FOTO un VIDEO ⟩ Alkohola reibumā izraisīta avārija kādam koplietošanas auto šoferim maksās līdz pat 100 000 eiro (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: OX DRIVE

Latvijā izveidotā "Tesla" koplietošanas platforma "OX Drive" atgādina, ka automašīnu vadīšana alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē ir aizliegta, bet, ja koplietošanas automašīnu lietošanas noteikumi tiek pārkāpti šādā veidā, tad par izraisītu ceļu satiksmes negadījumu tiek piemērota ne tikai likumā noteiktā kriminālatbildība, bet arī koplietošanas platformas regresa prasība.

Video: Avārija

Jaungada naktī kāds 23 gadus vecs "Tesla" koplietošanas auto vadītājs izraisīja smagu ceļu satiksmes negadījumu Rīgā, vadot transportlīdzekli lielā alkohola reibumā un būtiski (vairāk nekā 150 km/h) pārsniedzot atļauto braukšanas ātrumu. Rezultātā cieta transportlīdzekļa vadītājs un trīs pasažieri, kā arī tika bojāts cits stāvošs transportlīdzeklis un trešo pušu īpašumi.

Kā norāda Egija Gailuma, "OX Drive" līdzdibinātāja, sešu mēnešu laikā, kopš Latvijā izveidotā platforma sāka darbību, šī ir pirmā nopietnā avārija. Jāuzsver, ka šajā laika posmā koplietošanas platformu lietojuši vairāk nekā 12 tūkstoši autovadītāju, nobraucot ar platformas "Tesla" transportlīdzekļiem gandrīz miljons kilometru.

"Lai gan esam demokrātiska un vienmēr sarunām ar klientiem atvērta koplietošanas platforma, ir lietas, par kurām nav kompromisu, un šis ir tas piemērs. Sēžoties pie stūres alkohola reibumā,

autovadītājs automātiski kļūst bīstams apkārtējai sabiedrībai un saviem līdzcilvēkiem, tāpēc mēs jau koplietošanas platformas lietošanas nosacījumos esam norādījuši, ka par šādiem gadījumiem tiek paredzēti bargi sodi un regresa prasības, ja tiek izraisīts ceļu satiksmes negadījums apreibinošo vielu ietekmē.

Ar līdzīgu stingrību mēs vēršamies tikai situācijās, kad citai personai tiek nodota identitāte un pie stūres sēžas personas bez tiesībām, visbiežāk nepilngadīgie vai tie, kam atņemtas tiesības.

Mēs nodrošinām augstu komfortu un kvalitāti, bet pretī no platformas lietotāja prasām atbildīgu pieeju un noteikumu ievērošanu," norāda uzņēmuma līdzdibinātāja.

Sākotnējie ļoti pietuvināti aprēķini liecina, ka kopumā regresa prasība pret Jaungada nakts avārijas izraisītāju varētu sasniegt pat 100 000 eiro, ko veido pilna automašīnas "Tesla" vērtības kompensēšana un nodarītie materiālie zaudējumi trešajām pusēm – otra stāvošā transportlīdzekļa īpašniekam, pašvaldībai par sabojāto luksoforu un ceļa zīmēm, privātīpašniekam par bojāto bruģi, sētu un citām lietām.

Papildus uzņēmuma platformas noteikumi paredz sodus arī par notikuma vietas pamešanu 1000 eiro apmērā un par braukšanu apreibinošo vielu ietekmē 2500 eiro apmērā.

Foto: OX DRIVE

"Jāmin, ka šī ir reize, kad jāatzīst "Tesla" pārākums pār citiem transportlīdzekļiem drošības jomā, jo, lai gan transportlīdzeklis pēc negadījuma nav izmantojams, tā drošības sistēmas un izturīgais korpuss ir būtiski pasargājis pasažierus no traumu smaguma pakāpes, ņemot vērā transportlīdzekļa ātrumu trieciena brīdī.

Visas koplietošanas automašīnas ir aprīkotas ar videonovērošanu, kas ļauj pēc šādām situācijām precīzi restaurēt notikumu gaitu un sniegt maksimālu atbalstu policijai izmeklēšanā, kā arī kalpo par pietiekamiem lietiskiem pierādījumiem regresa prasību celšanai," norāda Gailuma.

Saskaņā ar Krimināllikumu transportlīdzekļa vadīšana apreibinošo vielu ietekmē un ceļu satiksmes negadījuma izraisīšana var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu līdz pat pieciem gadiem, ja negadījums nav bijis ar letālām sekām.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu