"Re:Check": Vai Ukrainas amatpersonas par ārvalstu palīdzības naudu pērk īpašumus Šveicē? (10)

Ronalds Siliņš, Re:Baltica, Re:Check
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: RE:CHECK

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina.

Pagājušā gada vasarā vairākkārt izskanēja nepamatots apgalvojums, ka Ukrainas amatpersonas kara laikā izmanto citu valstu finansiālo atbalstu, lai iegādātos nekustamos īpašumus Šveicē. Gada beigās šo naratīvu atdzīvināja ASV konservatīvais propagandas telekanāls "Fox News", un tas joprojām izplatās sociālajos medijos. Apgalvojums nav patiess un balstās uz safabricētiem dokumentiem.

Pērn novembrī "Fox News" raidījumā Tucker Carlson Tonight viesojās dezinformatore Kendisa Ouensa, kas regulāri izplata sazvērestības teorijas un Kremļa naratīvu par Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Ouensa jau vairākus gadus darbojas konservatīvās domnīcās un ziņu vietnēs, kur veido provokatīvu un maldinošu saturu, it sevišķi par tēmām, kas skar rasismu Amerikā.

Raidījumā viņa stāsta: "Ja tu gribi zināt, kur tā nauda aiziet, es pāris nedēļas biju Eiropā, un cilvēki stāsta, ka Ukrainas amatpersonas pērk nekustamo īpašumu Šveicē. Un, protams, viņi to ignorēs un sauks par sazvērestības teoriju kā vienmēr. (..) Un viss tas ar Ukrainu ir sazvērestība. Pēc pāris nedēļām šī "sazvērestības teorija" tiks pierādīta."

Nekādus pierādījumus apgalvojumam Ouensa nesniedza. Raidījumā teikto pārpublicēja vairāki Krievijas un Baltkrievijas valsts mediji: "Ria Novosti", "Lenta.ru", REN TV, "Russia Today" un "Беларусь Сегодня".

Ouensas sižets ir populārs arī sociālajos medijos. Piemēram, decembrī kāds Instagram ieraksts ar sižetu krievu valodā sasniedza teju pusmiljonu cilvēku.

Šveices laikraksts "Berner Zeitung" skaidro, ka sazvērestības teoriju aizsāka prokremlisks blogeris ar segvārdu Yuri Gagarin.

Viņš jūnijā publicēja fiktīvus Oberlandes reģiona zemesgrāmatas dokumentus, kas it kā liecina, ka Ukrainas amatpersonas tur nopirkušas nekustamos īpašumus.

Foto: Berner Zeitung/Rebaltica

Oberlandes zemesgrāmatu nodaļas pārstāvji laikrakstam norāda, ka dokumenti ir neprasmīgi viltoti un tajos ir vairākas kļūdas. Piemēram, Šveicē zemes gabalus apzīmē ar 12 ciparu gariem sērijas numuriem (E-GRID), bet viltotajos dokumentos tiem ir tikai 11 cipari.

Turklāt dokumentu formāts un lapu skaits neatbilst Šveices standartiem. Tātad šie dokumenti nepierāda, ka Ukrainas amatpersonas kara laikā pirkušas zemi Šveicē.

Ouensa nav vienīgā, kas kritizē Ukrainas atbalstīšanu; pret to iestājas vairāki citi pazīstami konservatīvie viedokļu līderi un ASV Republikāņu partijas politiķi. Līdzīgi kā Latvijā arī ASV tiek izplatīt naratīvs, ka valsts atstāj savus iedzīvotājus novārtā, tikmēr šķērdējot naudu Ukrainai.

Republikāņu politiķi, iespējams, šo pozīciju pauž, lai iegūtu atbalstu no balsotājiem, kas jūtas finansiāli nedroši, kā arī no galēji labējā Republikāņu elektorāta, kas atzinīgi vērtē Krievijas prezidenta Vladimira Putina nostāju pret Rietumu liberālajām vērtībām, demokrātiju, globālismu, LGBT kopienu un tā saukto woke kultūru.

Vai ASV centās panākt, ka Ukraina pievienojas NATO?

Viens no Kremļa attaisnojumiem iebrukšanai Ukrainā ir arguments, ka Rietumvalstis pārkāpušas solījumu nepaplašināt NATO uz austrumiem. Par to "Re:Check" iepriekš rakstījis šeit. "Fox News" raidījumā Kremlim piebalso arī Ouensa:

"Vai nav aizdomīgi, ka mums teica, ka mēs pametīsim Afganistānas karu, starp citu, ļoti nevērīgi? Mēs to paziņojām 2022. gada 31. augustā, un nākamajā dienā ASV teica, ka mēs pievienojamies centieniem (..) palīdzēt Ukrainai pievienoties NATO."

Ouensa, visdrīzāk, atsaucas uz Baltā nama 2021. gada 1. septembra preses relīzi, kurā teikts, ka ASV atbalsta Ukrainas tiesības pašai izlemt savu nākotni, tostarp centienus pievienoties NATO. Proti, ASV nevis atbalsta Ukrainas pievienošanos NATO, bet pauž, ka valstij ir tiesības pašai lemt, vai mēģināt to darīt.

Turklāt vēl mēnesi pirms Krievijas iebrukuma ASV prezidents Džo Baidens publiski stāstīja, ka Ukrainas pievienošanās NATO tuvākajā laikā ir mazticama, jo Ukrainai vispirms "jāpiestrādā pie demokrātijas un citām lietām, kas tur notiek, un pie tā, lai lielie sabiedrotie rietumos balsotu par Ukrainu."

Secinājums: Propagandas telekanāls "Fox News", konservatīvie amerikāņu influenceri un Republikāņu partijas politiķi izplata Kremļa naratīvu par iebrukumu Ukrainā.

Apgalvojums, ka Ukrainas amatpersonas kara laikā pērk nekustamos īpašumus Šveicē, tiek pamatots ar viltotiem dokumentiem, ko izplatījis kāds anonīms prokremlisks blogeris. Pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā ASV valdība nebija atbalstījusi Ukrainai pievienošanos NATO vai vedinājusi domāt, ka tas notiks tuvākajā laikā.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu