Zavadska paziņo, ka respiratori sincitiālais vīruss ir bīstams arī senioriem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
IVP priekšsēdētāja Dace Zavadska.
IVP priekšsēdētāja Dace Zavadska. Foto: Paula Čurkste/LETA

Respiratori sincitiālais vīruss (RSV) ir bīstams ne tikai zīdaiņiem, bet arī senioriem, trešdien Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) rīkotajā konferencē informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja, Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska.

SPKC iepriekš brīdināja, ka RSV var būt bīstams jaundzimušajiem divu līdz trīs nedēļu vecumā, jo samērā bieži bērniem šī infekcija var beigties letāli.

Sevišķi bīstama šī infekcija ir priekšlaicīgi dzimušajiem zīdaiņiem, jo no mātes iegūto antivielu līmenis viņiem ir zems vai to nav nemaz, un bērniem, kas jaunāki par diviem gadiem ar hronisku plaušu slimību, iedzimtu sirds slimību vai bērniem ar novājinātu imūnsistēmu un neiromuskulāriem traucējumiem, tostarp tiem, kuriem ir grūtības norīt vai attīrīt gļotu sekrēciju.

Pediatre, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) virsārste Renāte Snipe skaidroja, ka RSV var tikt nodots ne tikai gaisa pilienu ceļā, bet arī pieskaroties virsmām. Visvairāk tas apdraud zīdaiņus, un tas izpaužas kā bronhiolīts, kas vairumam bērnu norit kā viegla saslimšana. Tikmēr Zavadska gan piebilda, ka RSV var izraisīt nopietnas sekas arī senioriem, kas ietekmē viņu tālāko spēju sevi aprūpēt.

Šobrīd BKUS strādā augstas noslodzes režīmā, RSV pacienti atrodas gan infektoloģijas nodaļā, gan arī pulmonoloģijas nodaļā, kur viņi saņem ārstēšanu ar papildu skābekli, intravenozo šķidrumu un tiek baroti ar zondi. Vissmagākos gadījumos bērni var nonākt arī intensīvās terapijas nodaļā.

Patlaban pret RSV nav vakcīnas, tomēr bērnu ir iespējams pasīvi imunizēt, ievadot antivielas. To gan valsts apmaksā tikai "dziļi neiznestiem" bērniem, un tādu nav daudz. Attiecīgi par naudu šīs antivielas iegādāties nevar.

Šobrīd, lai arī SPKC ir izsludinājusi gripas epidēmiju, BKUS tiek ierobežoti apmeklējumi tikai infekciju nodaļā, savukārt pārējās nodaļās ģimenes piederīgajiem ļauts uzturēties, lietojot sejas maskas. Ja saslimstība ar gripu pieaugs, tad slimnīca domās par papildu ierobežojumiem.

Snipe aicina vecākus, īpaši zīdaiņu un hronisko pacientu vecākus, plānot kā tiek pavadīts brīvais laiks un rēķināties, atrodot to veselīgo robežu pasākumu apmeklēšanai un socializēšanai. Tāpat viņa aicina vecākus pārliecināties, vai aptieciņā ir atbilstošie medikamenti, īpaši temperatūru pazeminošie, kā arī visiem ir svarīgi rūpīgi mazgāt rokas, palikt mājās, ja ir parādījušās jebkādas saslimšanas pazīmes, lai neinficētu citus.

Savukārt, ja parādījušies saslimšanas simptomi, vajadzētu konsultēties ar ģimenes ārstu vai pieteikties BKUS pediatra konsultācijai attālināti.

Zavadska gan aicina ņemt vērā, ka šobrīd pēc Covid-19 pandēmijas cilvēkiem ir radies "imūnais parāds".

"Lokdaunu laikā mēs sēdējām katrs savās mājās, lietojām visus piesardzības līdzekļus dažādos līmeņos, tādējādi pasargājot sevi no citiem. Attiecīgi vīrusi sabiedrībā mazāk izplatījās un mums nebija šis ierastais sezonālais imūnās sistēmas "atsvaidzinājums", tiekoties ar citiem cilvēkiem. Tiklīdz cilvēki atkal sāka satikties, tas viss [vīrusi] nāca atpakaļ diezgan izmainītās intensitātēs," skaidroja Zavadska.

Viņa uzsvēra, ka nedrīkst domāt, ja cilvēks ir vakcinēts pret gripu, tad viņš automātiski neslimos ar Covid-19 vai RSV. Proti, vakcinācijas izveidotā aizsardzība spēj atpazīt tikai noteikto vīrusu. Īpaši svarīgi vakcinēties tiem, kuriem ir trausla imunitāte, jo gan Covid-19, gan gripa var izraisīt nopietnu saslimšanas gaitu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu