Ķekavas pašvaldība varētu apsvērt divu atkritumu apsaimniekošanas zonu izveidi (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ķekavas novada domes ēka.
Ķekavas novada domes ēka. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ķekavas novada pašvaldība varētu apsvērt divu atkritumu apsaimniekošanas zonu izveidi pašvaldības teritorijā.

Kā informēja pašvaldības Sabiedrības informēšanas un komunikācijas nodaļas vadītāja Margrieta Akmens, atkritumu apsaimniekošanas kārtību nosaka Atkritumu apsaimniekošanas likums, kas uzliek pašvaldībai pienākumu publiskā iepirkumā izraudzīties atkritumu apsaimniekotāju.

Šāds iepirkums Ķekavas novadā tika veikts 2018.gadā. Iepirkumā lētāko cenu piedāvāja SIA "Clean R". Tāpēc ar šo uzņēmumu uz septiņiem gadiem, līdz 2025.gadam, noslēgts līgums.

Teritoriālās reformas rezultātā 2021.gadā Ķekavas novadam pievienojās arī Baldones novads, kurā šāds iepirkums nav ticis organizēts. Šajā teritorijā atkritumu apsaimniekošanu uz 1999.gadā noslēgta līguma pamata veic SIA "Ogres marss".

Līdz ar to esot izveidojusies situācija, kurā atkritumu apsaimniekošana visā novada teritorijā neatbilst normatīvo aktu prasībām.

Tā kā pašvaldība ir atbildīga par tās teritorijā sniegto pakalpojumu kvalitāti un likumību, novada pašvaldības administrācija virza jautājumu par pakalpojuma sakārtošanu Baldones teritorijā lēmuma pieņemšanai domē.

Patlaban jautājums ir izskatīts domes Īpašumu un Attīstības komitejās. Pašvaldības administrācijai uzdots sagatavot Ķekavas domes lēmumprojektu par novada izstāšanos no publiskās un privātās partnerības projekta par atkritumu apsaimniekošanas tiesību nodošanu komersantam vairākās pašvaldībās.

Šajā projektā bija iesaistījušās Ogres, Ikšķiles, Lielvārdes, Ķeguma un Baldones novadu pašvaldības, taču tas netika īstenots.

Kā Baldones iedzīvotāju forumā skaidroja bijusī Baldones novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa (LRA), pašvaldības sāka darbu pie iepirkuma procedūras, taču radušās domstarpības starp Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Centrālo finanšu līgumu aģentūru, par to vai, lielgabarīta šķiroto atkritumu laukumam jābūt iekļautam noteikumos vai nē.

Tā kā ticis gatavots kopīgs iepirkums, Baldones dome atsevišķu iepirkuma procedūru nesāka. Process ieildzis, tādēļ Baldones dome lēmusi turpināt iesākto līgumu par atkritumu apsaimniekošanu.

Pašvaldības administrācijai uzdots vērsties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) un Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB), lūdzot skaidrojumu par iespējamajiem pašvaldības rīcības variantiem esošajā situācijā.

Pašvaldībai jānoskaidro, vai būtu tiesiski turpināt līgumattiecības ar SIA "Ogres Marss" atkritumu apsaimniekošanā bijušajā Baldones novada teritorijā līdz jaunas iepirkuma procedūras veikšanai 2025.gadā, vai tomēr pašvaldībai būtu tiesiski pamatoti paplašināt ar SIA "Clean R" noslēgto līgumu, pievienojot tam atkritumu apsaimniekošanu arī bijušā Baldones novada teritoriju.

Visbeidzot pašvaldība vēlas noskaidrot, vai būtu pieļaujama vairāku atkritumu apsaimniekošanas zonu izveide Ķekavas novadā.

Lūgums sniegt skaidrojumu VARAM un IUB ir sagatavots jau šodien un tiks izsūtīts līdz šīs darba nedēļas beigām. Atbilde minētajām institūcijām pašvaldībai ir jāsniedz viena mēneša laikā. Turpmākās darbības tiks veiktas tikai saskaņā ar minēto institūciju norādījumiem un tikai pēc to apstiprināšanas domes sēdē, kas varētu notikt ne ātrāk kā februāra vidū, informēja Akmens.

LETA jau ziņoja, ka pēc novadu apvienošanas Ķekavas novadā atkritumu apsaimniekošanu nodrošina divas kompānijas - lielākajā novada daļā to dara "CleanR", bet bijušā Baldones novada teritorijā SIA "Ogres marss". Baldones novada iedzīvotāji pauda satraukumu, ka šogad plānots atteikties no SIA "Ogres marss" pakalpojumiem.

Baldones iedzīvotāji publiski pauduši bažas, ka, mainoties apsaimniekotājam, pieaugs maksājumi par atkritumu izvešanu un varētu zust pakalpojuma kvalitāte.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija "Ogres marss" 2021.gadā strādājis ar 620 000 eiro apgrozījumu un 48 190 eiro peļņu. Uzņēmums pieder Lienei Saulītei.

Savukārt atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums "CleanR", kas ietilpst "CleanR grupā" 2021.gadā strādājis ar 41 miljona eiro apgrozījumu un 3,31 miljona eiro peļņu.

Grupas apgrozījums 2021.gadā bija 53,779 miljoni eiro, bet peļņa - 5,95 miljoni eiro.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu