Saakašvili organismā atrastas smago metālu pēdas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
MihailS Saakašvili.
MihailS Saakašvili. Foto: AFP/SCANPIX

Gruzijas eksprezidenta Mihaila Saakašvili organismā ir atrastas smago metālu pēdas, ar kuriem viņš var būt saindēts cietumā, ceturtdien tiesas sēdē Tbilisi paziņoja amerikāņu toksikologs un narkologs Deivids Smits.

Smits sastādīja toksikoloģisko slēdzienu par Saakašvili veselības stāvokli, pamatojoties uz viņam veikto analīžu un testu rezultātiem, kurus saņēma amerikāņu ārsti. Smits tiesā pastāstīja, ka politiķa nagu un matu paraugos pēc viņa uzturēšanās cietumā tika atrastas dzīvsudraba, arsēna un bārija pēdas. Ārsts uzsvēra, ka šīs vielas nevarēja tikt pielietotas kā ārstniecības preparāti slimnīcā, uz kuru Saakašvili pirms septiņiem mēnešiem tika pārvests no cietuma veselības stāvokļa dēļ un kur viņš atrodas arī tagad.

Smits paziņoja, ka laboratoriskie testi vien nedod viņam pamatu uzstādīt precīzu diagnozi par saindēšanu. Šādas diagnozes uzstādīšanai laboratorisko pētījumu datus vajadzētu sasaistīt ar aktuālām patoloģiskām parādībām. Nav arī skaidrs, tieši kā šīs indīgās vielas nonāca politiķa organismā.

Slēdzienā teikts, ka Saakašvili tika ārstēts ar preparātiem, kurus nav apstiprinājusi Pasaules Veselības organizācija (PVO) un ASV Pārtikas un medikamentu pārvalde (FDA). Šādi preparāti bija "Noofen" ("Phenibut") un "Neiromidin". Slēdzienā atzīmēts, ka "Phenibut" ir narkotisks ārstniecības līdzeklis, kas izraisa atkarību, bet šādi preparāti var izraisīt paaugstinātu pacienta saslimstības un mirstības risku.

Saakašvili 2018.gadā Gruzijā aizmuguriski tika notiesāts apsūdzībās par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, un viņam tika piespriests sešu gadu cietumsods. Saakašvili, kas ieguvis Ukrainas pilsonību, šīs apsūdzības noraidīja, tās dēvējot par politiski motivētām.

Saakašvili tika aizturēts 2021.gada oktobrī pāris dienas pēc tam, kad slepus bija atgriezies Gruzijā no Ukrainas. Tagad Saakašvili apsūdzēts arī par nelegālu robežas šķērsošanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu