Daugavpils mērs Elksniņš izstājas no "Saskaņas" (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.
Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš pieņēmis lēmumu izstāties no partijas "Saskaņa" un sākt veidot jaunu reģionālu politisko spēku, informēja politiķis.

Viņš atgādina, ka jau 2020. gada pavasarī norādījis uz nepieciešamību Daugavpilī veidot reģionālu platformu, kas apvienotu cilvēkus, kuri spēj domāt gan reģionālā mērogā, gan aizstāvēt Latgales intereses valsts līmenī.

"Kopš tā laika daudzkārt ir pieaudzis domubiedru skaits, kuri, tāpat kā es, uzskata, ka valstī valdošā elite pret mūsu reģionu ir neobjektīva, ignorē tā intereses, nespēj sadzirdēt un saprast Daugavpils, Rēzeknes, Krāslavas, Preiļu un citu mūsu pilsētu, ciemu, lauku sētu iedzīvotājus.

Šodien ir pienācis laiks šiem cilvēkiem apvienoties nopietnā organizācijā," apgalvo politiķis.

Viņaprāt, 14.Saeimas vēlēšanu rezultāti uzskatāmi parādīja, ka "Saskaņa" vairāk nav spējīga būt šāds vienojošs spēks.

""Saskaņas" pirmsākumos izvirzītās vērtības un darbības virziens ir aizmirsts, bet personīgās intereses kļuvušas svarīgākas par gadiem pārstāvēto vēlētāju vairākuma interesēm. Dzīvē viss notiek likumsakarīgi: ja netiek ieguldītas investīcijas un pūles, tad pienāk brīdis, kad atpakaļceļa vairāk nav," uzskata politiķis.

Elksniņš norāda, ka sakāve vēlēšanās "Saskaņai" neesot kļuvusi par "aukstu dušu", kas liktu partijai saliedēties un atsvaidzināt tās pamatideju par saskaņas nepieciešamību Latvijas sabiedrībā. Gluži pretēji, partijas līderi nespējot rast kompromisu savā starpā.

Politiķis novērojis, ka pēdējā laikā partijā norisinās atklāta ķīvēšanās par varu, kuras dalībnieki nekautrējoties izmantot visdažādākos paņēmienus, sākot ar atklātu populismu, cenšoties izpatikt potenciālajam vēlētājam, beidzot ar mēģinājumiem publiski iznīcināt konkurentus.

Elkniņš uzskata, ka "Saskaņa" šodien, sekojot "trendiem", nodarbojas ar cilvēku šķirošanu, dalot "pareizajos" un "nepareizajos" gan savas komandas biedrus, gan Latvijas iedzīvotājus.

Viņam tas neesot pieņemams, tāpēc esot pienācis laiks veidot jaunu partiju. Sākumā - Latgalē, Daugavpilī, bet nākotnē domubiedrus meklēšot visā Latvijā.

Kā ziņots Valsts drošības dienests (VDD) pērn pievērsa uzmanību Elksniņa un arī Rēzeknes mēra Aleksandra Bartaševiča (S) publiskiem izteikumiem saistībā ar padomju pieminekļu demontāžu un karu Ukrainā.

VDD 10.novembrī veica pārrunas ar Elksniņu, savukārt 16.novembrī - ar Bartaševiču. No abām amatpersonām tika pieņemti paskaidrojumi saistībā ar nesenajiem publiskajiem izteikumiem.

Pārrunu gaitā minētās personas tika brīdinātas par paredzēto atbildību noziedzīgu nodarījumu veikšanas gadījumā. No plašākiem komentāriem par pārrunu saturu VDD atturas.

Savukārt 9.novembra rītā Rēzeknē tika sākta padomju pieminekļa "Rēzeknes atbrīvotājiem" jeb tautā sauktā "Aļošas" demontāža.

Bartaševičs videoierakstā portāla "Gorod.lv" krievu valodā bija vērsies pie Rēzeknes iedzīvotājiem un paudis savus uzskatus par pieminekļiem, karu Ukrainā.

Savukārt Elksniņš "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" teicis, ka "Krima ir Krievijas Federācijas sastāvā".

VDD šogad 25.janvārī atkal veicis pārrunas ar Rēzeknes mēru Bartaševiču saistībā ar viņa nesenajiem priekšlikumiem partijas "Saskaņa" domes sēdē par valsts drošības jautājumiem, aģentūra LETA uzzināja dienestā.

Pārrunu laikā VDD darbinieki uzklausījuši Bartaševiča paskaidrojumus, kā arī brīdinājuši par atbildību, kas paredzēta par Krievijas uzsāktā kara pret Ukrainu publisku attaisnošanu un citu pret nacionālās drošības interesēm vērstu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu.

Plašākus komentārus par pārrunu saturu VDD nesniedza.

Janvāra vidū notika "Saskaņas" domes sēde, kurā uzstājās iespējamie partijas valdes priekšsēdētāja amata kandidāti.

Rēzeknes mērs savā prezentācijā tika paudis nostāju, ka Latvijai jābūt neitrālai valstij, kas būtībā ir pretrunā ar Latvijas dalību Eiropas Savienībā un NATO, aģentūru LETA iepriekš informēja partijas Rīgas nodaļā.

Bartaševičs rosinājis Krievijas noziedzīgo karu pret Ukrainu saukt par konfliktu, mudinājis rēķināties ar iespējamo Krievijas uzvaru un ieteicis vienoties par drošības garantijām no Krievijas puses.

Pats politiķis pēc tam paziņoja, ka partijas Rīgas nodaļas paziņojumā esot tikusi izplatīta melīga viņa nostājas interpretācija attiecībā uz Ukrainu.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu