Latvijas Gaisa spēku spēju izaugsmei ir jāpiedod paātrinājums, uzsver NBS komandieris (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš. Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Gaisa spēku spēju izaugsmei ir jāpiedod paātrinājums, norādījis Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Otrdien aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) un Kalniņš tikās ar ASV Gaisa spēku štāba priekšnieku ģenerāli Čārlzu K. Braunu, lai pārrunātu Latvijas un ASV divpusējo sadarbību, kā arī ģeopolitisko situāciju saistībā ar Krievijas izvērsto karu Ukrainā.

"Lai nepieciešamības gadījumā spētu aizsargāt mūsu iedzīvotājus, Latvija aktīvi attīsta un stiprina Nacionālo bruņoto spēku militārās spējas, kur aviācija ir viena no būtiskām komponentēm. Tāpēc mēs augstu novērtējam ASV karavīru un Gaisa spēku tehnikas klātbūtni Latvijā, kā arī sabiedroto veiktās investīcijas Latvijas Gaisa spēku infrastruktūras attīstībā un pilotu apmācībā," uzsvērusi Mūrniece.

"Ja mēs attīstām gaisa un sauszemes integrāciju, tad Latvijas Gaisa spēku spēju izaugsmei ir jāpiedod paātrinājums. 

Vislabākais veids, kā to panākt, ir to darīt ar Latvijas galvenā sabiedrotā atbalstu - ne tikai pārņemot pieredzi, bet arī apmācot mūsu personālu ASV mācību centros un saņemot atbalstu infrastruktūras veidošanā. Esmu jau ticies ar ģenerāli Braunu, un šī viņa vizīte ir turpinājums un papildu iespēja pārrunāt mūsu turpmākos attīstības projektus," paudis Kalniņš.

Tikšanās laikā amatpersonas apsprieda ASV karavīru uzņemšanu Latvijā, kā arī līdzšinējo un turpmāk sniedzamo atbalstu Ukrainai.

ASV Gaisa spēku štāba priekšnieka ģenerāļa Čārlza K. Brauna pārraudzībā ir 689 000 karavīru un civilo darbinieku, kas dienesta pienākumus pilda gan ASV, gan ārvalstīs. Gaisa spēku štāba priekšnieks ir viens no ASV Aizsardzības sekretāra, Nacionālās drošības padomes un prezidenta militārajiem padomniekiem.

ASV ir ilggadējs Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais, ieņemot nozīmīgu lomu Latvijas drošības stiprināšanā.

Jau ziņots, ka 11. decembrī Gaisa spēki saņēma pirmos divus no kopskaitā četriem Latvijas pasūtītajiem ASV helikopteriem UH-60M "Black Hawk", kas ievērojami stiprinās Nacionālo bruņoto spēku kaujas spējas.

ASV arī ir apstiprinājušas plānus militārās klātbūtnes stiprināšanai Baltijas valstīs, kas paredz, ka pienākumu pildīšanai rotācijas kārtībā bez pārtraukumiem Latvijā uzturēsies ASV karavīri un militārās tehnikas vienības.

Plānots, ka ASV tuvākajos gados Latvijā nodrošinās rotējošu vienību klātbūtni gan Ādažu, gan Lielvārdes militārajās bāzēs,

kas sniegs būtisku ieguldījumu atturēšanā un aizsardzībā, kā arī uzlabos savstarpējo savietojamību starp Latvijas un ASV bruņotajiem spēkiem.

Paredzēts, ka sākotnēji Latvijā uzturēsies ASV artilērijas un aviācijas vienības, kas saskan ar Nacionālo bruņoto spēku izvirzītajām aizsardzības spēju vajadzībām.

ASV prezidents Džo Baidens šī gada jūnijā, piedaloties NATO samitā Madridē, pamatojoties uz Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā, paudis gatavību stiprināt ASV militāro klātbūtni alianses austrumos.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu