"Ledus gabali peld gar māju logiem." Jēkabpilī cilvēkus evakuē laivās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ledus sastrēgums Daugavā.
Ledus sastrēgums Daugavā. Foto: Zane Bitere/LETA

Pieci Jēkabpils iedzīvotāji lūguši evakuāciju, izvesti ar laivu un glābšanas dēli, šobrīd izmitināti viesnīcā. Savukārt 11 cilvēki no evakuācijas atteicās, tādēļ rakstīja apliecinājumu, ka paši atbild par savu dzīvību, vēsta TV3 Ziņas. 

Ledus gabali peld gar māju logiem – tik dramatiski skati novēroti Jēkabpils pusē.

Jēkabpils civilās aizsardzības speciālists Tālis Zalva skaidro: "Negrib pamest savu mantu, īpašumu. Bija gadījums – kamēr runājam un piedāvājam cilvēkam evakuāciju, praktiski dažu minūšu laikā cilvēks saprot, ka ir jāevakuējas, jo paši mukām, knapi aizmukām, lai paši nepaliktu."

Jēkabpils novada iedzīvotāja Inese dalījusies ar savu stāstu: "Mana bēda ir, ka visa malka ir zem ledus. Te ir zem ledus, tur ir zem ledus. Tur kaut kādi bluķi spīd ledū, kas vēl palicis pāri. Visa malka ir tutū. Pilnīgi nezinu, ko tagad darīt. Viss ir aizgājis."

Uztraukti ir arī Sakas salas ļaudis. Viņus applūdina ne vien Daugava, bet arī Sakas upe. Ūdens vairākās privātmājās, applūdis vasarnīcu rajons. Steigā evakuēti lopi no kūtīm.

Kā vēstīts, Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis trešdienas vakarā pārsniedzis oranžā brīdinājuma atzīmi, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Trešdien īsi pirms plkst.17 ūdens līmenis šajā vietā Daugavā sasniedzis 6,91 metru virs stacijas nulles atzīmes.

Hidrologi atzīmē, ka Daugavā, Pļaviņu ūdenskrātuvē, saglabājas paaugstināts ūdenslīmenis, turpinās vižņu blīvēšanās, ūdenslīmeņa svārstības un teritoriju applūšana. Jēkabpils-Pļaviņu posmā applūdušas plašākas teritorijas.

Oranžo brīdinājumu izsludina, kad situācija kļūst bīstamāka un iedzīvotājiem jābūt gataviem pasargāt sevi un savu īpašumu, ir iespējama īpašumu un transporta infrastruktūras applūšana. Vēl nopietnāks ir sarkanais brīdinājums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu