Izsolē pārdoti pasaulē vecākie zināmie džinsi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Photobank.kiev.ua/Shutterstock

Vīriešu darba bikses, kas, pēc izsoles amatpersonu domām, varētu būt pasaulē vecākie džinsi, pārdotas par 114 000 USD (107 123 eiro).

"Šie džinsi ir kā pirmais karogs uz Mēness. Vēsturisks brīdis," sacīja Kalifornijas zelta mārketinga grupas vadošais partneris Dvaits Menlijs. "Šie ir līdz šim senākie džinsi, kas pogājami ar piecām pogām."

Bikses tika atrastas 1857. gadā nogrimuša kuģa vrakā netālu no Ziemeļkarolīnas krasta. Tiek uzskatīts, ka bikses piederējušas ogļracim.

Džinsi bija tikai viena lieta no 270 zelta drudža laikmeta priekšmetiem, kas izsolē kopumā tika pārdoti par gandrīz 1 miljonu dolāru. Izsole notika Reno, Nevadas štatā, ASV rietumos, kā arī tiešsaistē 3. decembrī.

Džinsi un pārējās izsolē nonākušās lietas nāca no nogrimušā tvaikoņa "Central America", kas pazīstams arī kā "zelta kuģis". 85 metrus garais tvaikonis 1850. gados vadāja pasažierus no ASV austrumu krasta uz Centrālameriku un atpakaļ.

Kuģis nogrima otrās kategorijas viesuļvētras laikā 1857. gada septembrī, aizraujot sev līdzi dzelmē 425 no 578 pasažieriem un apkalpes locekļiem.

Zināms, ka uz kuģa atradās apmēram 21 tonnu zelta monētu un artefaktu. Kuģa vraks pirmo reizi tika atklāts 1988. gadā.

Kalnrača džinsus izsoles organizētāji uzskata par vienu no vērtīgākajiem izsoles priekšmetiem. Bikšu priekša ir "gandrīz identiska, ja ne tehniski identiska mūsdienu "Levis" džinsiem, ieskaitot pašu pogu precīzu stilu, formu un izmēru", saka izsoles amatpersonas.

Leviss Strauss savu pirmo zilo džinsu pāri izgatavoja Sanfrancisko 1873. gadā, 16 gadus pēc kuģa katastrofas, no kuras nāk izsolē pārdotās kalnraču bikses.

Uzņēmuma "Levi Strauss & Co" vēsturniece un arhīva direktore Treisija Paneka sarunā ar BBC uzsvēra, ka starp "Levi Strauss & Co" un izsoles biksēm nav nekādas saistības. "Bikses nav izgatavotas no džinsa,” viņa sacīja, piebilstot, ka bikses, kas priekšpusē pogājamas ar piecām pogām, 19. gadsimtā bijušas gana izplatītas.

Jāpiebilst, ka par pasaulē vecākajiem pasludināto džinsu pārdošana izsolē notika divus mēnešus pēc tam, kad izsolē tika pārdots 1880. gadu vintāžas "Levi's" oriģinālo džinsu pāris. Tas tika atrasts pamestā raktuvju šahtā ASV rietumos. Izsolē Ņūmeksikā par tiem tika samaksāti 76 000 USD (apmēram 71 337 eiro).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu