Vai horvāti atkal "dejos" uz futbola lielākās skatuves? Tiks noskaidrota pirmā PK fināliste

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Luka Modričs un Lionels Mesi
Luka Modričs un Lionels Mesi Foto: AFP / Scanpix

Pasaules kausa futbolā finālturnīrā šodien kļūs zināmi pirmie finālisti, pusfinālā tiekoties Argentīnai un Horvātijai.

Mačs sāksies plkst.21 pēc Latvijas laika. Meistarsacīkstes tiešraidē translē Latvijas Televīzijas 7.kanāls.

Trešdien otrā pusfinālā tiksies Francija un Maroka.

Pieckārtējā Pasaules kausa fināliste Argentīna samēros spēkus ar iepriekšējo meistarsacīkšu finālisti Horvātiju. Pusfinālā Argentīna ir spēlējusi piecas reizes, vienmēr iekļūstot finālā, kamēr Horvātija - divas.

Šīs izlases Pasaules kausa finālturnīros tikušās divas reizes. 1998.gadā grupu turnīrā ar 1:0 pārāka bija Argentīna, bet pirms četriem gadiem Horvātija grupā revanšējās ar 3:0. Vārtus guva Ante Rebičs, Luka Modričs un Ivans Rakitičs.

Argentīna finālturnīru sāka ar 36 nezaudēto spēļu sēriju, bet pirmajā mačā ar 1:2 sensacionāli zaudēja Saūda Arābijai. Pēc tam izcīnītās uzvaras ar 2:0 pār Meksiku un Poliju ļāva ne tikai izkļūt no apakšgrupas, bet arī uzvarēt tajā.

Astotdaļfinālā Mesi ar kolēģiem apturēja Austrāliju - 2:1, bet ceturtdaļfinālā pēc 2:2 120 minūtēs pēcspēles sitienos ar 4:3 pieveica Nīderlandi.

Horvātija finālturnīru sāka ar bezvārtu neizšķirtu 0:0 pret Maroku, pēc tam sekoja 4:1 uzvara pār Kanādu un apakšgrupu turnīra noslēgumā vēl viens mačs tika noslēgts bez gūtiem vārtiem - 0:0 pret Beļģiju. F apakšgrupā horvāti ierindojās otrajā vietā.

Nākamās divas spēles horvāti uzvarēja ar pēcspēles sitienu palīdzību. Astotdaļfinālā pēc 1:1 120 minūtēs pēcspēles sitienu sērijā ar 3:1 tika uzvarēta Japāna. Par astotdaļfināla spēles galveno varoni kļuva Horvātijas izlases vārtsargs Dominiks Livakovičs, kurš atvairīja trīs japāņu izpildītos "vienpadsmitniekus". Ceturtdaļfinālā pēc 1:1 pēc spēlētām 120 minūtēm Horvātija ar 4:2 apspēlēja Brazīliju. Šajā spēlē Livakovičs atvairīja Rodrigu sitienu pirmajā sērijā.

Zem jautājuma zīmes savainojuma dēļ ir Horvātijas izlases aizsarga Josipa Stanišiča dalība mačā. Tikmēr Argentīnai diskvalifikācijas dēļ nevarēs palīdzēt Markoss Akunja un Gonsalo Montjels. Savukārt spēlēt varēs Anhels di Marija, kurš jau iepriekšējā spēlē nāca uz maiņu pagarinājumā.

32 komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm katrā. Katras grupas divas labākās izlases iekļuva astotdaļfinālā un turpinās cīņu par futbola prestižāko trofeju.

Katara ir pirmā arābu valsts, kurā notiek Pasaules kausa izcīņa futbolā. Āzijā līdz šim norisinājies viens čempionāts, un to 2002.gadā kopīgi uzņēma Dienvidkoreja un Japāna.

Šis ir arī pirmais turnīrs, kurš norisinās vēlā rudenī, nevis ierastajos vasaras mēnešos, kas saistīts ar lielo karstumu Katarā.

Šis ir pēdējais turnīrs, kurā piedalās 32 komandas, jo no nākamā Pasaules kausa 2026.gadā sacensībās startēs jau 48 izlases.

2018.gada Pasaules kausa finālturnīrā, kas norisinājās Krievija, par čempioni kļuva Francija, izšķirošajā mačā ar 4:2 pārspējot Horvātiju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu