"Tīra un vienkārša nomelnošana." Igaunijas uzņēmējs vēršas tiesā pret "Wikipedia"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: dennizn/Shutterstock

Igaunijas uzņēmējs un valdības koalīcijas partijas "Tēvzeme" sponsors Parvels Prūnsilds vērsies tiesā pret "Wikimedia Estonia", kas pārvalda vietnes "Wikipedia" igauņu versiju, vadītāju Ivo Krūsamegi un politiķiem Andrusu Ansipu un Jirgenu Ligi no valdības koalīcijas līderes Reformu partijas.

Prūnsilds paziņoja, ka tiesvedība sākta par "Wikipedia" igauņu versijas "Vikipeedia" vietnē publicētu rakstu, kurā iekļauta, viņaprāt, nepatiesa informācija par viņu un viņam daļēji piederoši banku "Bigbank".

"Raksts "Wikipedia" norāda, ka "Bigbank" un es personīgi esmu ieguvis no reformas, ar kuru otrais pensiju līmenis tik padarīts brīvprātīgs. Tā ir tīra un vienkārša nomelnošana," uzņēmējs sacīja Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR.

"Wikipedia" materiālā iekļauts fragments no Suleva Vedlera raksta, kas 2019. gadā tika publicēts nedēļas laikrakstā "Eesti Ekspress".

Rakstā bija iekļautas Ansipa paustās aizdomas, ka Prūnsilds vēlas panākt Igaunijā obligāto pensiju plānu jeb otro pensiju līmeni, jo tādējādi "Bigbank" debitori varētu nokārtot savus parādus izmantojot līdzekļus, kurus reformas rezultātā varētu saņemt.

Prūnsilds ir nozīmīgs "Tēvzemes", kas virzīja reformu, sponsors.

Prūnsilds paskaidroja, ka tikai novembrī uzzinājis par to, ka ir "Wikipedia" raksts par viņu. Uzņēmējs piebilda, ka prasība celta arī pret Ansipu un Ligi, kas esot palīdzējuši izplatīt, viņaprāt, apmelojošo informāciju.

Viņš atzina, ka pagaidām nav izlēmis, vai prasīt kompensāciju, jo viņa prioritāte esot panākt informācijas atsaukšanu.

Tā ir pirmā reize Igaunijā, kad kāds ir vērsies tiesā pret "Wikipedia".

Krūsamegi atzina, ka prasībai uzmanība jāpievērš, jo tā ir pirmā tāda veida tiesvedība Igaunijā, bet vienlaikus viņš atgādināja, ka "Wikipedia" nav tekstu un secinājumu oriģinālavots.

"Wikipedia" igauņu versijas administrators ierosināja tiem, kas nav apmierināti ar vietnes saturu, vispirms vērsties, piemēram, pret laikrakstu, kas publicējis sākotnējo materiālu. Ja tiks panākts, ka laikraksts atsauc informāciju, arī "Wikipedia" informēs, ka "sākotnēji tika ziņots viens, bet pēc tam kaut kas cits", viņš stāstīja.

Tartu apriņķa tiesā, kurā iesniegta prasība, apliecināja, ka ir saņemta Prūnsilda tiesvedība pret Kūsamegi, Ansipu un Ligi, prasot nepatiesu apgalvojumu atsaukšanu un kaitējuma atlīdzināšanu. Pagaidām nav zināms, vai tiesa pieņems prasību izskatīšanai.

Jau ziņots, ka 2021. gada 1. janvārī spēkā stājās Igaunijas parlamenta pieņemtais likums, kas paredz, ka pievienošanās pensiju otrajam līmenim un izstāšanās no tā ir brīvprātīga, iesniedzot pieteikumu Pensiju centram vai bankai.

Ja topošais pensionārs nolemj pārtraukt iemaksas otrajā līmenī, viņš var izņemt uzkrātos līdzekļus vai arī tie paliek otrajā līmenī un tiek investēti arī turpmāk. Tiem, kas vēlas paši investēt savus līdzekļus, ir iespēja tos ieskaitīt investīciju kontā.

Tie, kam uzkrāti līdzekļi pensiju otrajā līmenī, sasniedzot pensijas vecumu, var izlemt, vai viņi vēlas tos saņemt kā mūža pensiju, fiksēta termiņa pensiju vai arī saņemt visu summu vairākos maksājumos, katram maksājumam nepārsniedzot 10 000 eiro. Ja līdzekļi no otrā līmeņa tiek izņemti pēc pensijas vecuma sasniegšanas, tiek piemērota mazāka ienākuma nodokļa likme.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu