Kā rīkoties, ja esi iesprostots automašīnā sniega vētras laikā? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sniega vētra Ņujorkā.
Sniega vētra Ņujorkā. Foto: Reuters/ScanPix

Ziemassvētkos ASV un Kanādā plosījās milzīga sniega vētra, kurā dzīvību zaudēja aptuveni 50 cilvēki. Tomēr vienkārša un gudra rīcība var glābt dzīvību smagos laikapstākļos. Kā rīkoties, ja sniegputeņa un sniega vētras laikā esi iesprostots automašīnā, vēsta ASV medijs "Fox News".

Ziemas laikā droša braukšana nozīmē palikt uz ceļa un virzīties uz priekšu, tomēr dažkārt sniegputenis ir tik spēcīgs, ka autovadītāji iestrēgst vienatnē vai sastrēgumā stundām ilgi, reizēm pat spēkratā pavadot nakti. 

Tas notiek reti, tomēr situācija ir bīstama. Iestrēgšana auto var radīt apsaldējumus, hipotermiju vai pat nāvi tiem, kuri nav gatavi gaidīt palīdzību vai ceļa atbrīvošanu. 

Amerikas Sarkanais Krusts sniedz padomus, kā sagatavoties sliktākajam scenārijam un kā rīkoties, kad esi iesprostots automašīnā. 

Pirmkārt, automašīnā vajadzētu atrasties avārijas komplektam ar tādām lietām kā segas, lukturīši, pārtikas produkti, kas ātri nesabojājas, šķidrumi un papildu akumulatori.

Šīs lietas var noderēt neatkarīgi no tā, vai esi iestrēdzis automašīnā sniegputeņa laikā, vai auto ir salūzis nomaļā vietā. 

Ja esi automašīnā sniega vētras laikā un neredzi pajumti 100 metru attālumā, vislabāk ir palikt auto, lai izvairītos no spēcīgā sniega. Ja iespējams, izliec spilgtas krāsas audumu pie loga vai antenas, lai vēstītu par briesmām. 

Aukstumā iedarbini mašīnu ne ilgāk kā uz 10 minūtēm katru stundu, lai uzsildītu salonu, bet taupītu degvielu, sevišķi gadījumā, ja degvielas tvertnē ir maz.

Pārliecinies, ka izpūtējs ir tīrs no sniega. Negriez riepas. Tiklīdz centīsies kustināt riepas, iestigsi. Ja iespējams, var notīrīt sniegu apkārt riepām. Ja ap riepām ir ledus, centies to salauzt. 

Lai izkustētos, zem riepām var paklāt grīdas paklājiņus. Tas radīs saķeri. 

Apsedzies un esi tuvu citiem pasažieriem, lai saglabātu siltumu, kad ārā valda ledains aukstums. Brīžiem kustini rokas un kājas un atceries padzerties.

Centies neaizmigt, ja automašīnā atrodies viens. Ja esi iesprostots transportlīdzeklī ar citiem cilvēkiem, guliet uz maiņām un uzmaniet cits citu.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka vairāk nekā miljons amerikāņu un kanādiešu sagaidīja Ziemassvētkus bez elektrības, jo Ziemeļameriku pārņēmusi milzīga sniega vētra.

Sniegputenis plosās plašā teritorijā no Lielajiem ezeriem Kanādas pierobežā līdz Riograndei pie robežas ar Meksiku. Brīdinājumi par sliktiem laikapstākļiem attiecas uz 60% ASV iedzīvotāju.

Svētku laikā ir atcelti arī tūkstošiem lidojumu. ASV rietumu Montānas štatu vētra skārusi vissmagāk, un temperatūra pazeminājās līdz -45 grādiem pēc Celsija.

Sietlā un Portlendā daži iedzīvotāji pat slidoja pa apledojušajām ielām. Pat parasti maigākajos dienvidu štatos Floridā un Džordžijā ir brīdinājumi par apledojuma iespējamību.

Vienīgais štats, kas lielākoties nav vētras skarts, ir Kalifornija.

Kā vēstīts, ziemas vētra, gaisa temperatūrai krītoties pat līdz -40 grādiem pēc Celsija, ceturtdien izraisīja Ziemassvētku ceļojumu haosu ASV, kur tās dēļ tika atcelti tūkstošiem avioreisu un tika slēgtas automaģistrāles.

Spēcīga snigšana un vējš sagrāva brīvdienu plānus vienā no gada noslogotākajām svētku sezonām, jo ASV sasniedza milzīga aukstuma fronte no Arktikas un sals pārņēma valsts vidieni.

Desmitiem miljoni cilvēku tika brīdināti par ziemas vētru. Meteorologi paziņoja, ka dažviet bija tik stiprs sals, ka jebkurš, izejot ārpus telpām, riskēja gūt apsaldējumus dažu minūšu laikā.

"Šī nav tāda sniega diena kā bērnībā. Šī ir nopietna lieta," reportieriem sacīja ASV prezidents Džo Baidens.

Sniegputeņi un bīstami apstākļi uz ceļiem piemeklēja ASV laikā, kad bija gaidāma 100 miljonu amerikāņu došanās pirmssvētku braucienos, pavēstīja Amerikas Automobiļu asociācija.

Dienviddakotas štatā tika slēgta starpštatu automaģistrāle I-90, kas ved caur valsts dienvidiem, un amatpersonas paziņoja, ka līdz piektdienai tā netiks atvērta.

Lidmašīnu izsekošanas vietne Flightaware.com parādīja, ka ceturtdien kavējās vairāk nekā 22 000 reisu, bet 5500 reisi vispār bija atcelti. Daudzi no šiem reisiem bija starptautiskajās Čikāgas O'Hēras un Denveras lidostās.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu