Darba devēji aktualizē problēmu par nepamatotām slimības lapām (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Dragana Gordic/Shutterstock

Laikā, kad vairāk nekā citos gada posmos ļaudis slimo ar vīrusu izraisītām elpceļu slimībām, pieaug arī izsniegto darbnespējas lapu skaits. Taču tiek aktualizēta nepamatoti izsniegto slimības lapu problēma, vēsta Latvijas Radio. 

Latvijas Darba devēju konfederācijas darba tiesību eksperts Jānis Pumpiņš stāstīja: "Darba devējs ir tāds kā situācijas ķīlnieks. Nevar saprast citos gadījumos, vai slimības lapa ir pamatota vai nav pamatota, bet,

vēršoties Veselības inspekcijā, redzam, ka ļoti retos gadījumos tās tiek atzītas par nepamatotām."

Latvijā darba devēji ir tie, kuri visbiežāk apšauba slimības lapu izsniegšanas pamatotību. Kā liecina Veselības inspekcijas dati, 2022. gadā no janvāra līdz septembrim (ieskaitot) izskatīti 365 šādi iesniegumi.

Lai inspekcija sāktu izpēti, iesniegumā jāpauž pamatotas aizdomas, ka ārsts darbnespējas lapu izsniedzis bez medicīniska iemesla. Proti, pat tad, ja darba devējam šķiet ļoti aizdomīgi, ka darbinieks saslimis, piemēram, tūdaļ pēc konflikta ar vadību, tas nenozīmē, ka saņemtajai slimības lapai obligāti trūkst pamatojuma.

Veselības inspekcijas Veselības aprūpes departamenta ārstniecības iestāžu kontroles nodaļas vadītāja Baiba Daudze skaidroja: "Iedomāsimies tipveida situāciju: grāmatvedim sāp mugura vai kaut kas tamlīdzīgs, viņš ilgstoši lieto zāles, strādā... Un tad rodas kaut kāda situācija, kuras dēļ viņam ir konflikts, un tad viņš atceras, ka vispār taču viņš ir slims.

Viņš aiziet pie ārsta, un mēs nevaram pateikt, ka darbnespējas lapa ir piešķirta nepamatoti, jo cilvēks patiešām ir slims.

Viņam varbūt ir paasinājums tai hroniskajai saslimšanai, un ārstniecības persona viņam izsniedz darbnespējas lapu. Darba devējam atkal liekas, ka visu laiku viņam tā bija un darbnespējas lapu viņš neņēma. Šādos gadījumos diemžēl mēs nevarēsim darba devējam pateikt, ka darbnespējas lapa ir izsniegta nepamatoti."

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu