FOTO un VIDEO ⟩ Vicina Krievijas karogu pie padomju pieminekļa Pārdaugavā, bet kriminālprocesu izbeidz. Kāpēc? (10)

Jaunietis ar Krievijas karogu pie padomju pieminekļa Pārdaugavā. Foto: Ekrānuzņēmums no video
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

2022. gada 9. un 10. maijā pie padomju pieminekļa Pārdaugavā pulcējās vairāki tūkstoši cilvēku, kas novietoja ziedus un dziedāja padomju dziesmas, slavinot agresorvalsti. Kāds jaunietis bija ieradies ar Krievijas karogu ap pleciem, tomēr soda vietā saņēma atvainošanos no likumsargiem. Kā situācija attīstījusies tālāk?

Jaunietis Aleksandrs Dubjago 10. maija vakarā pie padomju pieminekļa Pārdaugavā ieradās ar Krievijas Federācijas karogu. Rīgas pašvaldības policijas (RPP) darbinieki notikuma vietā neaizturēja jaunieti, tā vietā skaidroja situāciju.

Likumsargi nespēja pārliecināt Aleksandru, ka par agresorvalsts karoga nēsāšanu pienākas administratīvais sods, tādēļ puisis turpināja staigāt ar karogu uz pleciem.

Video: Jaunietis pie padomju pieminekļa Pārdaugavā ieradies ar Krievijas karogu

Sanākušais pūlis gavilēja par notiekošo, Aleksandrs staigāja apkārt ar paceltu karogu. Tomēr vakara gaitā jaunietis tika aizturēts, un par notikušo piemērots apcietinājums. 

Portālam TVNET izdevās nofilmēt notiekošo pie padomju pieminekļa Pārdaugavā. Liela daļa sabiedrības bija sašutusi par likumsargu rīcību. Vēlāk Valsts policija (VP) sāka kriminālprocesu par iespējamu kara noziegumu attaisnošanu. Kriminālprocess tika nodots Valsts drošības dienestam (VDD) turpmākai izmeklēšanai.

VDD pārņēma divus kriminālprocesus, kas uzsākti saistībā ar darbībām 10. maijā, pamatojoties uz Krimināllikuma 74.1. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm. Viens no kriminālprocesiem sākts saistībā ar Krievijas kara noziegumu iespējamu slavināšanu un attaisnošanu, savukārt otrs - saistībā ar Latvijas okupācijas publisku noliegšanu.

Pēc vairāku mēnešu darba VDD kriminālprocesu izbeidza.

Dienests skaidro: "Kriminālprocess tika izbeigts 2022. gada 30. decembrī, pamatojoties uz uzraugošā prokurora un virsprokurora norādēm par noziedzīga nodarījuma sastāva trūkumu.

Tomēr VDD pauž, ka jaunietis Krievijas Federācijas karogu ir izmantojis kā militāro agresiju un kara noziegumus slavinošu simbolu, tādēļ dienests rosinās Valsts policiju lemt par administratīvās atbildības piemērošanu šai personai atbilstoši Administratīvo sodu likumam par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā.

Arī Krievijas mediji ziņo, ka kriminālprocess pret Aleksandru Dubjago ir izbeigts. 

Foto: 10. maija vakarā pie padomju pieminekļa Pārdaugavā sanākuši agresīvi un bravūrīgi cilvēki

Pēc notikušā arī RPP atzina savu vainu. "Šajā gadījumā jāatzīst, ka sākotnējā Rīgas pašvaldības policijas darbinieku rīcībā bija kļūda, proti, personu bija pamats jau uzreiz (video redzamajā situācijā) aizturēt, taču aizturēšana notika vēlāk līdz ar administratīvā procesa sākšanu par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā," skaidro RPP pārstāvis Toms Sadovskis.

Par šādu pārkāpumu fiziskai personai likumā paredzēts sods līdz 350 eiro. Tika veikta arī dienesta pārbaude par policijas darbinieku rīcību notikuma vietā.

9. maija vakarā daudzi cilvēki gāja nolikt ziedus pie pieminekļa, tādēļ izveidojās rinda. Tika sākti vairāki administratīvie procesi par militāras agresijas un kara noziegumu slavinošas simbolikas izmantošanu - par Georga lentēm. Tāpat atsevišķos gadījumos personas aizturētas par sīko huligānismu.

Jau 10. maija agrā rītā ziedi ar traktoru tika aizvākti. 

Foto: Konstantīns Čekušins/Facebook.com

10. maija pēcpusdienā pie pieminekļa sanāca liels pulks cilvēku, kuriem rokās bija baloni oranži melnā krāsā, simbolizējot aizliegtās Georga lentes. Tāpat pie pieminekļa ieradās daži politiķi, piemēram, Regīna Ločmele un Konstantins Čekušins.

Īsi pirms pulksten 22.00 policija sāka bloķēt satiksmi ap Uzvaras parku.

Tika fiksēti video, kad no automašīnas Uzvaras parka tuvumā tika atskaņota Krievijas Federāciju slavinoša mūzika - par to sākts administratīvais pārkāpumu process un persona tiks saukta pie atbildības.

11. maija rītā visos lielākajos Krievijas propagandas medijos tika pārraidīti sižeti par notikumiem Rīgā aizvadītajā diennaktī, kad vairāki simti cilvēku atkārtoti devās nolikt ziedus pie pieminekļa Uzvaras parkā.

Visi Kremļa propagandas TV kanālu sižeti saturiski ir ļoti līdzīgi, to pamata vēstījums: atmiņas par to, ko Krievijā dēvē par Lielo Tēvijas karu, dzīvos un nevienam, arī varai, neizdosies tās dzēst.

Ziedu licēji un dziesmu dziedātāji sižetos tiek vispārināti par "Latvijas un Rīgas iedzīvotājiem", īpaši uzsverot, ka sanākušo vidū ir jaunieši.

Šo apstākli propagandisti mēģina pasniegt kā gados jaunāku cilvēku izpratni par to, ka skolās mācot "nepareizas" vēstures interpretācijas par totalitārismu pagātnē un tagadnē.

Pēc notiekošā demisionēja iekšlietu ministre Marija Golubeva. 16. maijā ministre esot uzzinājusi, ka, "nesagaidot Iekšlietu ministrijas analītisko ziņojumu par iekšlietu dienestu", premjers ir pakļāvies Nacionālās apvienības (NA) spiedieniem un nav vairs gatavs atbalstīt viņas darbu. Šādos apstākļos viņa ir nolēmusi atgriezties kā deputāte Saeimā.

Tāpat viņa informēja, ka patlaban notiek sarunas par tālāko koalīcijas darbu, taču viņa nedomā, ka apvienība "Attīstībai/Par!" (AP) tagad pieprasīs NA ministru demisiju, lai "apmierinātu atriebības kāri".

Nacionālās apvienības (NA) Saeimas frakcija un valde pagājušajā nedēļā pieprasīja premjeram Krišjānim Kariņam (JV) atbrīvot no amata Golubevu saistībā ar situāciju 9. un 10. maijā pie padomju pieminekļa Pārdaugavā, kur cita starpā tika pieļauta Krievijas agresiju atbalstošu cilvēku pulcēšanās.

NA paziņojumā uzsvēra - ja premjers un koalīcijas partneri šajā jautājumā neņems vērā NA viedokli, partijas valde neredz iespēju turpināt darbu šajā valdībā un lems par savu ministru atsaukšanu.

Golubevas demisiju pieprasīja arī daļa no opozīcijas deputātiem, izskatīšanai Saeimā iesniedzot divus lēmumprojektus par neuzticības izteikšanu iekšlietu ministrei.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu