Vīrietis, kurš sagrābis savu dzimumlocekli. Atklāts senākais stāstījums akmenī (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: K. Akdemir; Antiquity Publications Ltd

Akmens grebumi tika atrasti 2021. gadā 11 000 gadu senā izrakumu vietā Turcijas dienvidaustrumos. Tajos atainots vēstījums, kas ir daļa no šajā teritorijā tajā laikā dzīvojošo cilvēku ideoloģijas. Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "Antiquity", vēstīts, ka akmens reljefi izveidoti uz soliņa kādas sabiedriskās ēkas drupās.

Divos paneļos atainoti cilvēki bīstamu dzīvnieku priekšā. Abas nodalītās ainas vēstījuma ziņā ir vienotas. Vienā no paneļiem atainots vīrietis, kurš sagrābis savu dzimumlocekli, kamēr no kreisās un labās puses viņam uzbrūk leopardi. Leopardu mute ir atvērta, bet zobi atiezti.

Savu dzimumlocekli turošais vīrs atšķirībā no leopardiem ir atainots kā cilnis, proti, tas ir izvirzīts uz āru.

Otrā panelī redzams pietupies vīrs, turot kaut ko, kas atgādina čūsku. Viņa priekšā stāv bullis ar asiem ragiem.

Cilvēku un dzīvnieku figūras šādā horizontālā izvietojumā liecina, ka paneļi veido vienotu naratīvu. Pētnieki uzskata, ka šis varētu būt pirmais zināmais tāda veida vizuāla vēstījuma piemērs.

Periods, kurā šie akmens grebumi izveidoti, bija ļoti nozīmīgs cilvēces vēsturē. Tiek uzskatīts, ka neolītā cilvēks no klejojošu mednieku un vācēju dzīvesveida pārgāja uz permanentākām apmetnēm, sākot nodarboties ar zemkopību un lopkopību.

Šis periods tiek uzskatīts par civilizācijas sākumu.

Pāreja dzīvesveidā beigu beigās noveda līdz izmaiņām attiecībās ar citiem cilvēkiem, kā arī rosināja attīstīties dažādām kolektīvām aktivitātēm un rituāliem. Sabiedriskā ēka, kurā atradās šis akmens grebums, varētu būt viena no agrīnajām vietām, kur cilvēki socializējušies.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu