Mūžībā devies pasaulē vecākais cilvēks

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Franču mūķene Lisila Randona, vecākais cilvēks pasaulē.
Franču mūķene Lisila Randona, vecākais cilvēks pasaulē. Foto: AP/Scanpix

Mūžībā devusies franču mūķene Lisila Randona, kas bija zināma kā vecākais cilvēks pasaulē. Sieviete mirusi 118 gadu vecumā, otrdien, 17. janvārī, informē viņas oficiāls pārstāvis.

Randona, kas bija zināma arī kā māsa Andrē, piedzima Francijas dienvidos 1904. gada 11. februārī. Viņa nomira miegā veco ļaužu aprūpes namā Tulonas pilsētā.

"Ir lielas skumjas, bet (..) tas bija viņas lēmums pievienoties savam mīļotajam brālim. Viņai tā ir atbrīvošana," sacīja Randonas pārstāvis Dāvids Tavelja.

Randona ilgi bija zināma kā vecākais cilvēks Eiropā, bet kļuva par vecāko cilvēku pasaulē, kad pagājušā gada 19. aprīlī nomira 119 gadus vecā japāniete Kane Tanaka.

Ginesa Pasaules rekordu grāmata pērn aprīlī atzina Randonas kā pasaulē vecākā cilvēka statusu.

Randona izauga protestantu ģimenē kā vienīgā meitene starp trim brāļiem Francijas dienvidu pilsētā Alesā. Viņa strādāja par guvernanti Parīzē, audzinot bagātu ģimeņu bērnus.

Viņa pārgāja katoļticībā un tika tajā kristīta 26 gadu vecumā. 41 gadu vecumā viņa iestājās katoļu mūķeņu ordenī "Labdarības meitas" un tika nosūtīta uz slimnīcu Višī pilsētā, kur viņa strādāja 31 gadu.

Vēlāk viņa pārcēlās uz Tulonas pilsētu Vidusjūras piekrastē. 2021. gadā viņa izslimoja Covid-19, ar kuru bija inficējies 81 veco ļaužu nama iemītnieks.

Randona strādāja, aprūpējot citus, līdz 108 gadu vecumam.

Domājams, ka par vecāko cilvēku Francijā tagad ir kļuvusi 112 gadus vecā Marī Roza Tesjē no Vandejas departamenta.

Vecākais zināmais cilvēks pasaulē, kura vecums bija oficiāli apstiprināts, bija francūziete Žanna Kalmāna, kas 1997. nomira Arlas pilsētā 122 gadu vecumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu