FOTO ⟩ Kokapstrādes uzņēmuma "Ošukalns" teritorijā Jēkabpilī noplūduši 1000 litri motoreļļas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Facebook/Valsts vides dienests

Turpinoties plūdiem Jēkabpilī, jau vairākas dienas ir applūdusi SIA "Ošukalns" kokapstrādes ražotnes teritorija Bebru ielā 104a, kurā noplūduši 1000 litri motoreļļas, pavēstīja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Karīna Dvorjaņinova.

Uzņēmumam ir izsniegta B kategorijas piesārņojošās darbības atļauja, un teritorijā atrodas naftas produkti, eļļas, motoreļļas un citas bīstamas vielas. Applūstot noliktavu telpām, noplūduši 1000 litri motoreļļas.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) noplūdi ir norobežojis ar bonām. Pašlaik tiek aktīvi meklēti vēl citi risinājumi vides piesārņojuma novēršanai.

Dvorjaņinova skaidro, ka, ņemot vērā, ka plūdu rezultātā vienmēr rodas vides piesārņojums, VVD jau kopš 11. janvāra informēja visus Jēkabpils uzņēmumus, kuriem izsniegtas atbilstošas atļaujas, par nepieciešamo preventīvo pasākumu veikšanu saistībā ar plūdiem pilsētā, lai novērstu vai, ja tas nav iespējams, samazinātu vides piesārņošanu vai tās risku, kā arī avāriju risku.

VVD atkārtoti aicina Jēkabpils pilsētas uzņēmumus sekot situācijas attīstības dinamikai, savlaicīgi parūpēties par savā uzņēmumā esošo izejvielu, ķīmisko vielu un bīstamo atkritumu drošu uzglabāšanu un nepieciešamības gadījumā veikt to pārvietošanu uz vietu, kur tie nebūs pakļauti plūdu ietekmei, kā arī veikt citus preventīvus pasākumus, kas ļautu mazināt potenciālu kaitējumu īpašumam un novērstu vides piesārņojuma riskus.

Prognozējot iespējamo uzņēmuma teritorijā esošo ķīmisko vielu, tajā skaitā, bīstamo atkritumu, notekūdeņu un citu piesārņojošo vielu noplūdes varbūtību, jāinformē vietējā pašvaldība un VVD, izmantojot vienoto pieteikumu reģistrācijas tālruni 26 338 800.

LETA jau vēstīja, ka "Ošukalnā" plūdu dēļ pārtraukta darbība gandrīz visā uzņēmuma teritorijā Jēkabpilī, Bebru ielā, bet visplašāk cietusi zāģētavas un taras sagatavju nozare. Šo nozaru darbība uzņēmumā ir pilnībā apturēta, savukārt pārējās nozares darbību turpina pilnvērtīgā vai daļējā režīmā.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs un Jēkabpils novada domes deputāts Aigars Nitišs (LZP) stāstīja, ka tādas nozares kā ceļu būve vai mežizstrāde plūdi ietekmē mazāk, bet, tā kā applūda uzņēmuma biroja telpas, bija nepieciešams pārcelt darbību uz citām telpām, lai nodrošinātu administratīvos procesus. Daļa uzņēmuma nozaru, kā arī administrācija un ceļu būves administratīvā daļa pārceltas uz telpām Mālu ielā.

Vienlaikus Nitišs norādīja, ka ūdens līmenis samazinājies par 30 līdz 40 centimetriem. Patlaban uzņēmuma teritorijā norisinās intensīvs darbs pie ūdens atsūknēšanas un plūdu radīto seku likvidēšanas.

"Pašlaik mēģinām sakopt teritoriju, viss ir aizgājis, baļķi aizplūduši. Mēģinām vākt un kārtot kopā visu, ko varam un gaidīt, kad nokritīsies ūdens, lai tiekam pie iekārtu apzināšanas, detaļu pasūtīšanas un sapratnes kas un kā," atzina Nitišs.

Vienlaikus viņš norādīja, ka zāģbaļķiem ūdens lielus postījumus nebūs nodarījis, bet gatavā produkcija būs jāizvērtē vai tā būs jāpāržāvē un vai būs derīga tālākai pārstrādei vai nē. Tikmēr lielākās bažas uzņēmumā ir par iekārtu stāvokli.

Nitišs paredz, ka process, kamēr noiet ūdens, tiek izžāvētas iekārtas, kā arī pasūtītas un piegādātas detaļas varētu aizņemt pusgadu. Tikmēr "Ošukalna" vadība plāno griezties pie nozares uzņēmumiem pēc palīdzības un ņemt pakalpojumus, kā arī veidot sadarbību, lai varētu procesus aizvietot.

Kā vēstīts, pēdējās divās diennaktīs ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils pazeminās nepārtraukti, taču lēni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu