Ropažos, Muceniekos, Zaķumuižā, Silakrogā un Olainē janvārī pieaugs siltumenerģijas tarifi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Radiators. Ilustratīvs foto.
Radiators. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Janvārī pieaug siltumenerģijas tarifi SIA "Vilkme" klientiem Ropažu, Mucenieku, Zaķumuižas un Silakroga ciemos, kā arī AS "Olaines ūdens un siltums" klientiem, bet februārī siltumenerģijas tarifs pieaugs SIA "Salaspils siltums" klientiem, pavēstīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) pārstāvji.

"Vilkme" siltumenerģijas tarifi stājās spēkā 16.janvārī, un tie Ropažos, Muceniekos, Zaķumuižā un Silakrogā pieaug robežās no 54% līdz 77%.

Ropažu ciemā jaunais tarifs ir 216,85 eiro par megavatstundu (MWh) jeb par 77% augstāks nekā līdz šim. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu ir 115,69 eiro par MWh. Mucenieku ciemā jaunais tarifs ir 213,24 eiro par MWh jeb par 74,5% augstāks. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu ir 115,32 eiro par MWh. Zaķumuižas ciemā jaunais tarifs ir 208,46 eiro par MWh jeb par 70,2% lielāks, salīdzinot ar šobrīd piemēroto tarifu. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu ir 114,85 eiro par MWh. Savukārt Silakroga ciemā jaunais tarifs ir 175,32 eiro par MWh jeb par 54% augstāks. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu ir 111,53 eiro par MWh.

Tarifu izmaiņas saistītas ar kurināmā (dabasgāzes) cenas pieaugumu, konkursa rezultātā noslēdzot jaunu dabasgāzes iegādes līgumu.

Visu nepieciešamo siltumenerģiju "Vilkme" saražo pati. Izmantotais kurināmais Ropažu, Mucenieku un Zaķumuižas siltumapgādes sistēmās ir tikai dabasgāze, savukārt Silakrogā - dabasgāze un kokskaidu granulas. Lietotāji turpinās saņemt valsts atbalstu, jo tarifu apmērs pārsniedz valstī noteikto 150 eiro par MWh slieksni.

"Olaines siltums un ūdens" siltumenerģijas tarifi stāsies spēkā 23.janvārī un būs 193,41 eiro par MWh jeb par 70,8% lielāks, salīdzinot ar šobrīd kopš 2022.gada 1.maija piemēroto tarifu. Tarifa izmaiņas saistītas ar iepirktā kurināmā (dabasgāze) un iepirktās siltumenerģijas cenas pieaugumu. Komersanta iepirktā siltumenerģija veido 70% no kopējās siltumtīklos nodotās siltumenerģijas. Lietotāji turpinās saņemt valsts atbalstu, jo tarifu apmērs pārsniedz valstī noteikto 150 eiro par MWh slieksni. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu būs 113,34 eiro par MWh.

Savukārt "Salaspils siltuma" siltumenerģijas tarifs no 1.februāra būs 89,25 eiro par MWh jeb par 4,8% lielāks, salīdzinot ar šobrīd piemēroto kopš šī gada janvāra. Siltumenerģijas tarifu pieaugums saistīts ar kurināmā (šķeldas) cenas pieaugumu, konkursa kārtībā noslēdzot jaunu līgumu par šķeldas iegādi. No kopējā lietotājiem nodotā siltumenerģijas daudzuma "Salaspils siltums" 59,9% saražo, izmantojot šķeldu. Lietotāji turpinās saņemt daļu no valsts atbalsta, ņemot vērā, ka tarifs pārsniedz 68 eiro par MWh slieksni. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu būs 78,63 eiro par MWh.

Vienlaikus "Salaspils siltums" tarifs šobrīd ir starp zemākajiem siltumenerģijas tarifiem valstī. Līdz ar jauno tarifu spēkā stāšanos šī būs jau ceturtā reize, kad komersants šajā apkures sezonas laikā mainījis siltumapgādes tarifu - gan palielinot, gan samazinot to.

Visiem minētajiem komersantiem ir SPRK piešķirta atļauja, ko komersanti izmanto brīdī, ja mainās kurināmā, iepirktās siltumenerģijas vai pārdotās elektroenerģijas cena, pārējām izmaksām saglabājoties nemainīgām. Līdz ar to gada laikā vienam komersantam tarifs var mainīties vairākkārtīgi - gan samazināties, gan palielināties - atkarībā no situācijas kurināmā tirgū.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu