Miljardieru un oligarhu spēļmantiņas. Kam pieder pasaulē dārgākās jahtas?

Pasaulē garākā jahta "Azzam". Foto: David Jalda/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Peldbaseini, zemūdenes un pat sienas, kas rotātas ar īstiem dinozaura kauliem. Tās ir tikai dažas no eksotiskajām un vidusmēra cilvēkam neiedomājamajām lietām, kas atrodas uz miljardieru un oligarhu jahtām. Medijs "Architectural Digest" apkopojis piecas superjahtas, kas tiek uzskatītas par pasaulē dārgākajām.

5. 400 miljonu vērtā megajahta "Dubai"

400 miljonu vērtā megajahta "Dubai".
400 miljonu vērtā megajahta "Dubai". Foto: Philip Lange/Shutterstock

Megajahta "Dubai", kas pieder Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) viceprezidentam Mohamedam bin Rašidam al Maktūmam, ir ap 162 metriem gara un aptuveni 400 miljonus dolāru vērta.

Sākotnēji gan tā tika būvēta citam Tuvo Austrumu vadonim - Brunejas princim Džefrim Bolkiaham, taču 2001. gadā viņš pēkšņi anulēja līgumu.

Šajā Vācijā būvētajā jahtā ir džakuzi, baseins, ko rotā ar rokām darinātas mozaīkas flīzes, spirāļveida kāpnes, deju zāle, skvoša laukums, kinozāle, ēdamzāle, kurā var sasēdināt līdz 90 cilvēkiem, helikopteru laukums un zemūdene.

Kopumā šī superjahta ir pietiekami liela, lai varētu uzņemt 115 cilvēkus.

4. 527 miljonus dolāru vērtā "Topaz"

147 metrus garā superjahta "Topaz".
147 metrus garā superjahta "Topaz". Foto: Ievgenii Bakhvalov/Shutterstock

147 metrus garā superjahta "Topaz" pieder Krievijas mēslojumu un ogļu oligarham Andrejam Meļničenko.

Šajā Vācijā būvētajā superjahtā ir milzīga guļamistaba, seši viesu apartamenti, kuriem ir pārvietojamas sienas, lai tos varētu pārveidot par četrām lielām istabām, no franču kristāla izgatavoti trauki un galda piederumi, helikoptera angārs. Jahtā ir arī trīs peldbaseini, ieskaitot vienu ar stikla grīdu, kas ir uzbūvēts tieši virs deju zāles.

3. Vislielākā jahta pasaulē "Azzam"

Pasaulē lielākā jahta "Azzam". 
Pasaulē lielākā jahta "Azzam". Foto: David Jalda/Shutterstock

180 metru garā un 600 miljonu dolāru vērtā jahta "Azzam" tiek uzskatīta par patlaban vislielāko privāto jahtu pasaulē, kā arī vienu no ātrākajām – tā var pārvietoties ar ātrumu līdz 56 kilometri stundā. Lai šādu ātrumu sasniegtu, tai nepieciešamas vairākas gāzes turbīnas un divi spēcīgi dīzeļdzinēji, kas bija sarežģīti uzbūvējami. Arī šī superjahta tika uzbūvēta Vācijā trīs gadu laikā.

"Azzam" piederēja šeiham Kalifa bin Zeidam al Neiam, kurš bija AAE otrais prezidents pirms savas nāves 2022. gada maijā.

Superjahta ir īpaša ar tās 19. gadsimta sākuma stila mēbelēm. Tās galvenie apartamenti ir ložu necaurlaidīgi, turklāt tai ir augsto tehnoloģiju raķešu atturēšanas funkcija. 

2. Abramoviča 1,5 miljardus dolāru vērtā "Eclipse" 

Sankcionētā krievu oligarha Romāna Abramoviča superjahta "Eclipse".
Sankcionētā krievu oligarha Romāna Abramoviča superjahta "Eclipse". Foto: AP/Scanpix

Superjahta "Eclipse" tiek uzskatīta par ne vien otro dārgāko, bet arī otro lielāko privāto jahtu pasaulē. 162,5 metrus garā "Eclipse" ir tikai viena no 16 sankcionētajam krievu oligarham Romānam Abramovičam piederošajām jahtām.

Tajā ir divdesmit kajītes, divi peldbaseini, divi helikopteru nolaišanās laukumi, kā arī vairāki džakuzi.

Tajā ir arī daudzas drošības un privātuma aizsardzības funkcijas, piemēram, raķešu noteikšanas sistēma, ložu necaurlaidīgi logi galvenajā guļamistabā, kā arī neliela zemūdene, kas var uzņemt vairākas personas.

Tiesa, uzbūvēšanas laikā 2010. gadā tā izmaksāja krietni mazāk, nekā tā patlaban ir vērta - aptuveni 700 miljonus ASV dolāru. Līdz pat "Azzam" uzbūvēšanai "Eclipse" turēja pasaulē lielākās jahtas godu.

1. 4,8 miljardu dolāru dārgā jahta "History Supreme", kas, iespējams, nemaz neeksistē

Superjahta "History Supreme" nekad nav manīta kādā lielā ostā un klejo baumas, ka tā patiesībā varētu nebūt īsta, bet vien mārketinga triks.

Ja jahta patiešām ir īsta, domājams, tā pieder Malaizijas bagātākajam cilvēkam Robertam Kuokam.

Tā ir tikai 30 metru gara, taču tās vērtību rada grezna apdare, statuja, kas esot izgatavota no īstiem dinozaura Tiranozaura Rex (Tyrannosaurus rex) kauliem un dzērienu pudele, kas rotāta ar 18,5 karātu dimantiem. Savukārt galvenajā guļamistabā vienu sienu rotājot meteorīti, bet otru – 24 karātu zelta panorāmisks akvārijs. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu