VIDEO Viena no vistuvākajām saskarsmes reizēm. Zemei pietuvojas asteroīds kravas auto lielumā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iespējamā asteroīda kustības trajektorija, ko modelējusi NASA.
Iespējamā asteroīda kustības trajektorija, ko modelējusi NASA. Foto: AP/Scanpix

Asteroīds 2023 BU, kas ir aptuveni tik liels kā kravas automašīna, pietuvosies Zemei desmit reizes tuvāk, nekā atrodas lielākā daļa sakaru satelītu. Tā būs viena no vistuvākajām saskarsmēm, kas jebkad novērota starp asteroīdu un mūsu planētu, vēsta "Associated Press".

Saskaņā ar ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) datiem, jaunatklātais asteroīds vistuvāk Zemei atradīsies piektdien, 27. janvārī, plkst. 2.27 pēc Latvijas laika aptuveni 3600 kilometrus virs Dienvidamerikas dienvidu gala.

Tomēr uztraukumam nav pamata. Kā norādīja NASA, iespējamība, ka tas trāpītu Zemei, ir tuvu nullei.

Pat ja asteroīds pietuvotos mūsu planētai vēl tuvāk, lielākā daļa no tā sadegtu atmosfērā, un lielākie gabali, iespējams, nokristu kā meteorīti.

NASA triecienu bīstamības novērtēšanas sistēma ar nosaukumu "Scout" gana ātri apliecināja, ka trieciens nav iespējams, sacīja sistēmas izstrādātājs Deivids Farnočia.

"Taču, neskatoties uz ļoti nedaudziem novērojumiem, tā spēja paredzēt, ka asteroīds pietuvosies ārkārtīgi tuvu Zemei," norādīja Farnočia. "Patiesībā šī ir viena no tuvākajām Zemes un zināma objekta sastapšanās reizēm, kas jebkad reģistrēta."

Asteroīds 2023 BU tika atklāts sestdien, 21. janvārī. Pirmais to pamanīja astronoms amatieris Krimā Genādijs Borisovs, kurš 2019. gadā atklāja starpzvaigžņu komētu. Dažu dienu laikā astronomi visā pasaulē veica novērojumus, ļaujot precizēt asteroīda ceļu.

Domājams, ka tas ir 3,5 līdz 8,5 metrus plats.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu