Alpu slēpošanas kūrortā aizturēts ukraiņu oligarhs (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Francijā ir aizturēts ukraiņu oligarhs Kostjantins Ževaho, kuru Ukraina izsludinājusi meklēšanā par 113 miljonu ASV dolāru piesavināšanos no savas bankas, trešdien paziņoja amatpersonas.

Francijas policija aizturēja 48 gadus veco Ževaho otrdienas vakarā Alpu slēpošanas kūrortā Kurševelā valsts dienvidos.

Ukraina 2021.gadā iekļāva Ževaho meklējamo personu sarakstā. Viņš tika aizturēts pēc Ukrainas pieprasījuma, un Ukrainas Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka cenšas panākt viņa izdošanu.

"Šis uzņēmējs tiek turēts aizdomās par komercbankas īpašuma iegādes organizēšanu un tai sekojošu nelikumīgi iegūto līdzekļu legalizāciju sevišķi lielā apmērā," teikts ģenerālprokuratūras paziņojumā.

Ževaho tiek apsūdzēts par naudas piesavināšanos no savas komercbankas "Finansi ta Kredit", kas 2015.gadā bankrotēja.

Francijas Šamberī apgabala ģenerālprokurors paziņoja, ka Ževaho atrodas pirmsizdošanas apcietinājumā un tiesai 10 dienu laikā ir jāatbild uz Ukrainas izdošanas pieprasījumu.

Ukrainas ģenerālprokurors Andrijs Kostins atzinīgi novērtēja Ževaho aizturēšanu. "Šī lieta skaidri norāda, ka Ģenerālprokuratūra uztur pastāvīgus sakarus ar ārzemju kolēģiem un regulāri sadarbojas ar viņiem," teikts Kostina paziņojumā.

Saskaņā ar žurnāla "Forbes" datiem Ževaho bagātība pašlaik ir 1,3 miljardi ASV dolāru, kas ir par vienu miljardu mazāk nekā pērn.

Ževaho ir vairākuma akcionārs kalnrūpniecības uzņēmumā "Ferrexpo", kura akcijas tiek kotētas Londonas biržā. Tas ražo dzelzsrūdas lodītes un ir saskāries ar grūtībām Ukrainas kara laikā.

No 1998. līdz 2019.gadam Ževaho bija Ukrainas Augstākās radas (parlamenta) deputāts.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu