FOTO ⟩ Kā Krievija atjauno sprādzienā cietušo Krimas tiltu (1)

Krievija atjauno sprādzienā cietušā Krimas tilta posmu. Foto: AP/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

8. oktobra rīts sagādāja nepatīkamu pārsteigumu okupantiem, kad mīklainos apstākļos uz Krievijai stratēģiski svarīgā Krimas tilta Kerčā notika sprādziens, nodarot bojājumus un izraisot haosu. Krievija to steigšus centās atjaunot, un satelītattēli ir parādījuši, kā tas ticis darīts, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Tilts tagad lielā mērā ir salabots.

Sprādziens radīja lielus apgrūtinājums okupantiem, ņemot vērā, ka tilts ir ļoti svarīgs Krievijai kā stratēģisks un simbolisks objekts.

Foto: Sprādziens uz Krimas tilta

Bojājumu likvidēšana un remontdarbi sākās neilgi pēc sprādziena 8. oktobrī. Remontu bija iecerēts pabeigt 2023. gada jūlijā. Lai gan vēl ir gana daudz darāmā, šķiet, ka process rit ātrāk, nekā paredzēts, raksta BBC.

Krievija ir labojusi tiltu pēc sprādziena?

Drīz pēc sprādziena uz liellaivām novietoti ceļamkrāni tika aizpeldināti līdz bojātajai tilta daļai. Ar tiem tika noņemti četri sagruvušie un salūzušie ceļa posmi.

Līdz oktobra beigām tilts jau bija gatavs jauniem būvdarbiem.

Novembrī pāri tiltam klājās bieza mākoņu sega, kas traucēja no satelītattēliem izsecināt, kā tilts tiek rekonstruēts. Taču papildu ieskatu procesā sniedz Krievijas avotu un reģionālo ziņu sociālo tīklu ieraksti.

Attēlos redzams, ka uz sprādziena vietu, izmantojot milzīgus plakanvirsmas transportierus, nogādāti iepriekš sagatavoti brauktuves posmi. Tie no Krievijas krasta tika atgādāti septiņās stundās. Brauktuves posmus pēcāk izvietoja ceļamkrāni, kas tika novietoti uz tilta stabilajām daļām.

Foto: AP/Scanpix

Visbeidzot jaunie brauktuves posmi tika noasfaltēti.

"Tilts noteikti ir salabots daudz ātrāk nekā parastie civilās inženierijas projekti," komentē civilās un konstrukciju inženierijas pētnieks Endrū Bars, piebilstot, ka tilts kā militāra un politiska vērtība tiek nostatīts par prioritāti, īpaši kara laikā.

5. decembrī tiltu apmeklēja Krievijas diktators Vladimirs Putins, tam pāri pārbraucot ar "Mercedes-Benz" markas automašīnu. Tajā dienā šim notikumam tika pievērsta visu Krievijas mediju uzmanība. Noklausījies Krievijas vicepremjera Marata Husnulina ziņojumu, Putins lika novest tiltu līdz ideālam stāvoklim," informēja Krievijas neatkarīgais medijs "Meduza".

Cik ļoti tilts tika bojāts?

Pār tiltu notiek gan autotransporta, gan dzelzceļa satiksme pāri Kerčas šaurumam starp Krievijas un Krimas pussalu, ko Krievija anektēja 2014. gadā.

Satelītattēli atklāja, ka sprādzienā posms no vienas brauktuves iegāzās jūrā. Bojātā daļa bija 274 metrus gara.

Skats uz Krimas tiltu 12. oktobrī, četras dienas pēc sprādziena.
Skats uz Krimas tiltu 12. oktobrī, četras dienas pēc sprādziena. Foto: Reuters/Scanpix

Sprādziens arī aizdedzināja garāmbraucošā vilciena degvielas tvertnes uz blakus esošā dzelzceļa tilta. Tomēr drīz pēc tam dzelzceļa satiksme atkal tika atjaunota.

Negadījumā gāja bojā trīs cilvēki. 

Kopš tā laika tilts ir slēgts intensīvai ceļu satiksmei, tomēr nelielai satiksmei ir atļauts to izmantot.

Sprādziena iemesls joprojām nav zināms. Krievijas amatpersonas paziņoja, ka tas bija terorakts, ko īstenojuši divi vīrieši no Krievijas dienvidiem, kuri sprādziena brīdī uz tilta atradās kravas automašīnā.

Citas versijas liecina, ka sprādziens varētu būt bijis uzbrukums, kas īstenots no laivas palaižamas raķetes vai jūras drona. Ukraina nevienu no šiem iespējamajiem skaidrojumiem nav apstiprinājusi.

Cik svarīgs Krievijai ir Krimas tilts?

Krimas tilts, kas savieno Krieviju ar pagaidām okupēto Krimas pussalu, ir gan simbolisks savienojums starp Krieviju un Krimu, gan praktiski nozīmīgs militārās apgādes ceļš. Tilts ir vienīgais transporta savienojums starp Krieviju un Krimas pussalu. Tas ir bijis nozīmīgs Krievijas armijas apgādes ceļš.

Pēc Krimas aneksijas 2014. gadā Krievija izlēma uzbūvēt tiltu, lai savienotu Ukrainas pussalu ar Krievijas teritoriju. Sākotnēji to atklājot 2018. gadā, Krievijas mediji Krimas tiltu, kas pazīstams arī kā Kerčas tilts, nosauca par "gadsimta būvi" četrus gadus pēc tam, kad Maskava nelikumīgi anektēja Krimu.

Foto: Putins 2018. gadā atklāj tiltu uz Krievijas okupēto Krimas pussalu

Sprādziens ir nopietni mazinājis Krievijas spēju nodrošināt sava karaspēka apgādi, un tā vietā nācies izmantot ierobežotu prāmju satiksmi.

Tas ir ļoti svarīgs, lai piegādātu tādas preces kā degviela un pārtika Krimas civiliedzīvotājiem un jūras spēku bāzei Sevastopolē, kur atrodas Krievijas Melnās jūras flote.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 24. februārī tilts ir kļuvis arī par galveno ceļu Krievijas spēku apgādei Ukrainas dienvidos.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu