Gatavojas Bērna mājas ieviešanai Latvijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ground Picture/Shutterstock

Saeima 19. janvārī nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā par "Barnahus" jeb Bērna mājas ieviešanai Latvijā.

Tiek rosināts Latvijā izveidot Bērna māju, kurā nodrošinās nepieciešamo atbalstu vardarbībā cietušiem bērniem, tostarp saudzīgu nopratināšanu kriminālprocesuālām vajadzībām, kā arī veiktas ārsta apskates un medicīniskā ekspertīze. Tajā nodrošinās konsultatīvu atbalstu cietušā bērna ģimenei, kā arī organizētas starpinstitūciju tikšanās un saskaņotas darbības turpmāk cietušajam bērnam nepieciešamo atbalsta pasākumu plānošanā un īstenošanā dzīvesvietā.

Paredzēts, ka Bērna māja atradīsies Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas telpās un sāks darbu šogad maijā.

Labklājības ministre Evika Siliņa (JV) iepriekš skaidroja, ka Bērna māja ir ilgi lolots projekts bērna labāko interešu ievērošanā, ja bērns ir cietis no seksuālas vardarbības. Šīs situācijas ir ārkārtīgi sensitīvas un sāpīgas, un visbiežāk bērna liecība ir vienīgais pierādījums. Ir būtiski nodrošināt drošu un atbalstošu vidi, sniegt medicīnisku un psiholoģisku atbalstu bērnam un pēc iespējas mazāk atgādināt par notikušo, uzsvēra ministre.

Bērna māja darbosies Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas struktūrvienības paspārnē. Līdz šim Bērnu mājas sadarbības modelis nav normatīvi reglamentēts, bet tagad to paredz likumprojekts par grozījumiem Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas šodien atbalstīts valdībā.

Bērna mājas izveides mērķis ir novērst vardarbībā cietušo bērnu atkārtotu emocionālu traumēšanu un atkārtotu kļūšanu par cietušajiem noziedzīgos nodarījumos. Bērna māja Latvijā darbosies kā kompetenču centrs un vienas pieturas aģentūra darbā ar bērniem, kas cietuši noziedzīgos nodarījumos, kas saistīti ar vardarbību, īpašu uzmanību pievēršot noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību.

"Barnahus" nosaukums ir aizgūts no Islandes, kas bija pirmā valsts Eiropā, kura jau 1998.gadā aizsāka šāda datos balstīta starpinstitucionāla sadarbības modeļa veidošanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu