Lukašenko noraidījis Sapegas apžēlošanas lūgumu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko.
Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko. Foto: Drop of Light/Shutterstock

Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko noraidījis 2021. gada maijā pēc "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanas Minskā aizturētās Krievijas pilsones Sofijas Sapegas apžēlošanas lūgumu, trešdien vēsta tīmekļa medijs "Mediazona", atsaucoties uz advokātu Antonu Gašinski.

"Tagad lūgsim, lai Sapega tiek nosūtīta izciest sodu uz Krievijas Federāciju," sacījis Gašinskis.

Šādu lūgumu var iesniegt gan pati Sapega, gan viņas vecāki. Lūgums tiks iesniegts jau vistuvākajā laikā.

Lukašenko agrāk nav bijuši iebildumi pret to, ka Sapega tiek pārsūtīta uz kādu Krievijas cietumu, norādīja advokāts.

Kā raidsabiedrības BBC krievu redakcijai sacīja Sapegas māte Anna Dudiča, par Lukašenko lēmumu viņa uzzinājusi no meitas vēstules.

"Šodien saņēmu vēstuli, kurā viņa stāsta, ka 4. janvārī saņēmusi atteikumu," sacīja Dudiča.

2022. gada maijā Sapegai tika piespriesti seši gadi cietumā pēc panta par sociālā naida kurināšanu un privāto datu nelikumīgu vākšanu, jo viņa bijusi platformas "Telegram" kanāla "Baltkrievijas melnā grāmata" administratore, kurā publicēti Baltkrievijas drošības struktūru darbinieku privātie dati.

Jūnijā Sapega vērsās pie Lukašenko ar lūgumu viņu apžēlot, norādot, ka noziegumu pastrādājusi "jaunības un muļķības dēļ", kā arī nonākot "destruktīvi noskaņotu cilvēku grupas" ietekmē.

Viņa arī samaksājusi kompensāciju baltkrievu drošības struktūru darbiniekiem, tiesnešiem un amatpersonām par nodarīto morālo kaitējumu.

Sapega tika aizturēta 2021. gada 23. maijā, kad Baltkrievijas varasiestādes bija piespiedušas Minskā nolaisties lidsabiedrības "Ryanair" pasažieru lidmašīnu, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu. Tika aizturēti divi tās pasažieri - opozīcijas blogeris Ramans Protasevičs un viņa draudzene Sapega.

Protasevičs bija Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba loceklis. Viņš ir opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs un bijušais galvenais redaktors.

2019. gadā viņš aizbēga uz Eiropu, kur veidoja opozīcijas medija "Nexta" kanālus vietnē "Telegram". Pēc aizturēšanas Baltkrievijas varasiestādes publiskoja "atzīšanās" video ar Protaseviču un Sapegu. Viņu atbalstītāji uzskata, ka viņi tika piespiesti piedalīties šajos video.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu