Piecas cīņas, kuras UFC 2023. gadu padarīs interesantāku

Matīss Kleinbergs
, Apollo Sports žurnālists
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Konors Makgregors, Hamzats Čimajevs un Izraels Adesanja
Konors Makgregors, Hamzats Čimajevs un Izraels Adesanja Foto: Reuters/ScanPix

2022. gads jau teju ir galā. Aiz muguras arī vēl viens notikumiem, skandāliem un lielām cīņām bagāts UFC gads. Kuras piecas cīņas gribētos redzēt, lai par izdevušos nosauktu 2023. gadu?

Ja šim gadam UFC kontekstā būtu jādod kāds nosaukums, tad gribētos izmantot terminu "diskutablu tiesnešu lēmumu" gads. Magomeds Ankalajevs pret Janu Blahoviču, Pedijs Piblets pret Džeredu Gordonu, Pjotrs Jans pret Šonu O'Maliju vai arī pavisam nesenais Šona Striklanda un Džereda Kanonjēra duelis. Tie ir tikai daži piemēri, kad UFC tiesnešu lēmumi, maigi izsakoties, bija diskutabli.

Bet ne par to šoreiz stāsts. Kurām cīņām būtu jānotiek, lai 2023. gads noskalotu šo nepatīkamo pēcgaršu. Ļoti aizraujoši potenciālie dueļi, protams, ir vairāk nekā tikai pieci, bet nešūsim "palagu".

Runa nebūs par cīņām, kuras jau ir rezervētas, kā, piemēram, Aleksandrs Volkanovskis pret Islamu Mahačevu vai arī Deivisona Figueiredo un Berndona Moreno ceturtā "deja". Tāpat nav jēgas runāt par potenciālo Kamaru Usmana un Leona Edvardsa revanša cīņu. Šā dueļa sakarā uzdodamais jautājums ir "kad" nevis "vai".

Sāksim ar lielo atgriešanos.

Konors Makgregors pret Maiklu Čendleru

Par Makgregoru var teikt daudz ko. Jā, viņam ik pa laikam ir problēmas ar likumu. Jā, viņš jau ilgāku laiku šķiet demotivēts. Jā, viņš 2021. gada vasarā salauza kāju un nav uzvarējis cīņu kopš 2020. gada janvāra. Bet nav šaubu, ka īru cīkstonis joprojām ir UFC pati spožākā zvaigzne. Paprasiet kādam no saviem draugiem, kurš vispār neorientējas cīņas sportā, nosaukt vienu UFC cīkstoni... Atbilde, visticamāk, nepārsteigs.

MMA aprindās šobrīd pastāv uzskats, ka Makgregors oktagonā atgriezīsies 2023. gada otrajā pusē. Ko viņam likt pretim? Kurā svara kategorijā? Spriežot pēc īra aprisēm un izteikumiem, atbilde uz otro jautājumu ir 77 kilogramu divīzija.

Atbildot uz pirmo jautājumu, variantu ir ļoti daudz, bet ar vien loģiskāks šķiet Maikls Čendlers, kurš gar īru cīkstoni "smērējas" jau vismaz gadu, ļoti labi apzinoties, kādu algas dienu nozīmē cīņa pret Makgregoru.

Vai šī cīņa kaut ko nozīmēs? Ja runa ir par 77 kilogramu divīziju, pavisam noteikti nē. Vai šī cīņa būtu aizraujoša? Viennozīmīgi. Maikls Čendlers ir resleris, kurš savas karjeras laikā ir sapratis, ka viņam tomēr ir visnotaļ spēcīgs sitiens un cīņa stājā ir forša.

Makgregors savas karjeras laikā jau ir ticis galā ar kompaktas miesas būves resleri (Čeds Mendess). Tāpat Čendlera agresīvie un pat pārgalvīgie uzbrukumi stājā tik slīpētam pretuzbrukumu cīkstonim kā Makgregors, būtu saldums uz kārā zoba. Arī Makgregora spēja aizsargāties pret mēģinājumiem cīņu pārvest parterī gadu gaitā ir krietni uzlabojusies.

Vai Makgregors šo cīņu var uzvarēt? Godīgi sakot - kāda starpība? Nedz Čendlers, nedz Makgregors vairs nav reālistiski pretendenti uz titulcīņām. Tas vilciens ir aizgājis. Tā tam vismaz vajadzētu būt. Nav šaubu, ka šie abi kungi cīņu spēs pārdot un arī pats duelis oktagonā solās būt interesants.

Protams, UFC var iet piesardzīgāko ceļu, mēģinot Makgregoram atgriešanās cīņā "iebarot" kādu zemāka kaluma cīkstoni. Bet, ja organizācijai īra tālākā karjeras attīstība vairs neinteresē un prioritāte ir atlikušajās pāris cīņās sarīkot pamatīgu šovu, Maikls Čendlers ir pareizā atbilde.

Sergejs Pavlovičs pret Sirilu Gānu

Turpinājumā pāriesim pie lielajiem vīriem jeb smagā svara divīzijas. Šīs prestižās kategorijas augšgalā šobrīd netrūkst talanta. Šo rindu autors tuvākā nākotnē vēlētos redzēt šādus trīs pārus:

  • Pašreizējais čempions Fransiss Nganū savu jostu aizstāv pret UFC ikonu Džonu Džounsu.
  • Sergejs Pavlovičs ar Sirilu Gānu tiekas, lai noskaidrotu, kurš par titulu cīnīsies nākamais.
  • Traumētais Toms Aspināls oktagonā atgriežas ar cīņu pret bijušo čempionu Stipi Miočiču, noskaidrojot, kurš ar Gāna/Pavloviča pāra zaudētāju cīnīsies par galvenā titula pretendenta godu.

Jā, šīs trīs cīņas ir spļāviens dvēselē Kērtisam Bleidsam, kurš smagsvaru rangā šobrīd ieņem ceturto vietu. "Bleacher report" vēsta, ka Džounss debiju smagsvaros piedzīvos pret Nganū vai Bleidsu. Būsim godīgi, zinot Džounsa sasniegumus, viņa pretinieks būs Nganū. Vismaz tā tam vajadzētu būt, tomēr Džounsa un UFC attiecības nekad nav bijušas no spožākajām. Līdzīgi kā Nganū un UFC "mīlestība" vienam pret otru.

Bet ne par to stāsts. Gāns pret Pavloviču. Fascinējošs duelis. Divi ļoti tehniski smagsvari, kuru cīņa stājā ir viņu pārliecinoši stiprākais ierocis.

Par Gānu jautājumiem nevajadzētu būt - ļoti meistarīgs, kustīgs un izturīgs smagsvars, kurš oktagonā kustās kā vidējā svara cīkstonis.

Varbūt kādam Sergeja Pavloviča vārds šķiet nedaudz svešāks, bet krievu cīkstonis pēdējās trīs cīņas ir uzvarējis ar pirmā raunda nokautu. Viņam ir vienas no ātrākajām rokām, kādas pēdējo gadu laikā smagsvaros nācies redzēt.

Naganū parādīja, ka Gāna spējām parterī ir milzu robi un arī par Pavloviča reslinga prasmēm nav zināms daudz, bet ir skaidrs, ka tā viņa cīņas plānā nekad nav prioritāte (nevienu no karjeras 17 uzvarām viņš nav izcīnījis ar sāpju paņēmienu).

Šis duelis var izvērsties divējādi - divi lieliski smagā svara cīkstoņi stājā iesaistās boksa/kikboksa apmaiņās vai arī divi ne pārāk prasmīgi resleri, baidoties no otra spējām stājā, trīs raundus "nomuļļā" pa zemi.

Par trešo variantu jeb "Nganū - Luisa" scenāriju pat negribas domāt. Tie, kas šo cīņu atceras, saprot, par ko ir runa, bet fani kuru acis nav "baudījušas" šo dueli... Nenodariet sev to!

Video: Sergeja Pavloviča cīņa pret Deriku Luisu

Izraels Adesanja - Alekss Pereira 2 (4)

Adesanja un Pereira Oktagonā un ringā kopā ir pavadījuši teju 40 minūtes un vismaz 30 no tām labāks ir bijis Adesanja, bet trīs savstarpējo cīņu uzvaru ailītē viņam joprojām ir "baranka".

No vienas puses šiem abiem uzvārdiem vienā teikumā vairs nevajadzētu tikt pieminētiem, jo Pereiras kontā ir trīs uzvaras. Tajā pašā laikā - divas no šīm uzvarām tika izcīnītas kikboksa ringā, bet mēs šeit runājam par UFC oktagonu.

Jā, iespējams, Pereira uzvarēs arī revanša cīņu. Bieži vien cīkstoņiem ir šis viens pretinieks, kurš, iespējams, kopumā pat nav meistarīgāks, bet viņš piedāvā ko tādu, ko konkrētais cīkstonis nespēj atrisināt. Pereiras un Adesanjas gadījumā šī "mīkla" ir brazīlieša kreisais "āķis".

Vai neseno Adesanjas un Pereiras cīņu varēja arī apturēt vēlāk? Solīdi argumenti ir abām nometnēm. Gribētos teikt, ka Marks Godards Adesanjam varēja ļaut vēl brītiņu cīnīties, bet tajā pašā laikā viņš nepieļāva kļūdu, apturot cīņu tad, kad viņš to izdarīja.

Pirms šī dueļa fani Adesanjam pārmeta garlaicīgu cīņas stilu. Nav noslēpums, ka Adesanja ir pretuzbrukumu cīkstonis. Varbūt pārmetumus tomēr vajag veltīt Adesanjas līdzšinējiem pretiniekiem, jo viņiem taču ir jātiek pie jostas. Adesanjam nekur nav jāskrien - viņam šo jostu bija jāaizstāv.

Kad kāds cīkstonis (Pereira) nebaidījās iesaistīties apmaiņās, redzējām, ka arī Adesanjas cīņa var būt interesanta.

Lai vai kā - Adesanja ir pelnījis revanša cīņu. Viņš tāpat kā 77 kilogramu bijušais karalis Kamaru Usmans savās divīzijās valdīja ilgi un titulu zaudēja cīņās, kurās bija vadībā ar 3-1 un tika nokautēti pēdējā raundā. 

Ja, piemēram, Islams Mahačevs savu titulu zaudēs jau pirmajā aizstāvības cīņā, tas būs pavisam cits stāsts. Bet gan Adesanja, gan Usmans savus titulus aizstāvēja piecas reizes, līdz ar to viņi ir pelnījuši "bez rindas" mēģināt atgūt zaudētās jostas.

Hamzats Čimajevs - Savkats Rahmonovs

Lūk, cīkstonis, kuru, iespējams, ne katrs ir dzirdējis - kazahs Savkats Rahmonovs.

28 gadus vecais Rahmonovs UFC ir aizvadījis četras cīņas, uzvarot tās visas. Savu līdz šim pēdējo cīņu Rahmonovs aizvadīja pret Nīlu Magniju, kurš 77 kilogramu divīzijā allaž ir bijis uzreiz aiz svara kategorijas elites, bet pavisam noteikti ir augsta līmeņa pretinieks. Rahmonovs viņu ar giljotīnas žņaugšanas paņēmienu uzveica otrajā raundā.

Rahmonovam janvārī bija paredzēta cīņa pret Džefu Nīlu, bet šis duelis pajuka, jo Nīls iedzīvojās savainojumā.

"Mans pretinieks savainojuma dēļ nevarēs cīnīties. Šobrīd es gaidu aizstājēju. Viss ir atkarīgs no potenciālā pretinieka līmeņa un sagatavotības," par atcelto cīņu izteicies Rahmonovs.

Interesants ir kazaha komentārs par pretinieka līmeni. Vai Čimajevs atbilst viņa kritērijiem? Vai arī Zviedrijas cīkstoņa līmenis ir pārāk augsts?

Hamzats ir "mašīna", par to nevienam šaubu nav. Jā, cīņa pret Gilbertu Bērnsu Čimajeva arsenālā atklāja zināmus robus. Faniem radās jautājumi par Čimajeva spēju izturēt potenciālu piecu raundu cīņu, kā arī diskusijas raisīja viņa pārdrošais un brīžiem neuzmanīgais sniegums, cīnoties stājā. 

Arī Rahmonovs ir liela auguma daudzpusīgs cīkstonis, kurš ir kompetents gan parterī, gan stājā. Šis būtu interesants duelis, kurā pārbaudīti, visticamāk, tiktu abi cīkstoņi. Šeit gan ir viens būtisks "bet". Čimajeva svars ikdienā ir ap 93 kilogramiem. Nesāksim vēlreiz ķidāt to balagānu ar nosaukumu "UFC 279", bet fakts ir tāds, ka Čimajevs toreiz nebija pat tuvu, lai iekļautos svarā. Un toreiz viņam bija pilna treniņnometne, nevis tikai divas nedēļas.

Arī iepriekš Čimajevam iekļaušanās svarā ir sagādājusi problēmas. Varbūt abi cīkstoņi varētu vienoties par konkrētu svaru jeb tā saukto "catchweight"? Piemēram, 80 kilogrami.

Tomēr, jāteic, ka Rahmonova pretinieks gaidāmajā cīņā, visticamāk, nebūs Čimajevs. Gada turpinājumā? Šo rindu autors būt tikai par. 

Aldžameins Stērlings - Aleksandrs Volkanovskis

Nobeigumā saldais ēdiens jeb tā sauktā supercīņa starp divu divīziju čempioniem. Šeit ir ļoti daudz mainīgo, tāpēc bez liekas aizkavēšanās ķersimies tiem klāt.

Pirmkārt, 65,8 kilogramu čempionam Volkanovskim 12. februārī ir pašam sava supercīņa ar vieglā svara divīzijas čempionu Islamu Mahačevu. Līdz ar to daudz atkarīgs no tā, vai Volkanovskim izdosies kļūt par divu divīziju čempionu. Par to, kā šī cīņa varētu izvērsties, būs vērts runāt, kad tā būs tuvāk.

Katrā ziņā Volkanovskis šajā cīņā nav favorīts. Pieņemsim, ka viņš zaudē. Nākamais loģiskais solis būtu sava titula aizstāvēšana (Volkanovskis gan ir izteicies, ka 65,8 kilogramu titulu aizstāvēs arī tad, ja kļūs par vieglā svara čempionu).

Tagad pievērsīsimies 61,2 kilogramu divīzijas čempionam Aldžameinam Stērlingam, kurš pēc nesenās uzvaras pār Taileru Džefriju Dilašovu izteicās, ka līdz 2023. gada vasarai vēlētos atpūsties. 

Pēdējā laikā arvien biežāk izskan ziņas, ka Stērlings vēlas cīnīties nākamajā svara kategorijā, kur čempions šobrīd ir Volkanovskis. Šeit ir jāņem vērā viens ļoti būtisks aspekts.

61,2 kilogramu divīzijas ranga 3. vietā ir gruzīns Merabs Dvelašvili, kurš pats ir izteicies, ka par savas karjeras panākumiem var pateikties vienam cīkstonim... Tieši tā - Aldžameinam Stērlingam. Ja pēkšņi starp Stērlingu un Dvelašvili neparādīsies viņu pašu "Dveins Ladvigs" (atsauce uz Dilašova un "Team Alpha Male" konfliktu), tad viņi abi, visticamāk, oktagonā netiksies. Vismaz tā pēc savas pēdējās uzvaras uzsvēra Dvelašvili.

Līdz ar to tikai loģisks šķiet Stērlinga lēmums pārcelties uz 65,8 kilogramu divīziju, tādējādi atrodot jaunus izaicinājumus sev un ļaujot brīvi izpausties savam draugam Dvelašvili.

Ārzemju mediji ir ziņojuši, ka Stērlinga svars ikdienā esot ap 80 kilogramiem, līdz ar to pakāpšanās svara klasi augstāk viņam nebūtu problēma. Tāpat šī cīņa pavisam loģiska šķiet arī Volaknovskim, jo viņš savu divīziju ir "iztīrījis". Viennozīmīgi nākamais labākais šīs divīzijas cīkstonis ir Makss Holovejs un Volkanovska bilance pret viņu ir 3-0... Vajag "jaunas asinis".

Kā šī cīņa varētu norisināties? Jāteic, ka nedaudz pametu Volaknovski zem "tanka", jo piedāvātajā scenārijā viņam būtu jāizvada divas cīņas pēc kārtas pret ļoti augstas klases resleriem. Tomēr viņa spēja aizsargāties pret mēģinājumiem cīņu pārvest parterī ir ļoti augsta un par austrālieša prasmēm cīnoties stājā jautājumu vispār nevar būt - viņš ir elitārs straikers. Citādāk Holoveju trīs reizes neuzvarēt...

Ja Volkanovskim viena gada ietvaros izdotos izcīnīt vieglā svara titulu un 65,8 kilogramu divīzijas titulu aizstāvēt pret citu čempionu, mums pavisam noteikti būtu jauns uzvārds, kuru izskatīt visu laiku labākā cīkstoņa debatēs.

Foto: Reuters/ScanPix

Lūk, piecas cīņas, kuras dažādu apsvērumu dēļ 2023. gadā būtu ļoti intriģējošas. Kā jau minēts ievadā, var izdomāt vēl virkni ar labām cīņām. Tāpēc, cienījamie lasītāji, komentāru sadaļā droši dalieties ar savu vēlmju sarakstu UFC 2023. gadam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu