VIDEO ⟩ Raidījums: Kā nosaka vērtību dzērājšoferu konfiscētajiem auto? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: J.AMPHON/Shutterstock

Kopš spēkā ir Krimināllikums par auto konfiskāciju dzērājšoferiem, kuri pie stūres sēdušies 1,5 promiļu reibumā. Konfiscētas jau 40 automašīnas, taču vēl no 40 šoferiem piedzen naudu auto vērtībā. Tas ir gadījumos, kad vadīta citam cilvēkam piederoša auto, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Prokurori un tiesneši atzīst, ka auto vērtības noteikšana ir grūts process, jo skatās interneta sludinājumos redzamās vidējās summas par konkrēto modeli.

Jaunais likums skar jau 80 dzērājšoferu, un šo skaitli vērtē kā lielu, jo norma spēkā stājusies vien 25. novembrī.

Dzērājšoferiem atņemtās automašīnas nonāk Nodrošinājuma valsts aģentūrā. Kad spēkā stājas prokurora priekšraksts, autovadītājs savu vainu atzinis vai arī spēkā ir tiesas lēmums un manta tiek konfiscēta, auto pārdošanu pārņem Valsts ieņēmumu dienests (VID)

Nopērkamo spēkratu saraksts pieejams publiski VID mājaslapā.

Potenciālajiem pircējiem gan neatklāj, vai tas ir dzērājšoferim konfiscētais vai kāds cits spēkrats.

"Tā nav klasiska izsole ar pārsolīšanu, bet gan cenu aptauja. Kustamo mantu iegūst tas, kas piedāvā maksimāli visaugstāko cenu. Savu piedāvājumu katrs iesniedz individuāli, iesūtot parakstītu pieteikumu. Piedāvājumā esošos auto un cenu aptaujas pieteikumu var atrast VID interneta vietnes sadaļā - rīcība ar valstij piekritīgo mantu," skaidro VID.

Ja dzērājšoferis ir vadījis citai personai piederošu auto, tad to nekonfiscē, bet no vērtības - pilnas vai daļējas - prokurors pēc apsūdzības celšanas nosaka piedzenamo naudu.

"Vērtība nosaka, izvērtējot automašīnas izlaiduma gadu, faktisko nolietojuma stāvokli, vidējo tirgus vērtību.

Tur bijuši divi vai trīs tūkstoši vai 650 eiro. Līdz šim man nav informācijas par ļoti dārgām automašīnām," norāda Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš.

"Esmu redzējusi pirmstiesas materiālus, kuros procesa virzītāji pievienojuši dažādu sludinājumu izdrukas ar līdzīgiem auto. Varbūt persona pati iesniegs sertificēta vērtētāja atzinumu par konkrēto auto. Grūti pateikt, kā mēs ar kolēģiem vērtēsim," stāsta Vidzemes rajona tiesas tiesnese Līga Ašitoka.

Ja transportlīdzeklis ir ņemts līzingā, tad to nekonfiscē, var turpināt braukt. Mašīnas vērtībā jāsamaksā piedzenamā summa.

Savukārt, ja vecākas mašīnas iegādei ir bijis paņemts patēriņa kredīts, tad gan jāturpina maksāt kredītu par konfiscēto auto. 

Nosakot piedzenamo summu, pilnu vai daļēju no auto vērtības, prokurors vai tiesnesis vērā ņem arī tādus faktorus kā ienākumus, bērnu vai citu apgādājamo skaitu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu