"Onkoloģijas centrs? Negribēju iedomāties, bet nokļuvu tieši tur..." Prostatas vēža pacienta pieredze

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Foto no personīgā arhīva.

"Pirms daudziem gadiem regulāri braucot garām "Gaiļezera" slimnīcai, domāju – gan jau, kad būšu vecāks, šeit nonākšu sirds un asinsvadu saslimšanu dēļ, kā jau visi citi. Onkoloģijas centrs? Tas noteikti nebūs par mani. Bet nokļuvu tieši tur," stāsta pacientu organizācijas "Vīriešu veselībai" vadītājs Edgars Āboliņš. 2015. gadā sākās viņa cīņa ar diagnozi "prostatas vēzis". Viņš uzsver – Latvijas vīrieši par šo saslimšanu jāizglīto pastiprināti, citādi nereti pienāk brīdis, kad pirmais solis rūpēs par sevi ir nonākšana slimnīcā.

Ģimenes ārsts – manas dzīvības glābējs

Ilgus gadus strādāju aviācijā, tādēļ darba specifikas dēļ biju pieradis reizi gadā doties pie ģimenes ārsta. Jāatzīst, ka nekad nepievērsu uzmanību, kurām pārbaudēm daktere ieliek "ķeksīti". Vienā brīdī pie pārbaudēm parādījās ar PSA jeb prostatas specifiskā antigēna asins analīze, kas palīdz novērtēt prostatas veselību un ir pirmais solis prostatas vēža diagnostikā.

Toreiz gan man nebija ne jausmas, kas tas ir un kādas būs sekas, ja šo testu neveikšu. 2015. gadā, pēc kārtējās pārbaudes, ģimenes ārsts teica, ka PSA līmenis ir paaugstināts un jādodas pie urologa. Pēc papildu pārbaudēm, no viņa saņēmu šausminošo teikumu: "Jums ir vēzis."

Jāatzīst, ka biju viens no veiksminiekiem un, pateicoties regulārajām pārbaudēm, saslimšana man tika atklāta agrīnā stadijā. Nekavējoties tika veikta operācija, kurai sekoja regulāri PSA testi, lai vērotu slimības attīstību. Diemžēl 2018. gadā man bija nepieciešams vēl viens ārstēšanās posms, šoreiz ārstam nozīmējot staru terapiju.

Šobrīd jūtos labi. Nevaru teikt, ka esmu pilnīgi vēža brīvs, jo joprojām regulāri vēroju savu veselību un PSA līmeni, bet, par laimi, šobrīd tas aug ļoti lēnām. Bet pats galvenais – esmu dzīvs, varu turpināt baudīt ikdienu un būt kopā ar saviem mīļajiem.

Šādas privilēģijas ir ne visiem prostatas vēža pacientiem, it īpaši, ja slimība atklāta novēloti. Statistikas liecina, ka Latvijā katru gadu cīņu ar prostatas vēzi zaudē divas reizes vairāk vīriešu nekā vidēji Eiropas Savienībā. 2021. gadā tie bijuši gandrīz 500 vīriešu, kas nozīmē – 500 salauztas ģimenes. No šīm nāvēm varētu izvairīties!

No 2021. gada Latvijā ir ieviesta valsts apmaksāta profilaktiskā pārbaude prostatas vēža noteikšanai jeb prostatas vēža skrīnings. Tas paredz specifisku asins analīžu veikšanu reizi divos gados divām iedzīvotāju grupām – visiem vīriešiem vecumā no 50 līdz 75 gadiem un vīriešiem no 45 līdz 50 gadu vecumam, ja ģimenes anamnēzē prostatas vēzis ir konstatēts asinsradiniekam.

Neatkarīgi no valsts programmas jebkurš vīrietis savam sirdsmieram, šo PSA testu var veikt arī bez ārsta nosūtījuma, cik bieži vien to vēlas, un tas izmaksā aptuveni 5 eiro.

Ir vienkāršāk aiziet uztaisīt šo testu, nevis attapties tad, kad slimība ir ielaista, potenciāli zaudējot dzīvību.

Visa pamatā – audzināšana

Daudziem vīriešiem viens no svarīgākajiem ikdienas uzdevumiem ir ģimenes apgādāšana, rūpēšanās par viņu labklājību. Tas mums liek justies spēcīgiem. Tomēr jāatceras, ka spēks slēpjas arī atbildībā par savu veselību.

Daudzi no mums par to neaizdomājas – bet tieši veselība ir stūrakmens rūpēm par ģimeni. Neviens nevēlas sagādāt ciešanas savai ģimenei, priekšlaicīgi liekot sievai palikt bez vīra, bēriem bez tēva, mazbērniem bez vectēva.

Tikai saskaroties ar slimību, sākam domāt – kādēļ es savlaicīgi neaizgāju pie ārsta.

Manuprāt, ir divi galvenie iemesli, kādēļ vīrieši savlaicīgi nevēršas pie ārsta, – audzināšana un stereotipi. Jau sākot no bērnības, pilnībā neizvērtējot situāciju, zēniem sakām frāzes “neraudi”, “tev jābūt stipram”, “tu esi vīrietis”.

Protams, ir situācijas, kad viņi jāaudzina stingrāk, tomēr jāatceras, ka vārdiem "stiprs" un "vesels" būtu jābūt sinonīmiem. Jau no bērnības vecākiem jāiemāca bērniem rūpēties par savu veselību.

Tas nenozīmē nepārtraukti doties pie ārstiem. Tas nozīmē regulāri veikt svarīgākās veselības pārbaudes un aizmirst frāzes "ja man sāp, es esmu dzīvs".

Vecākai paaudzei lielu lomu spēlē arī stereotipi. PSA asinsanalīzes kā pirmais solis prostatas vēža diagnostikā parādījās vien pagājušā gadsimta beigās un popularitāti neguva uzreiz.

Tādēļ prostatas vēzis visbiežāk tika atklāts novēlotās stadijās, lietojot radikālas ārstēšanās metodes. Tām sekoja ļoti nevēlamas blakusparādības, līdz šai dienai prostatas vēzi saistot ar vīrišķības zaudēšanu.

Tomēr jāatceras, ka mūsdienu medicīna ir gājusi ārkārtīgi tālu. Arī zobārsta apmeklējuma laikā pirms 20 gadiem jutām daudz lielāku diskomfortu nekā tagad. Vēzi atklājot sākotnējās stadijās, to var izārstēt pilnībā, līdz minimumam samazinot blakusparādību un komplikāciju risku.

Dažiem vīriešiem ārstēšana nav nepieciešama nemaz – prostatas vēzis ir kļuvis par hronisku kaiti. Pastāv iespēja, ka, to atklājot, jums būs vien regulāri jāvēršas pie ārsta un jāveic PSA analīzes.

Arī tad, ja ārstēšana būs vajadzīga, šobrīd pieejamas saudzīgas metodes, kas ļauj operāciju veikt bez griezumiem un jau pēc 2 nedēļām atgriezties normālā dzīvē.

Pacientu organizācijas – iespēja saprast situāciju no "iekšpuses"

Jebkura vīrieša lielākais atbalsts ir viņa ģimene, cilvēki līdzās. Tomēr arī viņi nevar pilnībā izprast, kas notiek cilvēka prātā pēc diagnozes saņemšanas. Man bija ļoti svarīgi apspriesties ar kādu, kas nav ārsts.

Kādu, kurš šim jau gājis cauri un var dalīties ar savu fizisko un emocionālo pieredzi. Šādos gadījumos atbalstu var sniegt pacientu organizācija.

Tajā organizējam sarunas par dažādām, vīriešiem svarīgām tēmām, kur jebkurš var brīvi, anonīmi nākt, aprunāties, dalīties ar savu pieredzi un viedokli. Tādējādi palīdzam viens otram.

Kā biedrība cīnāmies, lai ieviestu vienotas kvalitātes prasības vēža ārstēšanai Latvijā Eiropas mērogā. Pilnvērtīgai veselības aprūpei vīriešiem ir jābūt pieejamai neatkarīgi no viņa dzīvesvietas.

Tajā skaitā runājot par multidisciplināriem ārstu konsīlijiem, kas nepieciešami sarežģītākos gadījumos.

Tas viss notiek sadarbībā ar urologiem un klīniskajām universitātes slimnīcām. Bet pats galvenais mūsu mērķis – caur prostatas vēža pacientu pozitīvo un reizēm arī negatīvo pieredzi izglītot vīriešus, padarīt viņus zinošākus.

Jo tieši zinoši vīrieši, kas gatavi rūpēties par sevi, dzīvo ilgāk. Jāatceras, ka vienkārša asins analīze sāpēs mazāk nekā smaga diagnoze.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu