Saistībā ar pusaudža nāvi zemnieku saimniecībā Auru pagastā zemniekam piespriests naudas sods

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Yurich/Shutterstock

Zemgales apgabaltiesa nolēmusi atcelt pirmās instances attaisnojošo spriedumu un zemnieku, bijušo Dobeles novada domes deputātu Viktori Eihmani atzīt par vainīgu apsūdzībā saistībā ar pusaudža nāvi Auru pagastā. Eihmanim piespriests naudas sods.

Jau ziņots, ka lietā apsūdzēts 1949. gadā dzimušais Eihmanis un viņa dēls Ervīns Eihmanis.

Lietā noskaidrots, ka divi sezonas lauksaimniecības strādnieki 2018. gada vasarā bija nodarbināti katrs vienā no divām zemnieku saimniecībām, turklāt pusaudzis bija nodarbināts neatbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Nebūdami iepazīstināti ar attiecīgajiem darba aizsardzību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem, viņi 10. jūlijā veica darba uzdevumu - kādas kooperatīvās sabiedrības teritorijā tīrīja kaltes sienas.

Kad šis darbs bija pabeigts, viens no abiem nolēma pagatavot kaustiskās sodas (NaOH) šķīdumu kaltes grīdas dezinfekcijai.

Šai nolūkā viņš uzdeva otram laukstrādniekam tukšā 100 litru tilpuma mucā iepildīt piecus spaiņus karsta ūdens. Tad no ķīmisko vielu noliktavas tika atnests 25 kilogramus smags sodas granulu maiss, ko viņi pievienoja karstajam ūdenim, kā rezultātā notika ķīmiska reakcija - mucas satura izvirdums.

Sodas un ūdens maisījums izšļācās ārā un nonāca uz abu vīriešu apģērba un ķermeņiem.

Cietušais pusaudzis tika nogādāts Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, kur no gūtajiem miesas bojājumiem pēc septiņām dienām mira.

Saskaņā ar ekspertu atzinumiem pusaudža nāve uzskatāma par vardarbīgu un iestājusies no termiskiem un ķīmiskiem ķermeņa apdegumiem 52% apmērā no ķermeņa virsmas. Otrs cietušais guva miesas bojājumus, kas pēc sava rakstura uzskatāmi par vidēja smaguma miesas bojājumiem, jo izraisījuši veselības traucējumus uz laiku virs 21 dienas.

Zemgales rajona tiesa apsūdzētos atzina par nevainīgiem un attaisnoja, bet valsts apsūdzības uzturētājs vērsās Zemgales apgabaltiesā ar apelācijas protestu.

Zemgales apgabaltiesa decembrī apmierināja prokurora protestu un atcēla pirmās instances tiesas attaisnojošo spriedumu.

Tā abus apsūdzētos atzina par vainīgiem nozieguma izdarīšanā un sodīja ar 20 000 eiro un 40 000 eiro naudas sodiem, norāda prokuratūra.

Arhīvs liecina, ka negadījums Auru pagastā nav vienīgā traģēdija lauksaimniecībā iepriekšējā piecgadē Dobeles novadā. 2016. gada 22. jūlijā Jaunbērzes pagastā kādā citā zemnieku saimniecībā remontdarbu laikā no tvertnes noplūda indīgi izgarojumi, kā rezultātā gāja bojā četri cilvēki, bet vēl trīs cietušie tika nogādāti slimnīcā. Negadījums notika kūtsmēslu-šķidrmēslu pārsūknēšanas vada avārijas dēļ.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu