FOTO ⟩ Zeltītas mēbeles un objekts, kas līdzinās Faberžē olai. Krievu oligarha superjahtas aresta aizkulises (2)

Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Uzmanību, uzmanību! Iebrauc jahta "Amadea"!" atskanēja vārdi ostas ētera troksnī, vienai no pasaules dārgākajām superjahtām slīdot caur Sandjego līča miglu. Tās aizmugurē virs greznā, ar mozaīku izrotātā peldbaseina plīvoja amerikāņu karogs. 300 miljonus eiro vērtais kuģis lielāko daļu savas dzīves pavadījis, apceļojot gleznainās Vidusjūras ostas, taču šobrīd tā mērķis bija vienmuļa betona piestātne, vēsta raidsabiedrība BBC.

Jahta futbola laukuma garumā

"Amadea" ir visgreznākā trofeja, ko konfiscējusi darba grupa, kuras uzdevums, ASV prezidenta Džo Baidena vārdiem, ir atņemt krievu oligarhu "negodīgi iegūtos labumus".

Raķetēm lidojot virs Ukrainas kara sākumā, ASV prokurors Endrjū Adamss sēdēja savā Ņujorkas birojā pie ar Kremli saistīto miljardieru un viņu luksusa īpašumu saraksta. Taču laika bija maz. Digitālajā jūras satiksmes kartē viņš redzēja, kā šīs superjahtas mēģina glābties pie valstīm, kurās oligarhu īpašumi tiktu pasargāti no sankcijām. Taču starp tām viena izcēlās jo īpaši.

Foto: Krievu oligarha superjahta

"Amadea" ir apmēram futbola laukuma garumā, tās vienā galā ir helikopteru laukums, bet otrā desmitmetrīgs baseins. Iekšpusē atrodas treniņu zāle, skaistumkopšanas salons, kinozāle un vīna pagrabs. Luksusa kajītēs var apmesties 16 viesi, un 36 darbinieki apkalpo to jebkuru iegribu.

No attāluma tā izskatās pēc aisberga virsotnes ar gludām dizaina līnijām un balti spīdošo fasādi. Kuģa uzturēšana ir ļoti dārga – gada izmaksas tiek novērtētas virs 28 miljoniem eiro. Taču tā patiesais īpašnieks un finansējuma avots ir miglā tīts.

Viens no bagātākajiem cilvēkiem Krievijā

ASV izmeklētāji norāda uz krievu miljardieri un politiķi Suleimanu Kerimovu, taču viņš to noliedz. 56 gadus vecais Valsts Domes senators ir viens no bagātākajiem cilvēkiem Krievijā, "Forbes" novērtē viņu un ģimeni kā 11.7 miljardus eiro vērtus. Savu bagātību viņš ieguvis pēc PSRS izjukšanas, iegādājoties lielas Krievijas uzņēmumu daļas, tostarp valsts lielāko gāzes un zelta ražotāju.

Foto: Michael/"Twitter"

ASV Kerimovu sankcijām pakļāva 2018. gadā, un drīz sekoja arī Apvienotā Karaliste un Eiropas Savienība, apgalvojot, ka viņš veicis vai atbalstījis rīcību, kas mērķēta uz Ukrainas neatkarības, stabilitātes un drošības graušanu.

Saraksts ar Krievijas elitēm, kurām liegts tērēt savu bagātību rietumvalstīs, ir audzis kopš 2014. gada, valdībām cenšoties izolēt prezidentu Putinu pēc Krimas aneksijas. Kad tanki iebrauca Ukrainā februārī, oligarhus gaidīja jauns sankciju vilnis.

Aģenti, kas cīnījušies ar mafiju

"Mēs apvienojamies ar sabiedrotajiem Eiropā, lai atrastu un konfiscētu viņu jahtas, luksusa dzīvokļus un privātās lidmašīnas," paziņoja prezidents Baidens. ASV tieslietu departamenta prokurors Adamss tika iecelts par jaunās "KleptoCapture" darba grupas vadītāju. Viņš plānoja izmantot savu pieredzi cīņā ar organizēto noziedzību, lai izpildītu prezidenta solījumu.

Šī grupa, starp kuras locekļiem ir aģenti un analītiķi no FIB un ASV Slepenā dienesta, ieguvusi pieredzi un attīstījusi taktiku cīņā ar mafiju.

Šobrīd tās mērķis ir identificēt augsta ranga aizdomās turamos, atrast pierādījumus par nelikumīgu darbību un "konfiscēt īpašumus tik ātri un agresīvi, cik iespējams," saka Adamss.

Taču divas nedēļas pēc iebrukuma viņš ievēroja, ka "Amadea" bēg no ūdeņiem, kuros to būtu viegli notvert. Situācija kļuva kritiska, kad jahta izslēdza savu atrašanās monitoru. Tā burtiski centās pazust no kartes.

"Lai noskaidrotu, kam pieder superjahta, nepietiek ar "Google" meklētāju," viņš turpina, "tas var būt ļoti sarežģīts process, jo īpašumtiesības bieži slēpjas aiz fiktīviem uzņēmumiem un fondiem, kas reģistrēti valstīs, kurās informācija ir stingri kontrolēta un grūti pieejama."

Taču Krievijas uzsāktais karš izraisīja informācijas sprādzienu, agrāk noslēgtām valstīm atveroties sadarbībai. "Mums izdevās iegūt nepieciešamos datus dēļ milzīgā starptautiskā atbalsta Ukrainai, un tādējādi arī mūsu pūliņiem," stāsta Adamss.

ASV tiesas dokumentos izmeklētāji atrada pierādījumus, ka Kerimovs ir jahtas īpašnieks un tērējis lielas summas dolāru tās uzturēšanai, kas ir viņam noteikto sankciju pārkāpums. Taču Kerimova pārstāvji noliedza šos pierādījumus.

Nedēļu pēc jahtas aresta lietā iesaistījās vietējais jurists, pārstāvot uzņēmumu, kas formāli reģistrēts kā tās īpašnieks. Viņš apgalvoja, ka tā patiesībā piederot citam krievu oligarham. Eduards Hudainatovs ir bijušais Krievijas valsts naftas kompānijas "Rosņeftj" vadītājs, un viņam piedēvētas arī 650 miljonus eiro vērtās "Scheherazade" īpašumtiesības. Bet ASV uzskata, ka viņš ir tikai aizsegs. "Būt vairāku pusmiljarda dolāru vērtu jahtu īpašniekam ar vidēja līmeņa rūpnieka algu ir neiespējami," saka Adamss. Pats Hudainatovs komentārus nav sniedzis.

Grezns interjers un unikāli objekti

Kad FIB aģenti uzkāpa uz klāja, viņa atrada zeltītas mēbeles, greznas lustras un dārgus mākslas darbus. Darba grupa vēl aplēš to kopējo vērtību un izmeklē ievērojamāko darbu autentiskumu. Starp tiem bija arī objekts, kas atgādināja reto un dārgo Faberžē olu. Tās tika izgatavotas Krievijas karaliskajai ģimenei no 1885. līdz 1917. gadam, un mūsdienās simbolizē bagātību un varu.

Slavenās Faberžē olas ir krāšņuma, izsmalcinātības un bagātības etalons. Par šiem juvelieriskajiem smalkumiem izsolēs maksā miljonus. 1883. gadā Krievijas cars Aleksandrs pasūtīja Faberžē īpašu Lieldienu dāvanu savai sievai carienei Marijai. Faberžē ola tā sajūsmināja carieni, ka cars pasūtīja Faberžē uzņēmumam pa olai uz katrām Lieldienām. Šo tradīciju turpināja arī Aleksandra dēls cars Nikolajs II. Kopumā Faberžē izgatavoja 57 olas.

Foto: AP / Scanpix

Pēc gandrīz divu mēnešu dīkstāves starp kravas konteineriem Fidži salā, kur tā tika arestēta, jahta tika izdota ASV. Taču pirms doties turp, tika nolemts nomainīt apkalpojošo personālu. "Mums vajadzēja cilvēkus, kuriem varam uzticēties," teica Adamss. Pēc trīs nedēļu ceļojuma "Amadea" iebrauca Sandjego līcī. Tas bija liels sasniegums, bet tikai pirmais solis procesam ASV – galējais mērķis ir kuģi pārdot, lai iegūtu finansējumu Ukrainai. Taču vispirms jāpārliecina tiesu, ka Kerimovs ir patiesais īpašnieks un sankcijas tikušas pārkāptas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu