VIDEO ⟩ Pirms diviem gadiem uz Ventspils šosejas uzsāktais eksperiments piedzīvojis fiasko (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Pirms diviem gadiem uz Ventspils šosejas uzsāktais eksperiments ar meža dzīvnieku atbaidītājiem bijis neveiksmīgs, ziņo LTV raidījums "Panorāma".

Posmā starp Ķemeru mežu un Ozolpili 7 kilometru garumā ievietoja signālstabiņus ar ierīcēm, kuras rada skaņu, kas nav tīkama meža zvēru ausīm. Cerībā, ka tas atturēs dzīvniekus no šosejas šķērsošanas. Diemžēl eksperiments izrādījies neveiksmīgs.

"Latvijas Valsts ceļi" pārstāve Anna Kononova stāstīja: "Daudzas tika nozagtas, daudzas nolauztas. Šis tas ir apskādēts sniega tīrīšanas laikā. Un arī statistika uzrāda, ka šis te procentu uzlabojums ir ļoti nevienmērīgs un ļoti niecīgs."

Ierīces neatbaidīja dzīvniekus no ceļa, un tās turpmāk neizmantos. Pēc policijas datiem, šogad stirnas, brieži, aļņi un meža cūkas izraisījušas 425 avārijas. Mediķu palīdzību vajadzēja 23 cilvēkiem. Viens gājis bojā. Pērn bija 668 sadursmes ar dzīvniekiem. 38 gadījumos cieta cilvēki. Divi zaudēja dzīvību. Visbiežāk sadursmes ar meža dzīvniekiem notikušas Latgalē. Šogad šādu avāriju skaits palielinājies Rīgas reģionā. 

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins saka:"Nav mums žogu, nav mums zvēru pārejas vai zvēru tiltiņu, pazemes tuneļu. Vai tādu ir ļoti maz – tādu ceļa posmu, kas attiecīgi ir aprīkoti. Būtībā tikai tad, kad būs ceļa infrastruktūra, tad attiecīgi šie negadījumi ies mazumā. Citādi es domāju, ka viņi mazumā neies. Otra alternatīva būtu samazināt meža dzīvnieku skaitu. Bet tad mēs atduramies pret mūsu zaļajām vēsmām, un tas ir atkal neiespējamā misija."

"Žogi paredzēti tajos posmos, kas tiks rekonstruēti. Visticamāk, kur ir ātrgaitas ceļi paredzēti atbilstoši koncepcijai 2040, kur mēs paredzam, ka galvenie autoceļi tiek pārbūvēti par maģistrālajiem, kur tiek atļauts lielāks braukšanas ātrums. Tur visi šie drošības nosacījumi būs jāievēro," skaidroja "Latvijas Valsts ceļi" pārstāve Anna Kononova.

Šobrīd tiek būvēts Ķekavas apvedceļš, kur arī būs posmi ar žogu.

Plašāk LTV sižetā:

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu