Pētījums: Gaismas piesārņojuma dēļ debesīs redzam mazāk zvaigžņu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: JohaPlay/Shutterstock

Pētījumā atklāts, ka gaismas piesārņojuma dēļ strauji sarucis to zvaigžņu skaits, ko varam debesīs redzēt ar neapbruņotu aci, vēsta žurnāls "Science". 

Pētījums norāda, ka vietās, kur šobrīd ir redzamas 250 zvaigznes, pēc 18 gadiem būs redzamas tikai 100 zvaigznes. 

"Ja tas šādi turpināsies, debesīs būs ļoti grūti jebko saskatīt - pat spožākos zvaigznājus. Oriona josta kādā brīdī sāks pazust," norāda Vācijas Ģeozinātnes pētniecības centra un pētījuma pirmais autors Kristofers Kība. 

Projektā "Globe at Night" 51 351 zinātnieks novēroja zvaigznes laikā no 2011. līdz 2022. gadam. Dalībnieki izmantoja vietni, kurā redzama zvaigžņu diagramma viņu atrašanās vietā. Bija jāizvēlas diagramma, kas vislabāk atbilst tam, ko viņi redzēja debesīs. Pēc tam pētnieki izveidoja modeli, kas sasaistīja naktī redzamo zvaigžņu daudzumu ar debesu spilgtumu.

Novērojumi reti tika veikti vairākas reizes vienā un tajā pašā vietā, bet pētnieki varēja sagrupēt līdzīga spilgtuma novērojumus noteiktā gadā un reģistrēt izmaiņas vairāku gadu garumā. 

Rezultāti liecināja, ka vietās, kur dalībnieki veica novērojumus, vidēji debesu spilgtums palielinājās par 9,6% gadā. Eiropā spilgtums palielinājās par 6,5% un Ziemeļamerikā - par 10,4%.

Pētījuma novērojumi galvenokārt tika veikti Eiropā un ASV, kā arī apdzīvotās vietās. 

Kība norāda, ka rezultāti atspoguļo to naudas un enerģijas apjomu, kas tiek nelietderīgi izmantots, apgaismojot naktī. Tas rada arī ietekmi uz vidi.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu