Politisks apkaunojums Baltajam namam. Baidena darbinieki atraduši ierobežotas pieejamības dokumentus (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV prezidents Džo Baidens.
ASV prezidents Džo Baidens. Foto: Shag 7799/Shutterstock

ASV prezidents Džo Baidens iekūlies skandālā. Viņa darbinieki jau otro reizi atraduši kādā ar viņu saistītā vietā ierobežotas pieejamības valdības dokumentus, vēsta ārvalstu mediji.

Ņemot vērā, ka Baidena priekšgājējam amatā Donaldam Trampam draud kriminālizmeklēšana par nevērīgu izturēšanos pret ierobežotas pieejamības dokumentiem, šis ir  politisks apkaunojums Baltajam namam, norāda  britu raidorganizācija BBC. 

Ceturtdien, 12. janvārī, ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlands iecēlis neatkarīgu īpašo padomnieku, lai izmeklētu Baidena iespējamo nolaidīgo apiešanos ar slepeniem dokumentiem.

Gārlands paziņoja, ka jurists un bijušais prokurors Roberts Hurs izmeklēs, vai Baidena mājās un institūtā, kas saistīts ar prezidentu, atrastie slepenie dokumenti nozīmē, ka pārkāpts likums.

Speciālā izmeklētāja iecelšana parāda sabiedrībai Tieslietu ministrijas apņemšanos nodrošināt neatkarību un atbildību un pieņemt lēmumus, vadoties tikai un vienīgi no faktiem un pēc likuma, paziņoja Gārlands.

Viņš sacīja, ka Baidena advokāti bija tie, kas Nacionālajam arhīvam paziņoja par šo dokumentu esamību. Tie tika atrasti Baidena mājās Delavērā un Vašingtonā bāzētajā Penna Baidena Diplomātijas un globālo attiecību centrā.

Gārlands atklāja, ka Tieslietu ministrija par šo situāciju ar dokumentiem uzzinājusi novembra sākumā un nekavējoties sākusi izmeklēšanu.

Šī ir otrā reize, kad Baidena darbinieki atraduši ierobežotas pieejamības valdības dokumentus.

Pirmajā gadījumā apmēram desmit dokumenti no Baraka Obamas prezidentūras laika tika atrasti birojā Vašingtonā, ko Baidens izmantoja pēc viceprezidenta pilnvaru beigām. Dokumenti esot saturējuši ASV izlūkdienestu ziņojumus un ziņas par aktualitātēm, kas saistītas ar Ukrainu, Irānu un Lielbritāniju. Šāda veida dokumentiem drīkst piekļūt tikai ar atļaujām, un jāievēro stingri noteikumi par to uzglabāšanu.

Nav zināms, kur dokumenti atrasti otrajā gadījumā.

Baidens otrdien sacīja, ka esot bijis "pārsteigts", uzzinot par dokumentiem, un apliecināja, ka "sadarbojas" ar Tieslietu departamenta izmeklētājiem.

Baltais nams norādījis, ka Baidena juristi uzreiz ziņojuši ASV Nacionālajam arhīvam par atrastajiem dokumentiem.

Pagājušā gada augustā ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģenti pārmeklēja bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa māju Floridā un konfiscēja vairāk nekā 10 000 failu, ko Tramps pēc prezidentūras beigām nebija nodevis Nacionālajam arhīvam. To vidū bija vairāk nekā 300 ierobežotas pieejamības dokumentu, no kuriem 18 bija slepeni.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu