Levits jaunajai valdībai vēl nezaudēt kursu, kuģojot vētrainos ūdeņos (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts prezidents Egils Levits.
Valsts prezidents Egils Levits. Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunajai valdībai būs jākuģo vētrainos ūdeņos, trešdien jaunievēlētā Ministru kabineta (MK) pirmajā, svinīgajā sēdē sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš uzskata, ka valdība nezaudēs kursu uz stratēģiskiem galamērķiem.

Divos ar pusi mēnešos ir izveidota pietiekoši saskanīga koalīcija, uzskata prezidents. Šai valdībai būs jāīsteno reformas krīžu režīmā - drošības krīzes, enerģētikas krīzes un ekonomiskās "sabremzēšanās" laikā, turklāt arī Covid-19 krīzes sekas vēl ir jūtamas, atzīmēja valsts pirmā amatpersona.

Laikus, kuros dzīvojam un strādājam, nevaram izvēlēties, sacīja prezidents. Taču viņš uzsvēra, ka politiķi nedrīkst aizmirst arī tālāku mērķi - Latvijas ilgtspējīgu attīstību nākamajos desmit un vairāk gados.

Levits sacīja, ka valsts vadīšana šajā laikā būs ārkārtīgi grūts un izaicinošs uzdevums, vienlaikus paužot pārliecību, ka jaunā valdība ar to tiks galā.

Prezidenta ieskatā, valdības deklarācijā ietvertā programma nav īpaši ambicioza, taču tā esot solīda, lai noturētu esošās pozīcijas un spertu vēl zināmu soli uz priekšu. Vienlaikus viņš pauda, ka atsevišķās jomās ir izrāviena potenciāls - zinātnē, atjaunojamajā enerģētikā, nodarbinātībā un mērķētā sociālā atbalsta sistēmā.

Valdība arī rāda nopietnu vēlmi uzlabot valsts pārvaldību un pārnozaru politikas vadību, uzskata prezidents. Savukārt Enerģētikas un klimata ministrijas izveidošana rādot, ka valdība apzinās šī laika prioritātes. Levits aicināja Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) izmantot likumu grozījumus un ieviest ministra biedra amatu digitalizācijas politikas vadīšanai.

Šīs valdības laikā ir jāpieliek trekns punkts okupācijas seku likvidēšanai, uzsvēra prezidents, pieminot plānoto pāreju uz mācībām tikai valsts valodā un norādot, ka četru gadu laikā jaunajai valdībai būs jānodrošina, lai būtu pietiekami daudz skolotāju. Tāpat būšot jāatbrīvo publiskā vide no okupācijas sekām, tai skaitā ielu nosaukumos.

Garajās valdības veidošanas sarunās var saskatīt laba kompromisa iezīmes, pauda Levits. Viņš norādīja, ka valdība ir jābūt komandai, kas sadarbojas, līdzīgi kā futbolā, kur Ministru prezidents būtu kā komandas kapteinis. Rezultātus komanda var sasniegt tikai kopā, atzīmēja prezidents.

Arī Kariņš, uzrunājot jaunievēlētos ministrus, sacīja, ka valdība būs veiksmīga, ja tā strādās kā pilna komanda, nevis kā trīs atsevišķas partijas, katra ar saviem mērķiem. Premjers atzina, ka nonākšana pie vienprātības var būt izaicinošs uzdevums, un novēlēja strādāt valsts kopīgajās interesēs, "kuras esam diezgan skaidri definējuši deklarācijā".

Kā ziņots, Saeima trešdien apstiprināja otro Kariņa vadīto valdību. Par Kariņa valdību nobalsoja 54 deputāti, pret bija 37.

JV valdībā pārstāvēs premjers Kariņš, finanšu ministrs Ašeradens, ārlietu ministrs Rinkēvičs, tieslietu ministre Lībiņa-Egnere, izglītības un zinātnes ministre Čakša, klimata un enerģētikas ministrs Čudars un labklājības ministre Siliņa.

NA pārziņā būs Ekonomikas ministrija, ko vadīs Indriksone, Aizsardzības ministrija, par ko būs atbildīga Mūrniece, Kultūras ministrija, ko vadīs Puntulis, un Satiksmes ministrija, par ko būs atbildīgs Vitenbergs.

Savukārt AS valdībā pārstāvēs veselības ministre Meņģelsone, zemkopības ministrs Šmits, iekšlietu ministrs Kučinskis un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Sprindžuks.

Šajā valdībā izveidots jauns klimata un enerģētikas ministra postenis, kuru ieņems Čudars.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu