FOTO Jēkabpilī no applūdušajām vietām sāk ūdens atsūknēšanu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Facebook/Jēkabpils novads

Jēkabpilī ievērojami krities ūdens līmenis, un pašreiz uzdevums ir veikt ūdens atsūknēšanu no applūdušajām vietām pilsētā, pavēstīja novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers.

Applūstošās teritorijas apseko un plāno, kā efektīvāk izvietot sūkņus un sākt ūdens atsūknēšanu, pauda pašvaldībā. Pašreiz atsūknēšana notiek vienā vietā - no Filozofu ielas dīķa aiz viena no "Maxima" veikaliem.

Atkal atvērti daži lielie veikali, un cilvēkiem esot optimistisks noskaņojums.

Turpinās aizsargvaļņa stiprināšana, un speciālisti saka, ka tam jau būtu vajadzējis sabrukt, uzsvēra Skreivers.

Vienā vietā to salāpa, sūce sākas otrā; atbalsta siena deformējusies, betons saplaisājis. Bruģis uz pilsētas ielām ir deformējies, vēl nav zināms, kāds ir lietus ūdens kanalizācijas stāvoklis, pašu ielu stāvoklis - iespējams, ka zem bruģa vai asfalta grunts ir izskalota un ar laiku var iegrūt.

Pašlaik vēl nav bijis laika apzināt plūdu radīto postu, tas būs vairāku nedēļu darbs, sacīja izpilddirektors.

Jēkabpilī atbildīgie dienesti visu nedēļas nogali strādājuši "ugunsdzēsēju režīmā", glābjot aizsargdambi.

Kā ziņots, valdība solījusi sniegt finansiālu atbalstu plūdos cietušajai Jēkabpils novada pašvaldībai un iedzīvotājiem.

Daugavā pie Jēkabpils ledus sablīvējums, no upes augšteces turpina nākt klāt jauni vižņi un krāties sablīvējuma galā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra publiskotā informācija. Applūdušas plašas teritorijas. Ūdenslīmenis plkst. 13.50 Daugavā pie Jēkabpils bija 8,06 metrus virs stacijas nulles atzīmes. Sakas salā un Daugavsalā divi lielie ekskavatori mēģina ledu iekustināt, kas iepriekš jau nedaudz ir izdevies, tāpēc darbs tiek turpināts.

Situācija ar ledus sastrēgumu Jēkabpils novada teritorijā joprojām ir bīstama, teikts pašvaldības paziņojumā sociālajos tīklos.

Foto: Jēkabpils ielas svētdienas, 15. janvāra, rītā

"Šobrīd dažādās darba grupās tiek apspriests ledus masas sakustināšanai izmantot Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes piedāvātās ledus spridzināšanas iespējas, bet joprojām nav atrasts neviens puslīdz drošs un rezultātu garantējošs variants. Līdz ar to, spridzināšana šobrīd ir izslēgta. Ledus pie Zeļķu tilta ir sakustējies, mēs visiem spēkiem mēģinām to iekustināt," informē Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP).

Novada domes priekšsēdētājs, domes priekšsēdētāja vietnieks attīstības jautājumos Kārlis Stars (NA VL/TB/LNNK) un Jēkabpils novada pašvaldības Attīstības pārvaldes vadītājs Ilmārs Luksts sadarbībā ar Latvijas Valsts robežsardzes speciālistiem un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests speciālistiem šodien veica Jēkabpils novada plūdu skartās teritorijas apsekošanu ar Iekšlietu Ministrijas nodrošināto helikopteri.

Domes priekšsēdētājs skaidro: "Mērķis ir apsekot Zeļķu tiltu, novērtēt cik tālu ir nonākuši vižņi, kas atdalījušies un aizgājuši virzienā uz Pļaviņām, apsekot situāciju, kāda ir uz Sakas salas un novērtēt ūdens masu kustību Jēkabpils virzienā."

Kā jau iepriekš rakstīts, ūdens līmenim krītoties, Jēkabpilī daļa iedzīvotāju var atgriezties savās mājās, bet ir jābūt gataviem nepieciešamības gadījumā atkal evakuēties, paudis Ragainis. Pēdējās divās diennaktīs ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils pazeminās nepārtraukti, taču lēni.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu