Spriedze Kosovas ziemeļos: KFOR vēl apsver Serbijas lūgumu par karavīru izvietošanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

NATO vadītie Kosovas miera uzturēšanas spēki (KFOR) vēl apsver Serbijas lūgumu ļaut tai nosūtīt savus karavīrus uz Kosovas ziemeļiem.

Pamatā serbu apdzīvotajā Kosovas ziemeļdaļā jau 12 dienas valda ļoti saspringta situācija.

18.decembrī Kosovas pašvaldībās, kurās vairākums iedzīvotāju ir serbi, bija plānotas pašvaldību vēlēšanas, kas tika izsludinātas pēc tam, kad amatpersonas masveidā atkāpās, protestējot pret Prištinas prasībām nomainīt vecās, vēl Serbijas izsniegtās automašīnu numurzīmes. Taču, situācijai saasinoties, vēlēšanas tika pārcelta uz aprīli.

Kosovas ziemeļos situācija ir saspringta joprojām. Serbi ir ierīkojuši barikādes uz ceļiem un notikuši uzbrukumi policistiem, žurnālistiem un Centrālās vēlēšanu komisijas locekļiem.

Pagājušajā nedēļā Belgrada lūdza KFOR atļaut Serbijas karavīriem un policistiem atgriezties Kosovā saskaņā ar ANO 1244.rezolūciju.

ANO 1244.rezolūcija paredz, ka īpašos apstākļos starptautiskā uzraudzībā iespējama neliela Serbijas drošības spēku kontingenta atgriešanās Kosovā, lai pildītu zināmus uzdevumus, piemēram, uzturētu sakarus ar starptautiskajām civilajām un militārajām iestādēm, veiktu mīnu lauku atmīnēšanu un apsargātu serbu svētvietas, kā arī svarīgākos robežšķērsošanas punktus.

Tomēr Priština noraida Belgradas piedāvāto 1244.rezolūcijas interpretāciju un apgalvo, ka tā neparedz serbu kontingenta ievešanu nemieru gadījumā.

"Pašlaik mēs analizējam jaunāko Serbijas valdības lūgumu. Mēs turpināsim garantēt drošu vidi un pārvietošanās brīvību, kas veicina produktīvu dialogu, ļaujot vadītājiem radīt ilgtermiņa un ilgtspējīgus risinājumus visu Kosovā dzīvojošo kopienu labā," paziņoja KFOR.

Paziņojumā norādīts, ka KFOR saglabā modrību un ir gatavi reaģēt.

"Mēs esam gatavi iejaukties, ja nepieciešams, lai novērstu eskalāciju saskaņā ar mūsu ANO mandātu," teikts paziņojumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu