu pabeigt līdz decembra vidum.

Jaunās valdības veidošanas sarunas vada 14.Saeimas vēlēšanās uzvarējušās JV līderis, līdzšinējais Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Plānots, ka valdošajā koalīcijā būs un valdību veidos JV, "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība, kurām kopā Saeimā ir 54 deputātu mandāti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu