"Bija daudz spekulāciju." Kā uz 40 gadiem mīklainos apstākļos bez vēsts pazuda Anglijas fermera sieva

Foto: WMerciaPolice/"Twitter"
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

20. gadsimtā Anglijā, Vorčesteršīras ciematā, dzīvoja Brenda Venablesa, kura iemīlējās un apprecējās ar fermeri Deividu Venablesu. Līdz brīdim, kad 1982. gada 3. maijā Brenda mīklainos apstākļos pazuda. Gandrīz 40 gadus nebija teju nekādu pavērsienu, kas palīdzētu sievietes meklēšanā, līdz 2022. gada jūlijā izmeklēšanas procesā tika noskaidrots, ka slepkavību paveicis Deivids. Raidsabiedrība BBC apkopojusi notikušā apstākļus.

Vientulība laulības dzīvē

Brenda, kura tolaik bija 23 gadus veca, satikās ar Deividu Venablesu jauno lauksaimnieku pasākumā 1955. gadā. Brenda nāca no maza Vorčesteršīras ciemata netālu no Kempsijas, kur dzīvoja Deivids.

Pāris apprecējās 1960. gada jūnijā un vēlāk pārcēlās uz Kempsiju. Venablesa tēvs bija iedevis viņam zemi, lai uzceltu savu māju, kurp pāris pārcēlās. Brenu ļoti slavēja visi laukstrādnieki, uzskatot sievieti par gudru.

Foto: CountDeadWomen/"Twitter"

Brenda dzīves gaitā neizpauda faktu, ka laulības dzīvē jūtas vientuļa. Viņas slimības vēsture liecināja, ka sieviete cieš no depresijas, ko izraisījuši vīra daudzie sānsoļi un viņas nespēja ieņemt bērnu. Viņa par to stāstījusi psihiatram, norādot, ka viņai un Deividam nav bijis seksa kopš 1969. gada.

Divus mēnešus pirms viņas pazušanas Brenda uzskatīja savu situāciju par bezcerīgu, norādot, ka domā par pašnāvību. Bet pēc dažām nedēļām viņa paziņoja saviem ārstiem, ka jūtas labāk.

Taču Deividam nepatika, ka sieviete apmeklēja klīniku, un viņš vairs neļāva viņai turp doties.

Pazuda mīklainos apstākļos

1982. gada 3. maijā Brenda bez vēsts pazuda. Nākamajā dienā Brendas vīrs ziņoja policijai.

Iepriekšējā dienā, pēc viņa teiktā, sieva izturējusies ikdienišķi. Neilgi pēc tam, kad tika ziņots par sievietes pazušanu, Deivids stāstīja: "Es no rīta pamodos un atklāju, ka viņa ir aizgājusi. Viņa nekad iepriekš neko tādu nav darījusi, un man nav ne mazākās nojausmas, kas ar viņu ir noticis."

Viņš arī toreiz piebilda, ka kopš viņas pazušanas nevarējis aizmigt. Ciemats drīz pēc tam tika pārmeklēts un uzraudzīts, cenšoties noskaidrot notikušā apstākļus.

Policija meklēšanā izmantoja arī helikopteru, un tika pārbaudītas saimniecības ēkas un pamestie īpašumi, taču tur netika atrasti pavedieni, kas palīdzētu atrast sievieti.

Deivids Harisons, kurš tajā laikā pārraudzīja krogu "Farmer’s Arms Bestmans Lane", komentēja lietas izmeklēšanu: "Visi bija pārsteigti. Bija daudz spekulāciju, daudzi pieņēmumi tika izvirzīti, un bija daudz baumu."

Viņš piebilda, ka meklēšana ilga divas vai trīs nedēļas, aptverot četru vai piecu jūdžu apgabalu ap Kempsiju.

"Bija liels skaits policistu, kas visur meklēja, lai noskaidrotu, kas varēja izraisīt sievietes pazušanu," sacīja kroga īpašnieks.

Teju 40 gadu ilga mistērija

Pēc izmeklēšanas gandrīz 40 gadus Venablesu ģimene palika bez atbildes par to, kas ar viņu noticis. "Klusums" ilga līdz 2019. gada jūlijam, kad teritorijā tika atrastas cilvēka mirstīgās atliekas.

Foto: Mark Williams-Thomas/"Twitter"

Mirstīgo atlieku atrašanas brīdī tikai septiņu jūdžu attālumā tika meklēta nekustamo īpašumu aģente Sūzija Lamplū, kura 1986. gadā pazuda Londonā.

Teritorija tika pārmeklēta pēc tam, kad 2018. gadā tika veikta kratīšana Satonkoldfīldas īpašumā, kas savulaik piederēja galvenā aizdomās turamā Džona Kanena mātei.

Taču policija pēcāk paziņoja, ka starp mirstīgajām atliekām un Lamplū nav nekādas saistības.

Pagāja vairāk nekā gads, līdz detektīvi paziņoja, ka tās bija Venablesas mirstīgās atliekas, un viņas vīrs, kuram tolaik bija 88 gadi, tika apsūdzēts viņas slepkavībā.

Nepatiesi apgalvojumi un dubultā dzīve

Viņa tiesas procesā tika atklātas detaļas par Deivida dubulto dzīvi, jo prokurori paziņoja, ka viņam kopš aptuveni 1967. gada bija ilgstošas attiecības ar mātes aprūpētāju Lorēnu Stailsu.

Lai gan Stailsa 2017. gadā nomira, tiesai tika nolasīts paziņojums, ko viņa sniedza policijai 1984. gadā pēc sievietes pazušanas.

Stailsa sacīja, ka dienu pēc tam, kad Deivids ziņoja policijai par sievas pazušanu, viņš piezvanījis Stailsai.

"Viņš šķita diezgan nosvērts un pēkšņi man teica, ka viņa sieva iepriekšējā vakarā ir pazudusi. Viņš man zvanīja, lai to paziņotu, pirms es pati to izlasīju avīzē," teikts viņas ziņojumā.

Prokurors Maikls Burovs izmeklēšanas gaitā komentēja ilgo gadu mistēriju: "Viņš gribēja atsākt savu ilgstošo romānu ar citu sievieti. Viņš zināja nomaļu vietu. Tā viņam bija gandrīz ideāla slēptuve. Un gandrīz 40 gadus tā bija ideāla vieta šim mērķim."

Tā kā sieviete tika atrasta septiskajā tvertnē, Burovs teica, ka ir "neticami, ka Venablesa būtu atņēmusi sev dzīvību, iekāpjot septiskajā tvertnē un kaut kādā veidā uzbīdot smago vāku atpakaļ vietā".

Sniedzot liecības tiesā, Venabless pastāstīja, ka nožēlojis savu romānu un dubulto dzīvi. Deivids arī apgalvoja, ka ar sievu gulējis kopā un nodarbojies ar seksu.

Taču tiesa uzklausīja pierādījumus no Venablesas psihiatra piezīmēm, pie kura Brenda 1982. gada martā devās ārstēties no depresijas, sakot, ka pāris nav gulējis kopā kopš 1968. gada un nav dalījuši gultu trīs gadus.

Policijas intervijās Venabless pat apgalvoja, ka ar šo lietu nesaistīts slepkava Freds Vests varētu būt atbildīgs par viņa dzīvesbiedres nogalināšanu.

Taču zvērinātie noraidīja viņa apgalvojumus un notiesāja viņu par Venablesas slepkavību. Pēc vīrieša notiesāšanas prokuratūra paziņoja, ka 1982. gadā tikai daži cilvēki zināja par noslēpto tvertni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu