"Labāk ēdu sausu maizi, nekā staigāju asiņainām drēbēm." Pakešu vētra sociālajos tīklos (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Rasstock/Shutterstock

"Open" radošo centru jauniešiem dibinātāja Edija Klaiša ieraksts vietnē "Twitter" 14. decembrī sacēla īstu vētru. Viņš raksta: "Šovakar iepazinos ar vienu meiteni, kurai situācija ir vairāk nekā smaga. Piedāvāju viņai ieiet veikalā nopirkt to, kas šobrīd visvairāk nepieciešams. Pirmās trīs lietas, ko viņa palūdza nopirkt, - zobu pasta, zobu birste un higiēniskās paketes." Normāli? 

Rīgas domes deputāts Lauris Ērenpreiss iekomentē, ka tad jau pamatvajadzības apmierinātas. Kad pats bijis uz sēkļa, par zobu tīrīšanu un higiēnu viņš esot domājis vismazāk.

Pat daži vīrieši komentāros uz šo piezīmi reaģē ar sakostu zobu "gifiņiem" – nū, vecīt... Sieviešu reakciju īsos vārdos raksturo kāda komentētāja.

Daudzas komentētājas ir vēl tiešākas.

Ērenpreiss, kurš sarunas karstuma riskēja iegūt paliekošu iesauku "pakešu Lauris", kādā citā komentārā aicināja sievietes padomāt arī par savām vecmāmiņām un Ukrainas karu. Komentētāju atbildes bija tiešas. Brīdinājums: ļoti tiešas.

Higiēnas preču uzņēmuma "Procter & Gamble" 2019. gadā veiktais pētījums par higiēnas pakešu pieejamību Latvijā liecina, ka vismaz 15% jeb sestā daļa meiteņu ir kavējušas skolu, jo nav varējušas iegādāties higiēnas paketes ģimenes finansiālo apstākļu dēļ.

"Meitenēm no nelabvēlīgām ģimenēm trūkst pat elementāru higiēnas iemaņu, viņas ir bailīgas, kautrīgas. Finanšu trūkuma dēļ meitenes mēdz nostaigāt visu dienu ar vienu paketi. Turklāt, ja pakešu ir nepietiekami vai nav vispār, meitene mēnešreižu dēļ paliek dzīvot mājās, kavējot skolu pat vairākas dienas," situāciju Latvijā ieskicējusi ginekoloģe Anna Krumpāne diskusijā, kas 2021. gadā notika "Always", Latvijas Sarkanā Krusta un "Sanitex" rīkotās akcijas #ZiedoMeitenēm laikā.

Pasaulē plaši pazīstams jēdziens mēnešreižu nabadzība (period poverty). Tā diemžēl pilnā mērā attiecas uz Latviju. Daudzās valstīs šo jautājumu jau sāk risināt.

2020. gadā Skotija kļuva par pirmo valsti pasaulē, kas piedāvā bezmaksas higiēnas preces visām sievietēm. Jaunā Skotijas valdības pieņemtā politika nodrošina, ka tamponi un higiēniskās paketes ir brīvi pieejami noteiktās sabiedriskās vietās, piemēram, kopienas centros, aptiekās un jauniešu klubos. Jaunzēlandē, Francijā un Dienvidāfrikā meiteņu higiēnas produkti brīvi pieejami skolās.

Ir zināms, ka dažās Latvijas skolās, pateicoties saprotošām skolotājām, ierīkotas tā saucamās "meiteņu kastes", šur tur notiek arī līdzīgas, cilvēcībā un sapratnē balstītas palīdzības un pašpalīdzības kampaņas. Taču skaidrs, ka higiēnas preču jautājumu nevar atrisināt kampaņveidīgi un ar "pakešu vētrām" sociālajos tīklos. 

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu