VIDEO ⟩ "Vispār nav sniega..." Ziemas baudītāji publicē šokējošus kadrus no Eiropas slēpošanas kūrortiem

Foto: "Apollo.lv" kolāža.
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Satraucošu ainu Eiropas slēpošanas kūrortos izraisījis netipiskais siltums. Sniega trūkuma dēļ tiek slēgti daudzi no Eiropas slēpošanas kūrortiem. Astoņas valstis paziņoja par rekordaugstu vidējo diennakts temperatūru Jaungada dienā. Raidsabiedrība CNN apkopojusi situāciju vairākos Eiropas slēpošanas kūrortos. 

Eiropas kūrortos nav sniega

Īpaši augstās temperatūras dēļ slēpošanas vietas gan Eiropas Alpos, gan arī citos mazākos kalnos šogad paļaujas uz mākslīgo sniegu vai tiek slēgtas. Sezonālo sniegu ir aizstājuši dubļi, akmeņi un zāle, taču slēpotāji joprojām mēģina baudīt ziemas aktivitātes.

Šveices Alpos gaisa temperatūra sasniedza +20 grādus. Tā ir augstākā temperatūra, kāda jebkad ir sasniegta janvārī. Kopš Ziemassvētkiem arī Francijā tiek piedzīvots lielākais siltums kopš 1997. gada. Temperatūra ir par 6 vai 7 grādiem augstāka nekā parasti.

Ko domā kūrortos strādājošie?

Pireneju kūrorta slēpošanas un snovborda skolas vadītāja stāsta, ka pašreizējā gaisa temperatūra atgādina pavasari, nevis janvāra sākumu. Lai gan ir nedaudz sniega, tas nav labs, un kūrorts izjūt ietekmi arī tad, ja tas nav slēgts.

"Diemžēl sniega trūkuma, spēcīgo lietusgāžu un augstās temperatūras dēļ mums ir jāslēdz slēpošanas kūrorts līdz turpmākajam paziņojam. Mums vairs nav iesējams sagatavot nogāzes, jo ir pārāk daudz ūdens un sniegs naktī nespēj uzsalt," ziņo Šveices kūrorta īpašnieks.

Daži kūrorti arī pielāgojas, kur var, nomainot slēpju nomu pret kalnu velosipēdiem un mudinot tos, kuri ir iestrēguši bezsniega kūrortā, joprojām izmantot lauku ainavas iespējas.

"Šobrīd ir divu veidu scenāriji. Ja esat virs 1700 metriem, tad viss ir balts un cilvēki lieliski pavada laiku. Bet, ja atrodaties zemāk par 1700 metriem, viss ir zaļš, un cilvēkiem ir jādodas augstāk, lai atrastu sniegu," stāsta "VIP Ski" īpašnieks Endijs Stērts no Francijas. Viņš piebilda, ka pēdējos gados tas vairs nav nekas neparasts, taču brīdinājumi par klimata pārmaiņām rada bažas par nākotni.

Iedzīvotāju novērojumi

Sociālo tīklu vietnes "TikTok" lietotāji no visas Eiropas dalās ar video, kuros rāda, kā šogad izskatās slēpošanas kūrorti. Kāda lietotāja vārdā Demi publicē video ar kalniem Francijā, rakstot, ka jutās kā spēles "Mario" kartingā, tikai izvairījās no dubļiem, nevis banānu mizām.

@demi..jp Replying to @romoan.a felt like mario kart, but avoiding the mud holes instead of bananas #fyp #morzine #lesgets #fail #skiing #snowboarding #fail #france #weather #foryou ♬ dumb dumb - sped up - mazie

Kāds cits "TikTok" lietotājs publicē video, kā slēpošana izskatās Austrijā. Video redzams cilvēks uz slēpēm, kurš brauc lejā no kalna, uz kura galīgi nav sniega.

@hauereck.clips #fy #foryou #foryoupage #fyp #ski #Hauereck @Basti🥷🥷 @Official_danii10 ♬ Baianá - Barbatuques

Mikroblogošanas vietnes "Twitter" lietotāji arī neslēpj savu sašutumu par notiekošo Eiropas Alpos. Vīrietis vārdā Gabriels Moriss savā profilā raksta, ka šobrīd labāka slēpošana būtu Četemā, Anglijā, nekā lielākajā daļā Eiropas, klāt pievienojot bildi ar slēpēm uz nogāzes bez sniega.

Raidsabiedrība CNN savā "Youtube" profilā publicējusi video, kur intervijā ar tūristiem runāja par samilzušo situāciju. Viens no tūristiem stāsta, ka ir nokaitināts, jo nav iespējams slēpot. Vīrietis ieminas, ka siltums janvārī ir biedējošs un noteikti nav nekas labs, uzsverot, ka šobrīd mugurā ir uzvilcis tikai vesti, nevis ziemas mēteli.

Kas mūs sagaida nākotnē?

Šis nav pirmais gads, kad kūrorti cīnās ar gadalaikam neatbilstošiem laikapstākļiem. Slēpošanas operatori baidās, ka globālās sasilšanas dēļ aukstās un sniegotās ziemas drīz kļūs par pagātni. Tās ir arī sliktas ziņas kalnu pilsētām, kur galvenie ienākumi ir atkarīgi no ziemas tūrisma.

Eksperti apgalvo, ka šīs sezonas sniega trūkums sniedz ieskatu satraucošā nākotnē. "Nākotnē šīs problēmas kļūs vēl izplatītākas, jo sniegs turpinās kust, kamēr klimata temperatūra pieaugs," stāsta Briseles Universitātes klimata zinātnes profesors Vims Tjerijs.

"Apguvu slēpošanu jau septiņdesmitajos. Klimata zinātne ir mana profesija, taču šeit tā kļūst ļoti personiska. Kad mēs sapratīsim, ka mums ir jāmainās?" mikroblogošanas vietnes "Twitter" profilā raksta Šveices klimata zinātnieks Reto Knutti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu