Neatlaidība zinātniekiem atstājusi dāvanu uz Marsa, taču viņi to nevar atvērt līdz 2033. gadam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: NASA's Perseverance Mars Rover/Twitter

NASA zonde "Perseverance", kas nodarbojas ar iežu paraugu vākšanu, uz Marsa izmeta pirmo paraugu krātuvi, ko plānots misijas ietvaros atgriezt uz Zemes. Tas ir svarīgs notikums, lai izpētītu dzīvību uz Marsa, vēsta "Science Alert".

Paraugu ņemšanas ekspedīcija ir bijusi daļa no programmas jau no paša sākuma. Sākotnējā ideja bija likt robotam savākt un nogādāt tos NASA.

Misijai ir arī rezerves plāns gadījumam, ja zonde nespēs izpildīt misiju. Misijas zinātnieki nosūtīs pāris mazus helikopterus, lai savāktu paraugus.

Tos paredzēts nosūtīt uz Eiropas Kosmosa aģentūras uzbūvēto kosmosa kuģi, kas riņķo ap Marsu, lai pēc tam atgrieztos uz Zemes.

Ja viss noritēs labi, ir paredzams, ka ieži nonāks laboratorijās sīkākai izpētei 2033. gadā.

Gada sākumā tika vēstīts, ka pašgājējs, kas nodarbojas ar iežu paraugu vākšanu, kurus vēlāk plānots nogādāt atpakaļ uz Zemes, ar problēmām saskārās jau 2021. gada 29. decembrī, kad paņēma kāda akmens kodolu. Kā vēstīja NASA, ķibele notika ar ierīci, kas urbi un iegūtos paraugus nogādā no robota rokas līdz pašgājēja glabātuvei. Nogādāšanas brīdī sensori brīdināja par lielāku berzi, nekā vajadzētu būt.

Pašgājējs izslēdzās un uz Zemi atsūtīja brīdinājumu. Komanda centās iegūt vairāk informācijas no pašgājēja, tomēr vajadzēja aptuveni nedēļu, lai atbilde nonāktu līdz mūsu planētai. Kad informācija bija iegūta, komanda lika pašgājējam rīkoties kā paša mehāniķim un noņemt urbi, robota roku un nofotografēt savu iekšieni.

Iegūtajos attēlos atklājās problēma: vairāki akmentiņi tā saucamajā karuselī. Šie gruži tur bija iebiruši brīdī, kad paraugi tika nogādāti zondes glabātuvē. Rezultātā tie neļāva "karuselim" darboties.

Protams, šī zondes daļa ir veidota tā, lai varētu darboties arī ar gružiem tajā, tomēr NASA zinātnieki vēl meklē risinājumu un nesteidzas zondi atkal likt pie darba.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu