Alcheimera drāma: 77 gadus vecs vīrietis notiesāts par 92 gadus vecas sievietes seksuālu izmantošanu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: De Visu/Shutterstock

Vīrietis no Glosteras Anglijā atzīts par vainīgu seksuālā vardarbībā pret 92 gadus vecu sievieti ar Alcheimera slimību viņas pašas mājās, raksta BBC.

Tiesa 77 gadus veco Ēriku Bārtonu atzinusi par vainīgu piecās no sešām apsūdzībām par iesaistīšanos seksuālās darbībās ar sievieti ar garīgiem traucējumiem, kas traucēja viņai izdarīt izvēli. Pirmdien, 12. decembrī, Ēriks Bārtons tika notiesāts uz pieciem ar pusi gadiem cietumā un uz nenoteiktu laiku iekļauts dzimumnoziedznieku reģistrā.

Noziedzīgie nodarījumi izdarīti laikā no 2022. gada 1. februāra līdz 2022. gada 5. martam.

Bārtons tika pieķerts uzbrukumā sievietei pēc tam, kad viņas meita mājā uzstādīja novērošanas kameras.

Bārtons sievieti pazīst jau aptuveni 10 gadus. Viņš bija kopis viņas dārzu un viņas mājās darījis dažādus gadījuma darbus. Sieviete viņam pat bija iedevusi savas mājas atslēgu.

Sievietes aprūpētāja bija kļuvusi aizdomīga, kad reiz pieķērusi Bārtonu iznākam no virtuves, taisot ciet bikšu priekšu. Virtuvē viņš un mājas saimniece kādu laiku bijuši divi vien.

Kad aprūpētāja pastāstījusi par redzēto sievietes meitai, viņa mātes mājās uzstādījusi novērošanas kameras. Jau pāris stundas pēc kameru uzstādīšanas meita savā tālrunī saņēma paziņojumu par kameras aktivizēšanos.

Aplūkojot kameru uzņemtos materiālus, prokurors Džeimss Haskels tiesā sacīja, ka "meitas ļaunākais murgs piepildījās: viņa ieraudzīja Bārtonu savas mātes guļamistabā iesaistāmies ar viņu seksuālās darbībās".

Izmeklēšanas laikā Bārtons liecinājis, ka viss sācies ar apskāvieniem un ka sievietei tie patikuši. Bārtons teicis, ka turpmāko nedēļu laikā viņš sāka regulāri samīļot sievieti, viņai tas paticis, un galu galā tas pāraudzis seksuālās darbībās.

Bārtona advokāts tiesā sacīja: "Bārtons nevarēja zināt, ka sieviete nav spējīga apzināti izteikt piekrišanu seksuālai darbībai. Šķiet, ka sieviete labi spēja maskēt savu demenci, un tas viņu apmulsināja." Advokāts arī norādīja, ka Bārtons bijis likumpaklausīgs pilsonis vairāk nekā 70 gadus. Viņam ir sirds slimība un pašlaik arī vēža remisija, norādīja advokāts.

Tiesnese Makmilana tomēr lēma par cietumsoda piespriešanu Bārtonam. Viņš uzsvēra, ka Bārtons zinājis, ka sieviete ir "sasniegusi tādu demences stadiju", "kur tika ietekmēta viņas atmiņa", un, lai gan Bārtons apgalvojis, ka "viņa mudināja uz seksuālo aktivitāti", šis noziegums ir "abpusgriezīgs zobens viņas ģimenei".

Piespriežot viņam sodu, tiesnese Makmilana sacīja, ka Bārtons izmantoja sievietes "piekrišanu un gatavību iesaistīties bez protesta, lai gan viņai vairs nebija spēju piekrist".

Tiesnese Makmilana arī teica, ka Bārtons ir ļaunprātīgi izmantojis ne tikai sievietes, bet arī visas viņas ģimenes uzticību. "Šiem nodarījumiem ir bijusi postoša ietekme uz sievietes ģimeni, daudziem no viņiem būs nepieciešama psihoterapeita palīdzība," piebilda tiesnese.

Sievietes Alcheimera diagnoze ģimenei bija zināma, taču konstatēts, ka sieviete savu slimības smagumu no ģimenes diezgan veiksmīgi slēpusi. Taču speciālisti, pārbaudot sievietes veselību, konstatējuši, ka Alcheimers ir progresējis. Īpaši stāvoklis bija pasliktinājies pandēmijas ierobežojumu laikā.

Medicīnas eksperti demences jomā tiesai apliecināja, ka viena no galvenajām pazīmēm, ka sievietes Alcheimera diagnoze pasliktinās, bija viņas flirtēšana un seksuālās piezīmes, ko viņa izteica, neapzinoties to iespaidu. Konsultants, kurš vēlāk pārbaudīja sievietes veselību, secināja, ka viņai vairs nav prāta spēju atteikties no jebkādiem seksuālajiem piedāvājumiem.

NEBAIDIES MEKLĒT PALĪDZĪBU

Apsver domu meklēt psiholoģisko palīdzību. Seksuālā vardarbība rada nopietnas sekas psihei, ar ko ir ļoti grūti tikt galā pašam.

Ja neesi gatavs tikties ar speciālistiem klātienē, vari izmantot cietušo atbalsta tālruni vai čatu: tālr. 116006, www.cietusajiem.lv.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu