Eksperimenti atklāj, ka sievietes var saost un atšķirt brīvus vīriešus no precētiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: ViDI Studio/Shutterstock

Bieži saka, ka acis ir spogulis uz cilvēka dvēseli, bet arī deguns var ko atklāt. Eksperimenti ir atklājuši, ka heteroseksuālas sievietes var saost, kuri vīrieši ir brīvi un kuri - precējušies, vēsta portāls "Science Alert". 

Jaunākie rezultāti no laboratoriskiem pētījumiem par smaržām parāda, ka cilvēki, kuriem patīk ieelpot citu cilvēku dabisko aromātu, visticamāk, ir seksuāli vairāk motivētāki. Heteroseksuālos vīriešus, šķiet, piesaista sievietes smarža, kad viņa ir menstruālā cikla visauglīgākajā posmā vai kad sieviete ir seksuāli uzbudināta. Šo fermonu iedarbībā vīrieši var pat izdzert vairāk alkohola. 

Kad sievietes ovulē, viņas vairāk piesaista vīrišķīga izskata vīrieši. Eksperimenti arī liecina, ka vīriešu testosterona līmenis var nedaudz svārstīties atkarībā no tā, vai vīrieši ir brīvi vai attiecībās. 

Vēl nav skaidrs, vai šīs hormonālās pārmaiņas var tieši izmainīt cilvēka izskatu vai smaržu, taču sākotnējie eksperimenti liecina par izmaiņām. 

2019. gadā Austrālijā veiktā eksperimentā 82 heteroseksuālām sievietēm vecumā no 18 līdz 35 gadiem bija jānovērtē heteroseksuālu vīriešu ķermeņa smarža un sejas izskats. Puse sieviešu nebija attiecībās, bet pusei bija otrā pusīte. 

Eksperimentā piedalījās 89 vīrieši, katrai sievietei bija jānovērtē nejauši izvēlēti trīs aizņemti un trīs brīvi vīrieši. Pētnieki iedeva vīriešiem T kreklu, kurā 24 stundas svīst. Tāpat vīrieši iesniedza portreta stila attēlu. 

Pētnieki izgrieza padušu daļu no krekliem un ievietoja to pudelē ar aizskrūvējamu vāciņu, lai sievietes varētu to paostīt.

Sievietēm tika uzdoti jautājumi: "Cik ļoti tev patīk un nepatīk smarža? Cik seksīgi smaržo šis aromāts?" 

Aplūkojot vīriešu attēlus, sievietes novērtēja viņus pēc pievilcības, seksīguma, inteliģences, lojalitātes, laipnības, uzticamības, vīrišķības un tā, vai vīrietis izskatās pēc laba partnera. 

Pētnieki atklāja, ka vientuļu vīriešu dabiskā ķermeņa smarža visām sievietēm likās spēcīgāka nekā to vīriešu smarža, kuri ir attiecībās. Jo patīkamāks bija vīriešu aromāts, jo lielāka iespēja, ka sievietes novērtēja viņu izskatu kā patīkamu. 

Sievietes, kuras ir attiecībās, vientuļo vīriešu sejas vērtēja kā vīrišķīgākas, salīdzinot ar vīriešiem, kuri ir attiecībās. Tomēr brīvās sievietes visus vērtēja vienādi. 

Iepriekš veikti pētījumi liecina, ka aizņemtas sievietes ovulācijas laikā par pievilcīgākiem atzīst brīvus vīriešus. 

Šajā pētījumā netika pārbaudīti menstruālie cikli un testosterona līmenis, taču autori norāda, ka viņu atklājumi "sakrīt ar iepriekšējiem pētījumiem, kas liecina, ka brīvus un aizņemtus vīriešus var atšķirt, salīdzinot testosterona līmeni.

Augstāks testosterona līmenis tiek asociēts ar spēcīgāku ķermeņa aromātu, kas tiek vērtēts kā vīrišķīgāks".

Šķiet, ka dzimumhormoni, smarža un aromāts ir cieši saistīti. To izskaidro sociālās neiroendokrinoloģijas teorija. 

"Skatoties no evolūcijas viedokļa, varētu būt izdevīgi sievietēm spēt atšķirt vīriešus attiecībās, sevišķi vīriešus ar bērniem," norāda pētnieki. 

Tomēr ir arī cits izskaidrojums - tiek uzskatīts, ka precētiem vīriešiem ir labāka veselība un higiēna, salīdzinot ar brīviem vīriešiem.

Turklāt ir konstatēts, ka daži fiziskās veselības stāvokļi izraisa izmaiņas ķermeņa aromātā. Arī diēta un uzturs zināmā mērā var izmainīt cilvēka smaržu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu