Noskaidrots, kāpēc bērni daudz ātrāk "uzsūc" lielu informācijas daudzumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: A3pfamily/Shutterstock

Salīdzinot ar pieaugušajiem, bērni mācās daudz ātrāk, jo viņu smadzenes uztver jaunās zināšanas prātam neaptveramā tempā. Bērnu neironi ne tikai vieglāk uztver informāciju, bet arī saglabā to, neskatoties uz informācijas daudzumu, vēsta portāls "Science Alert".

Neirozinātnieku komanda no Rēzburgas Universitātes Vācijā un Brauna Universitātes ASV, iespējams, ir atklājusi, kas padara bērnu smadzenes tik efektīvas.

Tas viss ir saistīts ar smadzeņu ķīmisko vielu, ko sauc par GABA (gamma-aminosviestskābe), kas mācīšanās procesa laikā smadzenes padara par "sūkļiem".

"Bieži tiek pieņemts, ka bērni mācās efektīvāk nekā pieaugušie, bet zinātniskais pierādījums šim visam labākajā gadījumā ir bijis vājš," stāsta Brauna Universitātes kognitīvais psihologs.

Eksperimentā piedalījās 55 bērni vecumā no 8 līdz 11 gadiem un 56 pieaugušie vecumā no 18 līdz 35. Tas tika sadalīts trīs posmos: pirms vizuālā uzdevuma sākuma, mācīšanās procesa laikā un aktivitātes beigās.

Rezultāti parādīja, ka GABA līmenis pieaugušajiem visu laiku palika nemainīgs, kamēr bērniem tas regulāri mainījās.

Pēc mācīšanās posma būtisks ir "atdzišanas periods" jeb laiks, kad netiek uzņemta jauna informācija.

Ja "atdzišanas periodā" atkal tiek iegūta jauna informācija, sākas parādība, kuru sauc par retrogrādiem jeb atmiņas traucējumiem. Iepriekš iegūtā informācija tiek ignorēta vai pilnībā iznīcināta.

Pieaugušajiem ir nepieciešams vismaz stundu garš "atdzišanas periods", lai iegūtā informācija netiktu aizmirsta, kamēr bērniem pietiek ar 10 minūtēm. Tas palīdz bērniem apgūt vairākus priekšmetus noteiktā periodā.

Pētnieki atklāja, ka secīgās mācīšanās sesijas vēl vairāk palielināja bērnu koncentrēšanos, palīdzot ātrāk stabilizēt iepriekš apgūto.

Lai arī šis pētījums tika veikts vizuālajā mākslā, to varētu vispārināt ar citiem mācību veidiem, kuri ir saistīti ar atmiņu.

Brauna Universitātes kognitīvais psihologs uzskata, ka ir iespējams izstrādāt jaunu tehnoloģiju vai terapiju, lai palielinātu GABA daudzumu arī pieaugušo smadzenēs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu