VIDEO ⟩ "Kāpēc mēs esam tik kūtri..." Latvijas reakcija uz augsto inflāciju atspoguļota starptautiskā līmenī (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Baltijas valstīs, īpaši Latvijā, inflācijas rādītāji ir augstāki nekā vidēji Eiropā. Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste pauž, ka viens no iemesliem lielākam cenu kāpumam nekā vairumā Eiropas valstu varētu būt salīdzinoši mazā konkurence, kā arī daļas uzņēmēju vēlme gūt papildu peļņu.

Eksperti norāda, ka daļa faktoru ir pamatoti, bet dažu nozaru peļņas rādītāji liek domāt, ka daļa uzņēmumu cenas pacēluši peļņas paaugstināšanai.

Latvijas Universitātes pētnieks Andris Saulītis zināja teikt, ka par mūsu reakciju uz augsto inflāciju brīnās arī ārpus robežām: "Šis jautājums par Latvijas iedzīvotājiem ir atkal parādījies arī starptautiskajā presē par to, kāpēc mēs esam tik kūtri. "Financial Times" arī šādu jautājumu ir uzdevis."

Saulītis norādīja uz trim galvenajiem iemesliem. Pirmkārt, Latvijā samazinājies iedzīvotāju skaits, kam ir problēmas ar rēķinu apmaksu. Otrkārt, ģimenes joprojām saņem finansiālu atbalstu no radiem ārzemēs un iedzīvotāji saņēmuši arī valsts atbalstu rēķinu nomaksai. Un, treškārt, jautājuma par augsto inflāciju nav arī politiskajā dienaskārtībā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu