"Lai dzīvo Meksika, suņi!" Brazīlijas fani pēc "UFC 283" ir pelnījuši katru kritikas "gramu"

Brendons Moreno Foto: Reuters/ScanPix
Matīss Kleinbergs
, Apollo Sports žurnālists
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pēc izdarībām "UFC 283" cīņu šova laikā pamatīgu kritikas devu pelnījuši Brazīlijas fani, kuri turnīru apmeklēja klātienē.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Brazīlijā norisinājās "UFC 283" cīņu šovs, kura galvenajos divos dueļos mājinieki piedzīvoja zaudējumus. Vispirms oktagona ārsts priekšlaicīgi apturēja Bredona Moreno un Deivisona Figueiredo cīņu, par uzvarētāju pasludinot meksikāni.

Savukārt vakara galvenajā cīņā MMA leģendu Gloveru Teišeiru ar dominējošu sniegumu pārspēja Džamals Hils.

Pēc abiem šiem dueļiem vietējā publika publika sevi pavisam noteikti neparādīja no labākās puses. Un šoreiz nav runa par bēdīgi slaveno "Uh vai morrer" ("Tu mirsi"), jo tas jau ir daļa no brazīliešu MMA kultūras.

Šī nebūt nav pirmā reize

Brazīlijas MMA fani vietējo favorītu pretiniekus allaž izsvilpj ar ļoti kaislīgu apņēmību. Tāpēc cīkstoņi bieži vien vēl pirms cīņām pret vietējo publiku vēršas ar tādu attieksmi, kādu gaida cīņas dienā, - naidu.

Pirms atskatāmies uz brazīliešu izdarībām "UFC 283" cīņu šovā, jāatgriežas 2016. gadā, kad Mets Brauns tikās ar vietējās publikas mīluli Damjanu Maiju.

Jā, Brauns pirms cīņas preses konferencē vietējai publikai parādīja vidējos pirkstus, bet tas faniem nedod absolūti nekādas tiesības palaist rokas.

Dažādi izsaucieni no tribīnēm ir normāla parādība (līdz tiek sasniegts rasisma un citu sensitīvu tematu slieksnis). Ar tiem rēķinās teju jebkurš sportists. Arī ar video redzamajiem vidējiem pirkstiem. Tomēr visam ir savas robežas, un brazīliešu fani augstāk redzamajā video tās pavisam noteikti pārkāpa.

"Lai dzīvo Meksika, suņi!"

Ar šādiem vārdiem savu interviju pēc cīņas noslēdza jaunais vieglākā svara čempions Brendons Moreno.

Vakara pirmspēdējā cīņā Moreno ceturto reizi tikās ar vietējās publikas mīluli Deivisonu Figueiredo, cīnoties par brazīlietim piederošo čempiona jostu.

Cīņa noslēdzās pēc tam, kad ārsts paziņoja, ka Figueiredo pilnībā aizpampušās acs dēļ nedrīkst iziet uz ceturto raundu. Pašam Figueiredo pirmajā mirklī acīmredzami šķita, ka Moreno viņam iebakstījis acī. Līdzīgās domās, šķiet, bija arī vietējā publika.

Tomēr atkārtojumā skaidri redzams, ka Moreno kreisās rokas īkšķis bija saliekts. Nākamais "sitiens" ar labo roku bija ļoti šaubīgs, jo viņa roka bija atvērta, bet par kreiso "āķi" jautājumu nav un nevar būt.

Video: Moreno - Figueiredo 4 cīņas atskats

Vietējā publika par šādu cīņas iznākumu Moreno, protams, izsvilpa "no biksēm". Tas nekas, ka viņš cīņas gaitā bija labāks un divu tiesnešu vērtējumā Moreno pirms ceturtā raunda bija vadībā ar 29-28, bet trešais tiesnesis trešajā raundā bija saskatījis pat 10-8, kopsummā meksikānim piešķirot 29-27 pārsvaru. 

Pārmaiņas pēc ļoti racionāls tiesnešu vērtējums. Ari otrais raunds bija pietiekami līdzīgs, lai to atdotu Moreno, bet 29-28 bija absolūti pieņemams un cīņai atbilstošs rezultāts. Bet vietējā publika, neskatoties uz sava cīkstoņa visai blāvo sniegumu, tik un tā meksikāni nežēlīgi izsvilpa.

Tad nu Moreno, kurš, spriežot pēc daudziem publiskajā telpā pieejamajiem video, varētu būt viens no labsirdīgākajiem un draudzīgākajiem UFC cīkstoņiem, "pavilkās" un ar nelielu smīnu uz lūpām vietējo publiku nosauca par suņiem.

Pametot arēnu, Moreno tika nomētāts ar alus glāzēm un uzkodām. Tiesa, meksikānis pat tad nepazaudēja smaidu.

Nulle kritiskās domāšanas un necieņa pret savu leģendu

Un tad pienāca vakara galvenā cīņa, kurā visīstākā MMA leģenda un ikona Glovers Teišeira cīņā par vakanto pirmā smagā svara jostu tikās ar Džamalu Hilu.

43 gadus vecais Teišeira cīņas gaitā tika pamatīgi apstrādāts. Cīņas ārstam bija pilnībā pamatots iemesls Teišeiru "no trases" noņemt jau pirms 4. raunda, jo pieredzes bagātajam brazīlietim virs labās uzacs bija milzīga vaļēja brūce. Bet tādā gadījumā, visticamāk, nopietnās briesmās būtu konkrētā ārsta veselība...

Hils šajā duelī izcīnīja dominējošu uzvaru. Par to nav šaubu. Pirms runājam par Brazīlijas publikas necieņu pret savu leģendu, neliela atkāpe par to, kas tad Glovers Teišeira ir.

  • Teišeira savu debiju piedzīvoja tālajā 2002. gadā.
  • UFC organizācijā Teišeira cīnās kopš 2011. gada un oktagonā ir ticies ar tādām zvaigznēm kā Džons Džounss, Rašāds Evanss, Entonijs Džonsons, Aleksandrs Gustafsons, Entonijs Smits, Tjagu Santušs, Kvintons Džeksons, Jans Blahovičs un citi. Klišejiski, bet Teišeiras vērā ņemamo pretinieku saraksts tiešām ir pārāk garš.
  • Visvairāk priekšlaicīgu uzvaru (nokauts vai sāpju paņēmiens) UFC pirmā smagā svara divīzijā - 13.
  • Visvairāk uzvaru ar sāpju paņēmienu UFC pirmā smagā svara divīzijā - 7.
  • Otrs lielākais uzvaru skaits UFC pirmā smagā svara divīzijā - 16.
  • Visvairāk pēc cīņas bonusu (vakara labākā cīņa, labākais nokauts, labākais sāpju paņēmiens) UFC pirmā smagā svara divīzijā - 9.
  • UFC čempions.

Vienā vārdā sakot - leģenda. Teišeira savas karjeras laikā bija viens no labākajiem 93 kilogramu divīzijas cīkstoņiem pasaulē. Viņš UFC pavadīja vairāk nekā 11 gadus un ne reizi neizkrita no organizācijas pirmā smagā svara divīzijas ranga (top 15 cīkstoņi). 

Video: Teišeiras - Hila cīņas atskats

Pēc cīņas Teišeira (prognozējami) oktagona vidū nolika cimdus, simbolizējot karjeras noslēgšanu. Tāpat viņš klātesošos uzrunāja, aicinot viņus pret Hilu izturēties cieņpilnāk nekā pret Moreno. Tiesa, nebija jau vairs īsti ko uzrunāt, jo lielākā daļa klātesošo jau bija devušies prom un Teišeira savu karjeras noslēgšanas uzrunu sniedza pustukšu tribīņu priekšā.

Šeit ir trīs jautājumi. Pirmais - ja pašmāju cīkstonis acīmredzami zaudē cīņu, tad kārtīgam fanam piederas pamest arēnu priekšlaicīgi?

Otrais - 43 gadus vecais Teišeira pēc 21 gadu ilgas karjeras savu skatītāju priekšā aizvadīja titulcīņu. Vai tiešām neviens no priekšlaicīgi aizgājušajiem neiedomājās, ka viņš varēja savai karjerai pēc šīs cīņas likt punktu?

Trešais - Varbūt arī šiem cilvēkiem vienkārši ir vienalga, jo viņi vēlējās redzēt tikai un vienīgi uzvaru?

Ja cilvēks sevi tiešām vēlas saukt par MMA vai UFC fanu, tad Teišeiras aiziešana no sporta vienaldzīgu nevar atstāt. Ja cilvēks atnācis tikai un vienīgi piedzerties, klaigāt nāves draudus un vienkārši uzvesties vulgāri, tad jautājumu vairāk nav. Tādā gadījumā gan nevajag sevi saukt par fanu...

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu