Alās atrasti noslēpumaini simboli. Izrādās, ka atklāts senākais rakstīšanas veids

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: European Association of Archaeologists/"Twitter"

Pētnieki ir atklājuši unikālus rakstīšanas piemērus 20 000 gadu vecās alās, padarot to par senāko rakstīšanas veidu, kāds jebkad ir atrasts. Šis atklājums ir nozīmīgs, jo iepriekš pierādījumi liecināja, ka pirmā rakstīšanas forma tika atklāta pirms 14 000 gadu, vēsta "Science Alert". 

Mednieki no vēlā akmens laikmeta rakstīšanas stilu uz sienām izmantoja, lai nodotu svarīgu informāciju par izdzīvošanu un dzīvnieku pārošanās sezonām, kuras tiek organizētas pēc mēness kalendāra. Lai arī netiek izmantoti vārdi vai teikumi, simboli pilnībā paskaidro to vēstījumu.

Pētnieku komanda atklāja vairāk nekā 800 dažādus punktus, līnijas un Y formas zīmējumus, kuri atrodas alu gleznās visā Eiropā kopš ledus laikmeta. Simboli visbiežāk atradās blakus dzīvnieku attēliem, kas bija svarīgs faktors atšifrēšanas procesā.

Plašā gleznu paraugu datubāze tika izmantota kā atsauce, lai varētu salīdzināt simbolus ar dzīvnieku dzīves cikliem. Tika izvirzīta hipotēze, ka Y formas simboli atspoguļoja dzimšanu, sniedzot tā laika cilvēkiem ieskatu par dzīvniekiem, piemēram, savvaļas zirgiem, briežiem un mamutiem.

Šis atklājums liecināja, ka ledus laikmeta mednieki ne tikai dzīvoja savu ikdienas dzīvi, bet arī veica ierakstus par pagātnes notikumiem, lai atvieglotu savu tālāko dzīvi, pat, ja kalendāra sistēma, kuru viņi uz sienām, vairs nepastāv.

Ne visi piekrīt, ka šie simboli ir pierādījums tam, ka rakstīšana parādījās jau pirms 20 000 gadiem vai ka tie atspoguļo mēness kalendāru. Arī paši pētnieki uzskata, ka simboli ir starpposms starp vienkāršiem apzīmējumiem un pilnībā attīstītai rakstīšanai, tomēr ideja ir izpētes vērta.

Pētījums pierādīja to, ka ledus laikmeta iedzīvotāji bija pirmie, kuri izmantoja sistemātisku kalendāru un atzīmes, lai reģistrētu informāciju par galvenajiem notikumiem.

Rakstīšana, ko mēs izmantojam mūsdienās, radās aptuveni 3300 gadu pirms mūsu ēras, izmantojot attēlu formas un burtus. Tas, ko pētnieki atklāja uz sienām alās, iet daudz senāk cilvēces vēsturē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu