VIDEO "Tas ir dabas spēks, stihija." Ragainis parāda, kādi postījumi nodarīti Sakas salai (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sakas sala
Sakas sala Foto: Raivis Ragainis/Facebook.com

Jēkabpils  pašvaldības vadītājs Raivis Ragainis (LZP) trešdien, 18. janvārī, sociālajā tīklā "Facebook" parādījis, kā izskatās Sakas sala, kura bija applūdusi. Šobrīd ūdens līmenis vairs nesasniedz oranžā brīdinājuma kritēriju.

"Šodien mēs beidzot varam apsekot teritoriju, kurā šie plūdi gāja pāri. Tā ir Sakas sala. Šis ir ceļš, un tur ir ceļš, un šeit, kā jūs redzat, ir izrauta mežonīgā platumā un lielā apjomā visa grunts. Melnā virskārta, ceļa sega, kur ir ceļš, jūs redzat, ar kādu bedri tas ir.

Protams, es nodevu rīkojumu, lai jau šodien sāktu to sakārtot, bet tas ir dabas spēks. Tā ir stihija," sacīja Jēkabpils pašvaldības vadītājs Raivis Ragainis (LZP).

Trešdien ūdens līmeņa krišanās Daugavā pie Jēkabpils paātrinājusies, sasniedzot sešus centimetrus stundā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Kopš rīta ūdens līmenis pazeminājies par vairāk nekā pusmetru, divos dienā noslīdot līdz 6,44 metriem virs stacijas nulles punkta. Savukārt kopš sestdienas rīta, kad Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis sasniedza augstāko atzīmi pēdējās desmitgadēs, tas samazinājies jau par 2,5 metriem.

Ūdens līmenis Jēkabpilī vairs nesasniedz oranžā brīdinājuma kritēriju, kas ir 6,6 metri.

Daugavā pie Zeļķiem iet vižņi un ūdens līmenis svārstās. Pie Pļaviņām ledus sablīvējums saglabājas gan lejpus, gan augšpus novērojumu stacijas, ūdens līmenis nav bīstami augsts.

Tuvākajā diennaktī turpināsies ledus sablīvējuma kušana Pļaviņu ūdenskrātuvē, Daugava pie Jēkabpils vēl vairāk atbrīvosies no ledus, prognozē hidrologi. Valsts austrumu daļā bagātīgi līs, tādēļ ūdens līmenis upēs paaugstināsies, arī Daugavā sāksies ūdens līmeņa celšanās. Rietumlatvijā galvenokārt turpināsies ūdens līmeņa pazemināšanās.

"Sakas upe strādā, bet ar nedarbiem - ir izskalojusi dambi. Tā būs nākamā risināmā problēma, jo pie šī dambja mēs ar tehniku klāt netiekam.

Te situācija var izvērsties tā, ka būs jāevakuē dažu māju iedzīvotāji, jo, ja dambis tiks pārrauts, šīm mājām varētu būt lielas problēmas," 17. trešdien, janvārī, informēja Jēkabpils mērs.

Mērs aicināja cilvēkus būt saprotošiem - briesmām atkāpjoties, visi grib redzēt, kas notiek ar viņu īpašumiem, un sāk izpaust neapmierinātību. "Mīļie cilvēki, mēs visi esam vienā laivā, skatīsimies, darīsim visu, ko varēsim, lai pēc iespējas mazāki draudi ir jūsu īpašumiem un jums," sacīja vietvaras vadītājs, izsakot pateicību visiem dienestiem par darbu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu